tiistai 20. joulukuuta 2011

Viikuna-pähkinäleipä

Täällä on tänään pyörinyt jonkin sortin leipätehdas. Mausteisen joululimpun ehdin jo pakastaa, viikuna-pähkinäleipä on juuri jäähtymässä, saaristolaisleipä on uunissa ja ruisleivän juuritaikina muhimassa "pankon päällä". Meillä on anopin kanssa siitä ihanteellinen jouluruokajako, että kumpikin saa tehdä sitä mistä eniten tykkää. Minä leipoa ja huolehtia lisukkeista, anoppi hoitaa perinteiset joulupöydän antimet.


Alla meidän perheen suosikkileivän ohje. Viikunaleivän makuun pääsimme perheen Ranskan matkalla joitakin vuosia sitten. Siitä asti se on kuulunut joulupöytäämme, mutta samaista leipää tarjotaan myös vappubrunssilla, kesäkekkereille yms. "juhlavammissa" yhteyksissä. Maukkaan leivän päälle pehmeää vuohenjuustoa, aah... On myös oiva ruokalahja! Tämä ohje on alunperin Joulu Maalla 2008 -lehdestä.
VIIKUNA-PÄHKINÄLEIPÄ
2 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl siirappia
1 dl saksan-, cashew- tai hasselpähkinöitä
1 dl kuivattuja viikunoita
noin 11 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl öljyä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola ja siirappi, sekä pienemmäksi silputut hedelmät ja pähkinät. 
Lisää jauhoja, lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Alusta pehmeä taikina. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja leivo kaksi pitkänomaista tai pyöreää leipää (itse teen leivät aina kahteen leipävuokaan, jotka olen vuorannut leivinpaperilla).
Kohota leipiä noin 30 minuuttia ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia. 
SHARE:

2 kommenttia

  1. Minäkin tein jo mallaslimppuja, mutta ehkä näitä voisi tehdä lisäksi. Viikuna ja pähkinät leivässä ovat ihana yhdistelmä!

    VastaaPoista
  2. Henna: kiitos kivasta viestistäsi, kävinkin jo vastavierailulla:)

    Puutarhapörräinen: aina lupaa kokeilla uusia juttuja jouluksi, mutta sitten kiireessä mennään samoilla vanhoilla. Mulla on edelleen se yksi leipä blogistasi kokeilematta, jospa heti välipäivinä:)

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig