keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Helpotusta kasteluun

Blogiyhteistyö:  elho

Edellisyönä pomppasin sängystä ukkosen jylistessä ja räiskyessä aivan päällä. Tuntui, että koko talo halkeaa. Ja se sade! Olin aivan varma, että kaikki kasvit piiskautuvat lyttyyn, hennot taimet katkeavat ja aamulla ulkona odottaa hävityksen kauhistus. Edessä oli harmaa ja sateinen päivä, mutta ilta valkenikin sitten aivan uskomattoman upeana. Sateen kastelemassa ilmassa oli helppo hengittää ja kaikki näytti ihanan vehreältä.
Kesähuoneen kupeessa oleva keittiöpuutarha on ollut aina hieman haasteellinen kasteltava. Siksi iloitsen jokaisesta taivaalta tulevasta sadepisarasta. Vaikka tämä osa keittiöpuutarhaa koostuu vain neljästä kasvulaatikosta ja erinäisista ruukuista, saa sinne uppoamaan useamman kastelukannullisen vettä. Vesiletku ei oikein tahdo riittää tänne, ainakaan ilman perennatuhoja. Raskas ja pitkä letku on pakko vetää osittain perennapenkin läpi.
Kun minulle tarjoutui blogiyhteistyön tiimoilta mahdollisuus tutustua elhon Green Basics sadevesiastiaan, ei sen paikkaa tarvinnut edes miettiä. Kaiken lisäksi musta väri mätsää täydellisesti juuri tänne.
Sadevesiastian tilavuus on 200 l ja se on valmistettu kierrätetystä muovista. Mukana tulee hana, josta on kätevä täyttää kastelukannu.
Sadevesiastian päällä oleva kansi pitää veden puhtaana roskilta. Ja hiiriltä. En ymmärrä miten meidän  tontille on kertynyt kamikaze-hiiriä, jotka kipuavat ihan käsittämättömiin paikkoihin ja heittäytyvät (hukuttautuvat) sitten kuolemaan. Siksi kansi on itselleni aivan ehdoton. Kansi on suunniteltu hauskasti niin, että siihen voisi istuttaa vaikka kukkia tai yrttejä ja siten naamioida isoa astiaa.
Elhon kastelukannu sopii täydellisesti vesihanan alle. Tykkään siitä, että kannuja on puutarhassa useampi. Sillä aikaa kun yhteen lorottaa vettä, toisilla ehtii kastella laatikoita.
Sadevesiastian voi tietenkin liittää sadevesikouruun. Miehen ollessa reissun päällä en ryhtynyt moukaroimaan syöksytorvea, mutta tarkoitus on liittää tämä kesähuoneen alastuloputkeen. Siihen asti sadevesiastia saa olla tuolla keittiöpuutarhan nurkassa, luumupuun katveessa. Se naamioituu sinne täydellisesti. Vaikka näin tyylikäs astia kestää kyllä katseet.
Itselläni on ollut kierrätysmuovista valmistettuja elhon ruukkuja, esikasvatusastioita ja kastelukannuja käytössä jo useamman vuoden. Ne ovat pärjänneet Suomen talvessa hienosti. Ja mikä parasta, ovat tietenkin kevyitä siirrellä. Elhon tuotteita löytyy ainakin K-Raudan ja Bauhausin myymälöistä ja verkkokaupasta. 


*Blogiyhteistyö: sadevesiastia ja kastelukannut elho

SHARE:

5 kommenttia

  1. Ukkosta ja sadetta on monin paikoin ollutkin ja blogistaniassa siitä on moni kirjoittanut, onneksi kukaan ei ole maininnut ukkostuhoista. Meillä vain satoi! Tuo kannellinen tynnyri onkin aikas kiva, sellaista meille on haikailtu, isäntä suunnittelee kastelujärjestelmää kasvihuoneeseen siis sellaista minne ei kaikenlaiset kamikatset heittäytyisi vaan vesi pysyisi puhtaana, jottei tihkuletkut tukkiutuisi. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä käsittämätöntä, mitä kaikkea kasvit kestävät, vaikka hetkellisesti peli näyttäisi olevan menetetty. Nyt on taas niin kaunista ja lämmintä ja kaikki vihertää kunnon sädemyräkän jäljiltä.

      Tämä olisi kyllä tosi kätevä (ja tyylikäs) kasvihuoneeseen. Meillä oli sinne jo viritelty säiliö ja letkut, mutta ehkä ensi keväänä täytyy hankkia toinen kasvariin. Nyt siellä on juurikin sellainen avomalli, eikä muutenkaan mitenkään nätti.

      Poista
  2. Näppärän näköinen systeemi. :) Meilläkin oli lapsuudenkodissani ongelmana noi vesisaaveihin hukkuvat hiiret ja välillä jopa oravat. (Hyi sitä hajua, kun löysi lopulta sen saaviin alkukesällä hukkuneen eläimen, ja tosi ahdistava kohtalo!) Asiaa auttoi, kun laittoi joka saaviin pystyyn jonkin laudanpätkän tai vastaavan rakenteen, jota pitkin eläin pääsi pois. Pelasti myös lukuisia kimalaisia ja muita ötököitä hukkumasta. Käytämme samaa systeemiä nyttenkin viljelylaatikoittemme vesisaavilla. Kansi olisi toki fiinimpi ratkaisu. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on löytynyt hiiriä myös kastelukannuista ja kukkaruukun pohjalta, jonne oli kertynyt reilumpi kerros sadevettä. Kerran yhteen avonaisen malliseen kastelukannuun oli mennyt saman myrskyn aikana 2 hiirtä. En tiedä hakivatko sieltä suojaa vai mitä. Inhottavaa niitä on kyllä onkia, ehkä pitää tökkiä joka kannuun ja ämpäriin tästä lähin jonkin sortin rima pystyyn!

      Poista
  3. Hei Maria! Kiitos inspiroivista puutarhajutuista! Osaisitko vinkata, onko netissä jotain puutarhafoorumia jota kautta voisi löytää muita puutarhureita ja vaihtaa perennoja ja siemeniä? -Leena

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig