lauantai 5. maaliskuuta 2011

Viikonloppu!

Viikonlopun parasta antia ovat kiireettömät aamut. On ihanaa laitella aamupalaa kaikessa rauhassa, antaa kahvin tuoksun tulvia nenään, pyöräyttää smoothie ja nautiskella tuoreista sämpylöistä, joiden päälle voi vielä sulaa.


Tällä kertaa kokeilussa oli "yön yli ruissämpylät", ohje on mukaeltu Me Naiset -lehdestä (10.2.2011).
(Kiitos ompelukerhon lehtiringille tästäkin ohjeesta!)

Ruissämpylät kohoamassa


RUISSÄMPYLÄT
10-12 palaa

1/2 tl tuoretta hiivaa
3 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
kourallinen auringonkukansiemeniä
3 dl ruisjauhoja
3 1/2 dl vehnäjauhoja / hiivaleipäjauhoja

pinnalle auringonkukansiemeniä tms.

Liuota hiivanökäre veteen. Lisää suola, siirappi ja siemenet. Lisää jauhot ja sekoita taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 8-10 tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile tangoksi. Leikkaa tangosta 10-12 palaa ja nosta palat pellille leivinpaperin päälle. Voitele sämpylät kylmällä vedellä ja ripottele pinnalle siemeniä. Peitä sämpylät leiviniinalla ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi.

Pane tyhjä pelti uunin keskitasolle. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Kun sämpylät ovat kohonneet,  liu'uta leivinpaperi + sämpylät uunissa olevalle kuumalle pellille. Laske uunin lämpö 250 asteeseen. Paista n. 15 min.


Lehden mukaan "uunissa kuumentunut pelti toimii kuin lämpöä hehkuva arina. Se saa leivän pohjan rapeaksi." Perhe tykkäsi, itse en huommanut suurtakaan eroa tavalliseen tapaan tehtyihin sämpylöihin.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig