perjantai 29. kesäkuuta 2012

Nyree näkkäri

Meillä oli gluteenittomia vieraita, joten päätin kokeilla naapurin suosittelemaa gluteenitonta näkkäriä. Oli huippuhyvää! Ensimmäinen satsi pakattiin vieraiden mukaan, toinen hupeni nopeasti kotona. 


Voisipa jo melkein puhua addiktiosta...
Näkkärit sopivat loistavasti myös juustotarjottimelle. Ohje löytyi Ruokaa suurella sydämellä blogista. Olen kokeillut sekä gluteenitonta että normiversiota. Jostakin syystä tuo gluteeniton maistui ehkä inasen paremmalta.


GLUTEENITON NÄKKÄRI ( Huom! Ei sovi niille, jotka eivät voi käyttää kauraa!)
2 dl tattarijauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 dl kauraleseitä
2 dl seesaminsiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
2 tl suolaa
7 dl vettä



TAVALLINEN VERSIO:
2dl ruisjauhoja
2dl kaurahiutaleita
2dl kauraleseitä
2dl seesaminsiemeniä
2dl auringonkukansiemeniä
1dl pellavansiemeniä
1dl vehnäleseitä
2tl suolaa
7dl vettä

Mittaa kaikki ainekset kulhoon, sekoita  ja anna taikinan seistä noin puoli tuntia. 



Levitä kolmelle pellille lastalla, tee taikinapyörällä ruudut ja paista kertoilmauunissa 175C/45-50 min tai jokainen pellillinen erikseen tavallisessa uunissa 200C/45-50 min, kunnes näkkärit ovat kuivia ja rapeita. 


Uuninluukku kannattaa avata paiston aikana 2-3 kertaa, niin höyryt pääsevät pihalle ja näkkäri kuivuu rapeaksi.

16 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää hyvältä! Täytyy pistää korvan taa :)

    Kivaa kesäistä perjantaita Sinulle!

    VastaaPoista
  2. Pitääkin laittaa ohje jemmaan, ja kaurahiutaleitten tilallahan voi käyttää vaikka hirssihiutaleita tmv. gluteenittomia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaankin, itselläni ei ole kokemusta hirssihiutaleiden käytöstä. Vieraamme sietivät kauraa, joten olen kokeillut ainoastaan kaurahiutaleilla. Mutta tässä on niin paljon aineksia sekaisin, että eiköhän kaikki käy:) Mikään maku ei nouse liiaksi esille.

      Poista
  3. Meillä oli 16 vuotta täysin kotimaisista viljoista vapaa keittiö tyttären vaikean vilja-allergian takia. Siihen tottui, mutta yöllä istuin vessassa (sic!) ja söin Oululaisen hapankorppua;-)

    Siihen aikaan, joitakin vuosia sitten, oli vaikea löytää herkullista gluteenitonta leipää ja leipäkonekin teki hyvää vain milloin sitä huvitti. Jopa ukkosta ilmassa saattoi lätsähdyttää koko teoksen.

    Nykyään kaura onkin julistettu sallituksi, mikä on vain hyvä, sillä kaura on terveellistä. Tosin pelkästä kaurasta tehtyä leipää ei kai voi olla...

    VastaaPoista
  4. Mä otan tän myös jemmaan, niin voin tehdä näitä synttärilahjaks hyvälle ystävälle =)... Kiva kun laitat reseptejä.

    VastaaPoista
  5. Ai vitsi, tää täytyy kyllä minunkin ottaa talteen! :)

    VastaaPoista
  6. Nyt taytyy kokeilla tuota ohjetta ihan pika puoliin kiitos :)

    VastaaPoista
  7. Onpa hyvännäköisiä, tätä tarvii kokeilla! :)

    VastaaPoista
  8. Pitääpä kokeilla joku päivä. Keksiä vain tuon kauran tilalle jotain muuta... :) Kunnollista näkkileipää kun ei oikein meinaa löytyy. Hapankorppua myös ikävä. hih* Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari tuolla ylempänä ehdotti hirssihiutaleita. Itselläni ei ole kokemusta, joten en tiedä miten käyttäytyvät leivonnassa. Turpoavatko kuten kaurahiutaleet? Toivottavasti löytyy korvaava ainesosa!

      Poista
  9. Nam, herkullisen näköisiä näkkäreitä. Täytynee kokeilla :)

    VastaaPoista
  10. Vaikuttaapas hyvältä, kiitos reseptistä! Nyt tiedän mitä valmistan anopille seuraavan kerran kun tulee kylään! :)

    VastaaPoista
  11. Vaikuttaa äärettömän herkulliselta :)

    VastaaPoista
  12. Joo, juuri näkkärin suhteen voi sanoa että meni cravings-piikkiin raskauden aikana. Tuli narskutettua näkkäriä harva se päivä! :-)
    Kivan näköinen resepti! Ja vielä seesaminsiemeniä, nam!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  13. Kiva, että ohje innosti monia! Pikkuneidille näkkäri maistui lämpimänä, voin sulaessa päälle. Sen jälkeen menekki laski dramaattisesti, koska "näkkärissä on liikaa siemeniä". Anoppi ja minä sen sijaan tykättiin tästä juuri siksi!:)

    VastaaPoista