tiistai 5. helmikuuta 2019

Runebergin kääretorttu

Viime viikon Runeberg-postauksessa väläyttelin, että tänä vuonna taidan venyttää perinneleivonnaisen rajoja ja kokeilla Runebergin kääretorttua. Siinä kun ähräsin reseptinteon ja testailun parissa, esikoinen mulkaisi alta kulmien ja totesi mököttävällä äänellä, että täällä ei saa koskaan enää mitään tavallista! Esiteinin muistia virkistäessäni kerroin, että totta, viime vuonna kokeilin Runebergin kakkua ja tänä vuonna kääretorttua. Mutta sitä ennen neiti on saanut nautiskella koko ikänsä ihan perinteisiä torttuja (tosin ilman punssikostutusta). 
Mutta mutta, pakko myöntää, suhtauduin tähän itsekin vähän epäileväisti. Vilkaisu valmiisiin ohjeisiin paljasti, että niissä oli pikkumiehelle sopimatonta mantelijauhetta. Ei auttanut kuin ottaa kynä kauniiseen käteen ja tehdä oma resepti. Ja siitä tuli varsin kelpo! Nopea ja helppo tehdä. Maukas ja oikealla tavalla tutun makuinen. Ensiteinikin suostui vadelmahilloa suunpielestä nuolaistessaan myöntämään, että ihan hyvältä tämä loppujen lopuksi maistui (vaihtoehtona toki oli jäädä ilman helmikuun herkkua). Joten tässä resepti muistiin, gluteenittomana ja pähkinättömänä.

Runebergin kääretorttu, gluteeniton ja pähkinätön

4 kpl kananmunia
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1/2 dl gluteenittomia korppujauhoja
1 dl gluteenitonta piparkakkurouhetta
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl inkivääriä

TÄYTE
noin 200 g vaniljatuorejuustoa
noin 2 dl vadelmahilloa

KUORRUTE
tomusokeria
vettä
vadelmahilloa

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vaahtoon kevyesti nostellen. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia. Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä kääretorttupohja paperille. Irrota paistopaperi varovasti ja anna levyn hieman jäähtyä.
  4. Notkista tuorejuustoa sekoittamalla. Levitä tuorejuustoa tasaisesti kääretorttupohjalle. Levitä tuorejuustokerroksen pinnalle vadelmahilloa ja kääri torttu tiukalle rullalle leivinpaperin avulla. Jätä sauma tortun alle. Anna kääretortun maustua jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.
  5. Valmista sokerikuorrute sekoittamalla pienessä kulhossa tomusokerin joukkoon tilkka kylmää vettä. Lusikoi seos pakastepussiin. Leikkaa pussista kulma irti ja raidoita kääretorttu sokerikuorrutteella. Laita toiseen pakastepussiin vadelmahilloa, leikkaa kulma auki ja koristele hilloraidoilla.


  • Älä kitsastele täytteen kanssa, jotta kääretortusta ei tule liian kuiva. Voit halutessasi myös kostuttaa kääretorttua varovasti pullasudilla töpöttelemällä (ennen kuorrutteen lisäämistä). Voit käyttää esim. punssivettä tai omenamehua.

  • Kuvissa on vain puolikas kääretorttu, sillä toinen puoli ehti mennä testijoukon suihin ennen kameran esilleottoa. Ohjeesta tulee siis normaalikokoinen kääretorttu.

SHARE:

5 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen ohje kiitos sinulle. Ostin pitkästä aikaa tortut kaupasta ,siis kaksi kappaletta. Kosteita oli mutta ei hyviä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä mielessä kaupasta ostaminen on oikein hyvä, ettei tule syötyä torttukaupalla:D Mukavaa Runebergin päivää sinulle!

      Poista
  2. On herkullisen näköinen. Minä söin tänään taas laskiaispullia, kun niitä vielä jäi. Täyte vain väliin ja oli kiva herkutella, kun tulin koulutuspäivältä.

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköinen torttu. Kiva kun löysit tai itse keksimä ohje, että kaikki voivat syödä tuota.

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig