lauantai 27. maaliskuuta 2021

Taas kateellisena

Jokavuotinen kevätkateus alkaa nostaa päätään. Iloitsin tämän viikon kevätfiiliksistä ja innokkaana kuvailin ympäri pihaa. Ja sitten Instagramissa pyörähti vastaan lumettomia pihoja, lumikelloja ja leskenlehtiä (!!). Tässä kohtaa on taas todettava, että Suomi on sittenkin aika iso maa ja kevät keikkuen tulevi, se vain keikkuu eri aikaan eri puolille maata.

lasitettu_terassi_terassi_kevattalvi

Tässä kuitenkin kevätkatsaus meidän pihaan. Terassi on sulanut jo melkein näkyviin. Toki tässä on joku hullu lapionainen avittanut, mutta melkein voisi jo tepastella paljasjaloin. 

Kasvihuoneen polusta melkein jo kuultaa maa. Ansarin sisällä on vielä kaikenlaista roipetta sikin sokin, mutta ei se haittaa. Jos helmililjat mätsäävät näin nätisti nippa nappa koossa pysyvään puusaaviin, niin olkoot vielä romut lattialla.

kasvihuone_puurunkoinen

helmililja_tiililattia

Takapihan terassilla oleva puutarhapöytä toimittaa nykyään ruukutuspöydän virkaa. Sekä pöytä että sen molemmin puolin olevat kasvulaatikot on yhä lumen saartamina. Toistaiseksi ei tarvitse haaveilla aikaisista kylvöistä.

ruukutuspoyta_kevattalvi

Hevoskastanja pursuaa jo elinvoimaa. Teini-ikään päässyt hevoskastanja on kasvatettu siemenestä, joten koko ei ole vielä suuri. Olen saanut tämän lahjaksi ystäväni isältä, esikoisemme synnyttyä. Siemen oli saman vuoden satoa kuin pikkuisemme.

hevoskastanja_silmu

Kesähuoneen ympäristössäkin riittää yhä lunta. Mutta tuossa korituolissa on jo juotu ensimmäiset iltapäiväkahvit. Ja ovelle johtavista poluista jo melkein kuultaa singeli läpi.

kesahuone_keittiopuutarha_kevattalvi

Kevät on siis jo melkein täällä. Tai onhan tämä jo kevättä, sillä vain on vielä valkoinen valeasu päällään.

Ihanaa viikonloppua ja palmusunnuntaita!


SHARE:

keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Nopea pääsiäisruoho keittiön antimista

Pääsiäinen tulossa ja pääsiäsruoho unohtunut jonnekin matkan varrelle? Ei hätää, keittiön kuiva-ainekaappi pelastaa pälkähästä!

nopea_paasiaisruoho_keittion_antimista

Meillä ei ole enää vuosiin kasvatettu "tavallista" pääsiäisruohoa, sillä nämä korvaavat versiot voi napsia pääsiäisen jälkeen suuhunsa. Oma ehdoton lempparini on maustehyllyltä löytyvät sinapinsiemenet. Ne itävät nopeasti, muodostavat kauniin vihreän maton ja maistuvat herkullisilta. Maku on hieman pippurinen ja kirpsakka, ja versot sopivat hyvin esimerkiksi lohen päälle tai paahtopaistin kaveriksi. Toki nämä ovat maukkaita ihan vain leivällekin leviteltynä.

paasiaisruoho-sinapinsiemenista

Kylvän siemenet kostean mullan päälle ja lopuksi vielä sumuttelen kylvöt. Aluksi peitän astiat kelmulla, jotka otan pois itämisen jälkeen.

sinapinsiemenet_kylvo_multaan

Myös vihanneskrassit ovat nopeatempoisia. Ja jos kaapista löytyy chia-siemeniä, suosittelen kokeilemaan! Nopeita ja hyvän makuisia, pari pääsiäistä on pelastettu niilläkin.

Ja sitten on tietenkin popparit. Ei mitään mikropoppareita, vaan ihan kunnon vanhanaikaisia popcornin jyviä, mieluiten vielä luomuna. Nopeudessa nämä eivät pärjää edellä mainituille, mutta jyvien kylväminen kulhoon on erityisesti pikkuväen mieleen. Jyvät ovat isoja ja kovia, eli olen ensin liottanut niitä yön yli vedessä. Itävyysprosentti voi olla vähän niin ja näin, eli näitä kannattaa viskoa ihan reippaalla kädellä.

popcorn_jyvat_multaan

Vielä siis ehtii laittaa ruohot tulille. Ja sitten vain kohti pääsiäistä!


SHARE:

sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Helmililjoilla kevättä kohti

Yllättävän kovat yöpakkaset ovat vielä hillinneet kevätkukkamopon keulimista. Mutta muutama herkkä helmilija oli kyllä ihan pakko ostaa!

helmililja-kevattalvi

helmililjat-kasvihuone

Aurinkoisena päivänä, ansarin suojissa, tuntui hetken jo ihan keväältä. Siitäkin huolimatta, että ulkona oli pakkasta ja nurkissa vihmoi pureva viima. Aurinko lämmitti kasvoja lasin läpi, helmililjat tuoksuivat ja kupissa höyrysi kahvi.

helmililja-saviruukku

kevattalvi-kasvihuone-sipulikukat

Kasvihuoneen ulkopuolella on vielä ihan kunnon lumikerros. Ja lisääkin on taas sadellut. Mutta vaikka kuinka urputtaisi, niin ei se sää kärsimättömän puutarhurin kevätmieltä tottele. Parempi siis ottaa lumi hyötykäyttöön. Kasvihuoneen sipulikukat saavat kasteluksi kerroksen lunta. Siinä se sulaa pikkuhiljaa. 

sipulikukat-lumi

Ei tässä auta kuin odotella. Ja lapioida lunta. Ja toivoa plussakelejä. 

Tsemppiä siis kevättalkoisiin!


SHARE:

perjantai 19. maaliskuuta 2021

Työn alla tomaatit

Muuttojen takia tomaatin kasvatuksissani oli parin vuoden tauko. Oi että tämä onkin taas ihanaa puuhaa! Ainakin tässä vaiheessa, kun siemenet vasta itävät pieniksi taimiksi ja tilaa on toistaiseksi (melkein) riittävästi. Koulinnan jälkeen onkin sitten jo toinen ääni kellossa, sillä lapasestahan tämä tietenkin taas lähti.

tomaatin-esikasvatus-tigerella

Maaliskuu on oikein passelia aikaa laittaa tomaatit tulille. Jos esikasvatus mietityttää, niin keräsin vinkkejä Marian hyötytarhassa -blogiin Viherpeukaloiden sivulle. Löydät postauksen "Tomaatin esikasvatus" täältä.

Oikein hyvää viikonloppua ja mukavia kevätpuuhasteluja!


SHARE:

keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Kevättä kesähuoneessa

kesahuone-sisustus

No ei täällä nyt vielä ihan kevät ole, ulkona kunnon kinokset ja kesähuone muutenkin talven jäljiltä.  Mutta pari narsissia ikkunoilla tuo jo kummasti ilmettä ja ihanan keväisen fiiliksen. Sekä kesähuoneeseen että sen emäntään. Pitäisikin ehkä alkaa kulkea narsissi korvan takana!

narsissit-ikkunalla

Kesähuone on muuten kumma paikka. Kun kurkkaan ovesta sisään, pulssi alkaa tasaantua välittömästi. En tiedä mistä se oikein johtuu. Ovatko ne nuo vanhat ruutuikkunat, vaalea lautalattia vai kesähuoneeseen liittyvät monet mukavat muistot?

kesähuone_kaneliajakardemummaa

Vaikka olisi millainen kokovartaloketutus päällä, niin täällä se aina häviää, tai ainakin painuu saman tien jonnekin taka-alalle. Olen nukkunut täällä monet makoisat päikkärit. Lapset ovat viettäneet aikaa ystäviensä kanssa, aikuiset kahvitelleet. Kesähuoneeseen on tehty kesäretkiä, juotu glögiä, istuttu iltaa, pidetty yllätyssynttärit. Täällä olen myös itkenyt lapsilta piilossa, elämän myrskyjen koetellessa. Kesähuone on melkein kuin perheenjäsen, joka ottaa sinut aina vastaan hymy huulilla, lohduttavaa halia tarjoten.  Ei täällä vielä tarkene olla kuin aurinkoisella kelillä. Mutta onneksi niitä on kohta luvassa roppakaupalla!

ruutuikkunat-narsissit

Kevättä kohti siis!

SHARE:

sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Nopeat gluteenittomat mustikkamuffinssit

Meillä on ollut viikonloppuna kaikenlaisia pieniä juhlan aiheita. Kuten esikoisen kasteen vuosipäivä. Tapana on ollut polttaa kasteen yhteydessä saatua kastekynttilää ja tietenkin syödä herkkuja. Esikoinen pääsee ripille tulevana kesänä ja konfirmaatiopäivänä kynttilä poltetaan loppuun. Jos vain muistamme juhlapäivän humussa! Onko teillä tapana polttaa kastekynttilää synttäri-, nimi- tai kastepäivänä?

gluteenittomat-mustikkamuffinssit

Olemme viikonloppuna juhlistaneet myös pikkumiehen munuaisleikkauksen vuosipäivää. Kaksi vuotta sitten vietin elämäni pisimmät tunnit Uuden lastensairaalan käytäviä vaeltaen. Mutta niin vain selvittiin siitäkin koitoksesta. Pikkumies tosin oli pettynyt, kun tänä vuonna päivää ei enää juhlistettu lahjan kera. Ensimmäisenä vuosipäivänä sellaisen sai. Onneksi sentään herkut maistuivat!

mustikkamuffinit-gluteeniton

Ja koska viikonloppuaamut ovat aina juhlaa, niihin leivottiin pikaisia mustikkamuffinsseja. Ainekset sekaisin kulhossa, taikina vuokiin ja 20 minuuttia myöhemmin saa nauttia meheviä mustikkaisia muffinsseja aamupalapöydässä. Helppoa ja nopeaa, kokeile sinäkin!

nopeat-gluteenittomat-mustikkamuffinssit

GLUTEENITTOMAT MUSTIKKAMUFFINSSIT

noin 10 kpl

1 kananmuna
1 dl juoksevaa margariinia
3/4 dl maitoa / maustamatonta jogurttia / kermaviiliä
1 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl kaurajauhoja
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 dl mustikoita
  1. Sekoita muna, juokseva margariini ja maito keskenään.
  2. Sekoita kuivat aineet eli jauhot, sokerit, kardemumma ja leivinjauhe keskenään.
  3. Yhdistä seokset ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon mustikat (tuoreet tai jäiset) varovasti nostellen.
  4. Jaa taikina paperisiin muffinssivuokiin ja täytä vuoat noin 3/4. Paista muffinsseja 200 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

SHARE:

perjantai 12. maaliskuuta 2021

Askel askeleelta

Avauduin jo eilen tuolla Instagramin puolella, miten olen aivan kurkkuani myöten täynnä talvea, lunta, pakkasta, viimaa, jäätä ja kaikkea muuta siihen liittyvää. Mutta yhdestä asiasta olen kyllä superinnoissani: päivän pitenemisestä!

lasitettu terassi talvella

On niin mahtava fiilis, kun aamu valkenee lähes samaa tahtia silmien avautumisen myötä. Ja kun illalla lasta treeneihin kuskatessa onkin vielä valoisaa. 

lasitettu-terassi-sisustus

Lasitettu terassi odottelee kevätsiivousta, sillä lasien takana on yhä melkoiset lumivallit. Ensimmäiset terassikahvit on kyllä jo joutu. Pieni tila lämpenee aurinkoisella säällä nopeasti.

kevat-valon-lisaantyminen

Nopeaa sään lämpenemistä kyllä toivonkin. Laitoin eilen lisää kukkia esikasvatukseen ja siinä tomaatteja, kukkia, latva-artisokkia ja muita katsellessani mieleen alkoi hiipiä paniikki. Mihin ihmeeseen saan kaikki mahtumaan, kun koulinnan aika koittaa??  Joka vuosi sama paniikki ja joka vuosi vannon, että ensi kerralla sitten maltillisemmin. Nyt puolustauduin sillä, että välissä oli kahden kevään esikasvatustauko. Johan siinä menetti näppituntuman, että mikäs taas olikaan se meidän pihaan sopiva määrä...

lasitettu-terassi-talvisisustus

Vaikka ulkona näyttäisi miltä, niin kevättä kohti mennään askel askeleelta. Toivon mukaan kohta jo harppoen!

Mukavaa loppuviikkoa!

SHARE:

sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Kevätpuutarha täynnä jouluruusuja

Siinä yksi puutarhaunelmistani, kevätpuutarha täynnä jouluruusuja! Samalla myös hieman haastava unelma, sillä jouluruusut eivät ole yrityksistä huolimatta viihtyneet tontillamme. Hämmentävää kyllä, mökillä jouluruusu kukkii vuodesta toiseen. Suuren pihlajan varjossa, romanttisesti huussia vastapäätä. Ja tämä siis 4-vyöhykkeellä!

jouluruusut-puutarhassa

Versoilevan uusimmassa artikkelissa ihastellaan erilaisia jouluruusuja ja annetaan vinkkejä niiden viihtymisen puutarhassa. Jouluruusut puutarhassa -artikkeli löytyy täältä.

Suloista sunnuntaita!

SHARE:

torstai 4. maaliskuuta 2021

Talvimökkeilyä

Pohjoisen hiihtolomareissu vaihtui normaalia aikaisemmin aloitettuun mökkikauteen. Ja mikäs tässä talvimökkeillessä, sillä kelit olivat todellakin kohdillaan! Suurimman osan ajasta saimme nauttia sinitaivaasta ja kauniista auringonpaisteesta.

talvimokkeilya

Lunta oli mökillä vähintäänkin riittävästi. Päivisin plussan puolelle mennyt sää varmisti, että lunta tuli katoilta alas ryminällä ja kasat sen kuin kasvoivat.

rantasauna

talviloma-mokilla

Vaikka maisema oli siis vielä kaikin puolin talvinen, auringonsäteissä oli jo sellaista ihanaa keväistä lämpöä.

talviaurinko

mokkielamaa-talvella

hiihtoloma-mokilla

Päivisin auringosta nautittiin järven jäällä. Kalasaalis jäi kovin laihaksi sinnikkäästä yrityksestä huolimatta. Onneksi kotoa oli varattu ruokaa koko loman ajaksi. Ja vähän vielä päällekin... Meidän perhe ja "travel light" eivät ole oikein koskaan sopineet samaan lauseeseen. 

Iltaisin ihasteltiin upeaa täysikuuta ja kirkkaana loistanutta tähtitaivasta. Perheen tähtitieteilijä opetti tunnistamaan Orionin ja muita kuvioita. Samalla onnistuimme koko perhe näkemään näyttävän tähdenlennon. Siitä riittikin juttua loppuillaksi!

talvimokkeilya-pilkilla
Ulkoletut jäivät tällä kertaa paistamatta, mutta vaahtokarkkeja paahdettiin nuotiopaikalla senkin edestä. Yhtenä päivänä kyytipojaksi korkattiin skumpat, sillä juhlimme mökillä täysi-ikään tullutta avioliittoamme. Niin ne vuodet vierii, vaikka itse ei luonnollisesti vanhene yhtään.

skumpat-lumessa

Toivottavasti ensi kesänä päästään taas nauttimaan ystävien vierailuista mökillä, juhannusjuhlista, kesämarkkinoista ja paikallisen toriravintolan antimista. Jätimme mökin rentoutuneita ja hyvillä mielin, vaikka edessä onkin etäkoulua ja entistä tiukempia rajoituksia.

kesamokki-talvella

Kohti valoisampia aikoja!

SHARE:

tiistai 2. maaliskuuta 2021

Haaveillen kohti kesää!

Hiihtolomaa lumihankien keskellä viettäessä ei keväästä ole vielä tietoakaan. Mutta pää pursuaa jo puutarhahaaveita ja -unelmia oikein urakalla. Kotipihan kukkapenkit alkavat olla kohtuullisen täynnä, mutta koska puutarha oli oman onnensa nojassa kaksi vuotta, aion hyvittää sen puutarhalle (ja itselleni...) ihanilla uusilla kasvihankinnoilla.

puutarhaunelmia

Lisää puutarhaunelmointia Marian hyötytarhassa, jossa aloitin jo kasvilistan rustaamisen. Kyllähän parille perennalle nyt aina pitää paikka löytyä! Kasvihaaveita ja puutarhaunelmia -postaus löytyy täältä.

Aurinkoista maaliskuun alkua!

SHARE:
Blog Design Created by pipdig