perjantai 2. helmikuuta 2018

Runebergin kakku

Tein ensimmäistä kertaa elämässäni Runebergin kakun. Olen tällaisissa perinneleivonnaisissa vähän kapeakatseinen. Laskiasipullan ei kuulu olla suklaapulla eikä Runebergin tortun kakku. Vaan kun perheessä on allergikko, perinteistä joutuu joustamaan. Jos Runebergin torttu pitää leipoa ilman mantelia (ja rommikostutusta), niin menkööt sitten muotokin uusiksi!

Fredrika Runegergin tunnetuksi tekemät herkut ovat kausileivonnaisista ehkä kaikkein parhaimpia. Mutta tiesittekös, että oikeasti kunnia tortusta kuulunee porvoolaiselle kondiittorimestarille Lars Asteniukselle. Hänen kehittämiään leivoksia ostettiin myös Runebergien kotiin.


Vadelmahilloissa on valtasti eroa, se tuli selväksi, kun lusikoin kakun päälle hilloa kahdesta eri purkista. Toinen oli aivan liian juoksevaa, jopa vähän vetistä. Toinen taas täydellisen tymäkkää ja jäi hyvin kakun pinnalla. 


Sadasosasekunnin mietin, heittäydynkö ihan villiksi ja teen toisenlaisen kuorrutteen. Mutta perinteinen tomusokerikuorrutus vei kuitenkin voiton. Kakku maistui vallan mainiosti koko perheelle myös tämän muotoisena. Ja leipoja pääsi kieltämättä paljon helpommalla, kun ei tarvinnut korppujauhottaa yksittäisiä torttuvuokia eikä kuorruttaa ja koristella montaa pikkutorttua.


Tein kakun gluteenittomana. Käytössäni oli vanha alumiinivuoka, perintöä ties monenko leipojan takaa. Voitelin ja korppujauhotin vuoan, mutta sitten alkoi epäilyttää. Muistan elävästi, miten olen kaivellut pieniä torttuja runeberginvuoista veitsen avulla. Leikkasin varmuuden vuoksi kakkuvuoan pohjalle "nostokahvat" leivinpaperista. Näiden avulla (jäähtynyt) kakku oli helppo nostaa vuoasta.


RUNEBERGIN KAKKU (gluteeniton, pähkinätön)

150 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
2 dl gluteenittomia piparinmuruja tai gluteenittomia korppujauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl kermaa tai maitoa

Vuokaan:
voita tai margariinia
gluteenittomia korppujauhoja

Päälle:
vadelmahilloa
tomusokeria
tilkka omenamehua

1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää kerma tai maito nopeasti sekoittaen.
3. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 20-22 cm kakkuvuoka. Levitä taikina vuokaan.
4. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. 
5. Irrota kakku vuoasta ja anna jäähtyä hyvin ennen koristelua.
6. Levitä kakun pintaan hilloa. Sekoita tomusokerista ja tilkasta omenamehua sopivanpaksuinen tahna ja pursota hillon ympärille sokerikuorrutetta.

* Jos voit käyttää mantelia, laita taikinaan 1 dl piparimuruja ja 1 dl mantelijauhetta.

SHARE:

8 kommenttia

  1. Kiitos ohjeesta, tätä voisinkin kokeilla!
    Mukavaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo ja herkullinen, hyvän ohjeen merkki :D Ihanaa viikonloppua myös sinne!

      Poista
  2. Kiitos, tämä tuli kuin tilauksesta, kun pitikin etsiä gluteenitonta ohjetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan loistavaa, hyvä ajoitus:) Herkullista helmikuun jatkoa!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Vähän tässä pitää säännöstellä, jotta kakkua riittäisi myös viralliselle herkkupäivälle :D

      Poista
  4. Ihana ohje, tätä voisi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On helppo ohje ja ilman kikkailuja. Ja kaurajauhot voi hyvin korvata gluteenittomalla jauhoseoksella, jos ei kaikkea satu kaapista löytymään. Mukavaa viikonloppua!

      Poista

Blog Design Created by pipdig