keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Peanut Butter Chocolate Cookies

Meillä on ollut tässä kaikenlaista aihetta juhlaan ja keittiössä on huhkittu oikein olan takaa. Helmikuun loppupuolella olleen hääpäivän kunniaksi halusin leipoa miehelle jonkin mieluisan herkun. Oli juhlapäivä mikä tahansa, miehen lahjatoive on aina "brownieseja, kiitos". Ja varsin usein niillä onkin herkuteltu. Nyt kuitenkin päädyin kokeilemaan maapähkinävoi-suklaa-cookieseja. Itse en ole maapähkinävoin ylin ystävä, mutta nämähän veivät kielen mennessään, sluprs! Keksit ovat varsin tuhteja, eli satsista riittää pitkään. 
Kekseissä yhdistyy oivallisesti makea ja suolainen. Tosin juuri tuo suolainen osuus oli tyttärelle karvas pettymys. Keksejä paistettaessa kotiin levisi herkullinen tuoksu ja vaikka kuinka varoittelin, että nämä eivät välttämättä ole eskarilaisen makuun, että keksit ovat nyt lahja iskälle, istui kahvipöydässä myrtsi neiti. Hän tyytyi nakertamaan keksien reunat ja jätti keskiosat suosiolla meille. Seuraavana päivänä meillä leivottiinkin sitten keksejä nutella-täytteellä, mutta siitä showsta joku toinen kerta...

Ohjeen bongasin Chocochili-blogista, alla pienin muutoksin.

MAAPÄHKINÄVOI-SUKLAA-COOKIET
24-27 kpl
(maidoton, munaton)

SUKLAATAIKINA:
1 dl rypsiöljyä
2 1/2 dl sokeria
1/2 dl vaahterasiirappia
3-5 rkl maitoa (käytin riisimaitoa)
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

TÄYTE:
1 3/4 dl maapähkinävoita
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria
2-3 tl maitoa (riisimaitoa)

1. Sekoita taikinakulhossa yhteen rypsiöljy, sokeri, vaahterasiirappi ja 3 rkl maitoa. Sekoita keskenään kuivat aineet. Siivilöi ne joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi, kosteaksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa maitoa 1-2 rkl. Laita taikina jääkaappiin odottamaan.

2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

3. Sekoita toisessa kulhossa täyteaineet tasaiseksi massaksi. Seoksen kuuluu olla kosteaa, mutta kiinteää. Lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria tai maitoa.

4. Muotoile täytteestä 27 palloa (alkuperäisessä ohjeessa oli 24, minä tein 27, enemmänkin olisi saanut).
(viinirypäle kuvassa pallukoiden kokoa selventämään)

5. Muotoile suklaataikinasta sama määrä palloja (taikinaa noin ruokalusikallinen) ja muotoile ne palloiksi. Litistä matalammaksi, aseta päälle maapähkinäpallero ja kääri suklaataikina täytteen ympärille. Pyörittele jälleen tasaiseksi palloksi. Asettele pallot uunipellille leivinpaperin päälle ja litistä niitä hiukan.
Vaiheet alhaalta ylöspäin:
suklaataikinapallo, litistys + päälle maapähkinäpallero, taikina ympärille ja pyöritys, uusi litistys

7. Paista 175 asteessa noin 10-13 minuuttia ja anna jäähtyä.

* Ohje vaikutti ensilukemalta hieman monimutkaiselta, muttei todellakaan ollut sitä. Taikinapallojen pyörittely oli mukavaa ja tässä(kin) voi hyvin käyttää hyödyksi lapsityövoimaa.

* Iloinen yllätys oli, että maapähkinävoi on maidotonta! Ensi kerralla kokeilen ohjetta gluteenittomilla jauhoilla, tiedän ainakin pari herkkusuuta, joille nämä saattaisivat maistua. Että terveisiä vaan sinne pikkumiehen kummitätsylle!

8 kommenttia:

  1. Jes, kiitos ohjeesta!

    Heti zoomailin jauhot läpi ja totesin, että näitä voisi kokeilla manteli-, riisi- tai kookosjauhoilla.

    Näyttävät tosi herkullisilta! :)

    VastaaPoista
  2. Hienosti kuvattu ohje! Nuo ovat varmasti herkullisia, laitan ohjeen talteen. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Näyttävätpäs aika herkuilta - on vamaan pakko kokeilla joskus! Kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  4. NjaMmm... pakko kokeilla maidottomana ja meidänkin kummitätsylle gluteenittomana :) Kiitti ohjeesta !

    VastaaPoista
  5. Näyttääpä herkullisilta, nam!

    VastaaPoista
  6. Näyttää ja kuulostaa tosiaan hyvältä, "joutunen" kokeilemaan minäkin. :)

    VastaaPoista
  7. Hyvältä kuullostaa ja ihanaa lukea maidottomia reseptejä näin allerkisena :) Millähän voisi korvata vaahterasiirapin?

    VastaaPoista