perjantai 18. maaliskuuta 2011

Sairastuvassa salaattia ja suklaatorttua

Perinteinen perjantaimättö joutui väistymään, kun saimme kylään leikkauksesta toipuvan mummon. Koska anopin liikkuminen on tällä hetkellä rajallista, päädyttiin normimättöä kevyempään salaattiin. Ohje on Pastanjauhantaa blogista, tässä tosin pienin muutoksin.
PASTA-LOHISALAATTI
pennepastaa
loimulohta

sitruunamehua
kurkkua

kirsikkatomaatteja
kevätsipulia

KASTIKE:
turkkilaista jogurttia
tilliä
sitruunamehua
mustapippuria

suolaa
hunajaa
Dijon kokojyväsinappia
PÄÄLLE:

kananmunan lohkoja
auringonkukansiemeniä

Keitä pasta ja jäähdytä se. Valmista sillä aikaa salaatinkastike. 
Sekoita turkkilaiseen jogurttiin sitruunamehua, kokojyväsinappia, hunajaa, mustapippuria ja ripaus suolaa. Tillin voit lisätä kastikkeeseen tai vasta valmiin salaatin päälle. 
Laita jäähtynyt pasta kulhoon ja sekoita joukkoon osa salaatinkastikkeesta. Lisää joukkoon ruodittu loimulohi. Purista päälle sitruunamehua. Lisää reiluiksi paloiksi leikattua kurkkua sekä silputtua kevätsipulia. 
Koristele valmis salaatti kananmunanlohkoilla sekä kourallisella auringonkukansiemeniä.


Salaatin seuraksi leivoin rosmariinipatonkia.
ROSMARIINIPATONGIT
2,5 dl vettä
1-2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 tl kuivahiivaa
2 dl speltttijauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
PÄÄLLE:
vettä
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
ripaus raastettua parmesaania


Kuumenna vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Lisää joukkoon hienonnettu rosmariini, suola ja siirappi. Sekoita kuivahiiva spelttijauhojen joukkoon ja lisää nesteeseen. Alusta vehnäjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Lisää öljy joukkoon loppuvaiheessa.
Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia lämpimässä paikassa. Leivo kolmeksi patongiksi. Anna kohota. Voitele kohonneet patongit vedellä, ripottele päälle sormisuolaa, rosmariinia ja parmesaaniraastetta.
Paista 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

Jälkkäriksi kokeilin pakkasessa hyydytettävää suklaatorttua. Ohje löytyi... hmm...erittäin järjestelmällisestä...reseptilaatikostani, joten en tiedä ohjeen alkuperää. Käyttämäni vuoka oli halkasijaltaan 18cm, joten puolitin alkuperäisen ohjeen. Tekovaiheessa koin vastustamatonta kiusausta lisätä täytteeseen Bailey´s- tai kahvilikööriä, mutta koska minulla oli keittiössä pieni apulainen joka nuoli jokaisen kulhon, jätin alkoholilisän pois. Massasta tosin tuli hieman liian tymäkkää, joten siinäkin mielessä pieni nestelisä olisi sopinut mainiosti! Nyt tortun pintaa oli vaikea tasoittaa kauniiksi, joten ennen tarjolle tuontia ripottelin pinnalle rouhittua daimia ja wiener nougat crushia reilulla kädellä. Hyvää oli, tätä teen ehdottomasti vierasvaraksi pakastimeen.
SUKLAATORTTU
POHJA:
80 g kaurakeksimuruja
30 g voita
TÄYTE:
100 g tummaa suklaata
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
(pari rkl kahvia, likööriä tms)
PÄÄLLE:
Daim-rouhetta / Wiener nougat crushia


Sulata voi ja sekoita joukkoon murskatut keksit. Peitä 18 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Painele keksiseos vuoan pohjalle.
Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.
Lisää sulatetun suklaan joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto vatkaten. Lisää joukkoon kermavaahto varovasti nostellen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta torttu peitettyna pakastimeen vähintään viideksi tunniksi. 
Ota kakku sulamaan huoneenlämpöön n. 45 min ennen tarjoilua. Irrota kakku vuoasta ja ripottele päälle daim-rouhetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti