lauantai 29. syyskuuta 2012

Maissia

Meillä on herkuteltu näillä, ihanilla makeilla sokerimaisseilla.
Kesäkuun alussa istutin torilta ostetut taimet lämpimälle ja suojaisalle seinustalle.
 Heinäkuun lopussa taimet olivat venähtäneet katonrajaan.
 Elokuussa kävin jo kurkkimassa suojuslehtien sisään,
 mutta vasta syyskuussa emikukintojen vaaleat haituvat ruskettuivat.
Tänä vuonna kuudesta taimesta tuli vain kuusi maissia, mutta nämä olivat vaivattomia kasvattaa ja lapsen kanssa oli hauska seurata maissien kehitystä pienestä taimesta herkuksi lautaselle. Maissit nautittiin tietenkin keitettynä, voilla siveltynä ja sormisuolaa päälle ripotellen. Nam!
SHARE:

24 kommenttia

  1. No nam!! Ensi vuonna kokeiluun! :))

    VastaaPoista
  2. On jotenkin niin uskomatonta, että täällä Suomessakin voisi saada maissisatoa... Tosin meillä Pohjois-Pohjanmaalla ei ehkä kesän pituus riittäisi. Näyttää superherkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä kesä ei ollut mitenkään erityisen hyvä. Mutta jos tarpeeksi aurinkoinen paikka löytyy, eiköhän ne normikesänä ehdi kypsyä pohjoisemmassakin.

      Poista
  3. Voi kun kiva nähdä sun maissien "kasvukäyrät" ! Maisseista ei ole tainnut tänä kesänä muissa lukemissani blogeissa ollakaan. Mä ihmettelin lasten tavoin tänä kesänä maissin kasvua silmät pyöreinä. Hirveästi kasvua ja tapahtumia kesän aikana.

    Mäkin voisin ensi keväänä käydä torilla katsomassa, jos tääläkin joku myisi niiden taimia. Esikasvatus oli aika haastavaa, mullahan ensimmäinen satsi kuoli kahta tainta lukuunottamatta. On ne vaan hyviä, ei voi verrata kaupan esikeitettyihin.

    Söin muuten muutaman pieneksi jääneen (n.10 cm) maissin ihan kokonaisena. Niiden sisus on silloin vielä ihan pehmeä. Onkohan kaupan pakastealtaassa myytävät minimaissit tällaisia keskeneräisiä vai onkohan se oma lajikkeensa ?
    Kivaa viikonloppua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun on kerran päässyt tuoreen maissin makuun, sitä ei tosiaankaan enää mielellään palaisi kaupan esikypsennettyihin mössömaisseihin. Lapselle kyllä grillailtiin alkukesä niitä, mutta me aikuiset odotimme tuoretta satoa kieli pitkänä:)

      Torin lisäksi näin maissintaimia myynnissä ainakin paikallisessa puutarhamyymälässä sekä Prisman puutarhapuolella.

      Noista minimaisseista en osaa sanoa, pitääkin tutkailla asiaa lähemmin!

      Poista
  4. OI miten näyttää hyvältä! Minulla on takana vain yksi epäonnistunut maissiviljelykokemus, mutta josko ensi kesänä rohkaistuisin uudelleen kokeilemaan, tuo kuulostaa niin hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa, silloin kasvihuoneessa. Mutta veivät niin paljon tilaa, että päätin kokeilla tuolla paahteisella varaston seinällä. Tänä kesänä paahde jäi kyllä aika vähiin, mutta ehdittiin silti saada satoa. Eli rohkeasti vaan kokeilemaan taas ensi vuonna!:)

      Poista
  5. Minulla on vakaa aikomus kokeilla maissin kasvatusta ensi kesänä. Olisi ihana seurata sen kasvua ja saada satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Itse olen aina ostanut valmiit taimet, kun olen niin kovin huono esikasvattaja. Mutta tämä kasvatuspuoli hoitui maissilla kyllä lähes itsekseen.

      Poista
  6. Oho, vau, varmasti hyvää itsekasvatettu maissi! Kaverin isä on kasvattanu maissia jo vissiin vuosia kasvimaallaan, mut ikinä ei oo tullu tiedusteltua että tuleeko millaista satoakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se torimyyjäkin kehui, että heillä kasvaa maissit pellon reunassa. Ja hyvin tulee satoa. Eli ensi vuonna kokeiluun teilläkin:)

      Poista
  7. Ja nuo itse kasvatetut maissit on kyllä ihan erimakuisia kuin kaupasta ostetut, se makeus ja tuoreus. Aiemmin niitä kasvatin aikalailla ihan vain kasvimaalla, esikasvatetuista kuitenkin. Nyt olen jo niistä luopunut, mutta nam, taidan ensikesänä taas laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, makeus ja tuoreus ovat ihan eri luokkaa. Me pääsimme tuoreiden, vastakorjattujen maissien makuun asuessamme "syvässä etelässä", ja siitä asti olen haaveillut itsekasvatetuista maisseista. Ensi vuonna taidan täyttää koko varaston seinusta maissiviljelmillä!

      Poista
  8. Ahh, ihanan näköistä. Ei ole tullut mieleenikään että suomessa kasvaisi maissi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa täällä olla muutamia ihan ammattimaisia maissiviljelytilojakin. Nyt vain itsekin kokeilemaan:)

      Poista
  9. Onpa kauniita maisseja! En ole koskaan syönyt tuollaista tuoretta maissia, vain niitä paketeissa olevia esikypsytettyjä. Voin vain kuvitella, että nuo maistuvat hyviltä! Kiva kun vinkkasit, en ole itsekään ajatellut (ed. kirjoittaja) että niitä voisi kasvattaa! Purkeissa jossain liemessä olevia maisseja en voi syödä, ne maistuu omituiselle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun kerran pääset tuoreen maissin makuun, kaikki muu todellakin maistuu "omituiselta":) Oman sadon kanssa vain pitää malttaa odottaa ja antaa maissin kypsyä kunnolla. Koska ei se tuore maissi raakana kovin hyvää ole. T:nimim."siitäkin on kokemusta":D

      Poista
  10. Ah miten ihanan näköistä maissia. Itse myös keitän maissit suolavedessä sitten grillaan kevyesti. Kuumalle maissille sivelen voita ja pippuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin yleensä grillataan, mutta nyt grilli on jo ehditty kantaa varastoon. Maku tosiaan vielä vähän "jalostuu", kun pyöräyttää maissit grillin kautta. Pippuria en olekaan tainnut kokeilla, vaikka laitan sitä aina joka paikkaan. Pitääkin ensi kerralla muistaa!

      Poista
  11. Jos tykkäät valkosipulista niin suosittelen lisäämään voin joukkoon muutaman kynnen silputtuna ja sitä sitten maissin päälle. On muuten hyvää!

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig