tiistai 31. elokuuta 2021

Hetki vielä kesää - hempeitä kukkia omasta puutarhasta

Voi että millainen viikonloppu (ja vielä maanantaikin!) saatiin! Ja jos eilisillan ennusteet pitävät paikkansa, saadaan tänäänkin nauttia upeasta auringosta ja lämmöstä. Hetki vielä elokuuta parhaimmillaan.

elokuun-kukkia

daalia-cafe-au-lait

Parin viime viikon sää oli niin sateinen ja viileä, että tuntui kuin syksy olisi saapunut kertaheitolla. Saatoin käyttää kerran jos toisenkin ilmaisua "märkä rätti vasten kasvoja". Harmaiden päivien myötä puutarhassa alkoi jotenkin korostua loppukesän tummat sävyt, ja toisaalta taas oranssi ja keltainen. Värejä, jotka liitän aina syksyyn. Vaan auta armias, kun helle viikonloppuna palasi! Yhtäkkiä puutarha olikin taas täynnä hempeää vaaleanpunaista, violettia, kermanvalkoista. Mitä lie temppuja mieli tekee auringonvalon myötä.

lasitettu-terassi-elokuussa

En ole erityisen ahkera kimppujen sitoja, sillä pidän kovasti kukkaloistosta puutarhassa. Yleensä kimppuja syntyy lähinnä lahjaksi tai saadessani vieraita kahvipöytään. Tai kun pelastan kukkia miehen ruohikonleikkuun alta...

leikkokukat-omasta-puutarhasta

Tästä kokoelmasta löytyy varsin sekalainen seurakunta oman pihan kukkia. Etualalla on 'Cafe au lait' daalia, sen yläpuolella kooltaan huomattavasti sirompi 'Wine Eyed Jill' daalia. Muhkat vaalenpunaiset pallurat ovat kiinanastereita ('Chamois Turm'), jotka ovat siemenestä kasvattamiani kesäkukkia. Lisäksi maljakosta löytyy suklaakosmosta, jättiverbenaa, kesäpäivänhattu 'Cherry Brand' ja koristehirssi 'Frosted Explosion'. Nämä kaikki ovat siemenestä tänä vuonna kasvatettuja. Mukana on vielä erilaisia syysleimuja sekä syyshortensian kukintoja.

kasvata-omat-kukat

Nyt nautitaan kuin viimeistä kesäpäivää, sillä huomenna koittaa syyskuu ja syksy. Kukkaloisto jatkuu toivon mukaan vielä pitkään, vaikka nämä hempeilyt varmasti muuttuvat astetta rouheammaksi kuta pidemmälle syksyä mennään.

Kiitos kesä, olit mahtava!

SHARE:

perjantai 27. elokuuta 2021

Pienet ja suloiset marjatomaatit

Nyt näitä pieniä palleroita taas riittää yllin kyllin, ihan huippua! Tänä kesänä kasvatuskokeilussa oli muun muassa marjatomaatti 'Perlino' (nuo kulhon kaikkein pienimmät punaposket). Maku on makea ja pieni koko on ollut varsinkin lasten mieleen.

marjatomaatti_perlino

Ihan auvoinen meidän yhteiselomme ei ole ollut, mutta ensi kesänä otan nyt opitut asiat huomioon. Kasvatuskokemuksista lisää Marian hyötytarhassa, Viherpeukalot blogissa artikkelissa Marjatomaatti 'Perlino' - makeaa mahan täydeltä.

Tomaattien täyttämää elokuun loppua!

SHARE:

keskiviikko 25. elokuuta 2021

IIlan tullen

Hyppäys hellekesästä suoraan syyskeleihin ja arkeen on tuntunut tänä vuonna jotenkin tavattoman vaikealta. Vaikka voisi kuvitella, että juuri tällaisen kesän jälkeen olisi jo valmis siirtymään syksyyn. Ettei tarvitsisi haikailla kesän perään. Mutta yllättävän koville tämä nyt ottaa.

kesäpäivänhattu-cherrybrand
Kesäpäivänhattu 'Cherry Brand'.
Onneksi puutarha tarjoaa satoa ja kukkaloistoa yltäkylläisesti. Kesähuoneen vieressä on neljä viljelylaatikkoa, joista yhden täytin tänä vuonna pelkästään kesäkukilla. Laatikon etualalla kasvaa kesäpäivänhattu 'Cherry Brand', joka on siemenestä kasvattamani kesäkukka. Sen väritys sopii elokuuhun täydellisesti. Kesäpäivänhatun takana on samaa värimaailmaa toistava puna-auringonkukka 'Ms Mars'. Takana kurkottelee jättiverbena, joka ei hätkähdä kovistakaan sateista tai tuulista.
auringonkukka-ms-mars
Puna-auringonkukka 'Ms Mars'.
Yhdessä viljelylaatikoista kasvaa daalioita. Nämä 'Cafe au lait' kaunottaret puolestaan ovat ruukuissa molemmin puolin kesähuoneen ovea. Muhkeat kukat olivat ihania jo heinäkuussa, mutta istuvat yhtä hyvin ilta-auringon kultaamaan maisemaan syyskesällä. Voisin ihastella näitä tuntitolkulla!
cafe-au-lait-daalia
Daalia 'Cafe au lait'.

daalia-cafe-au-lait

Hämärä laskeutuu iltaisin jo yllättävän nopeasti. Pimenevissä illoissa on oma tunnelmansa, mutta aamut saisivat pysyä valoisina vielä pitkään. Oma energiatasoni on suoraan riippuvainen valon määrästä. Mies aina nauraa (tai se taitaa kyllä olla enemmän sellaista epätoivoista irvistelyä), että olen aivan eri ihminen talvella ja kesällä. Allekirjoitan tämän täysin.

puutarha elokuussa

Kovasti toivon, että vielä riittäisi kelejä istuskella puutarhassa. Ihmetellä muuttuvaa värimaailmaa, haistella syyskesän tuoksuja, unohtaa kahvikuppeja sinne tänne ruukutuspöydille ja hurmaantua ilta-auringon kultaamasta maisemasta. Sateet voisivat nyt hetkeksi olla tässä ja arki muutenkin tasoittua.

Lempeää elokuun loppua!

SHARE:

sunnuntai 22. elokuuta 2021

Ex tempore -illanistujaiset

Ex tempore -illanistujaisissa on aina mukavan rento tunnelma, sekä vierailla että emännällä. Kukaan ei odota erikoisia tarjottavia, tärkeämpää on istahtaa alas ja vaihtaa kuulumisia. Joskus kuulumisten vaihto on tarpeen myös puolison kanssa, kun ei ole sattunut näkemään toista aikoihin.

Vaihdoin lasitetulle terassille syksyisempää väritystä (koska puolisohan tietenkin huomaa vaihtuneet koristetyynyt...), kaivoin ensimmäistä kertaa kynttilät esiin ja laitoin tarjolle pieniä suupaloja suolakeksien ja hyvän juoman kera. Lasitettu terassi tarjoaa parastaan juuri näin syyskesällä. Ja kunhan saan siipan takaisin reissun päälle, teen kyllä saman setin ystävälle!

terassijuhlat

Helppoja herkkuja puutarhasta sekä vinkkejä vaivattomaan terassikattaukseen Versoilevan uusimmassa artikkelissa "Pikkupurtavaa puutarhasta".

Tunnelmallista elokuun jatkoa!

SHARE:

torstai 19. elokuuta 2021

Villiviini villinä

Meillä on terassin päädyssä pergolaseinämä, jonka säleikkövilliviini on vallannut jo vuosia sitten. Ja näin toki oli tarkoituskin, sillä aikaisemmin terassilta oli suora näkymä naapurin pihaan. Edes kuuma kesä ei hillinnyt villiviinin kasvua, päinvastoin. Rehevä köynnös tuntuu kurkottelevan joka suuntaan suorastaan villinä!

säleikkövilliviini-pergolaseinä

Säleikkövilliviini on helppo, näyttävä ja ja sillä on ihan huippu syysväri. Kirjoitin lisää säleikkövilliviinistä Marian hyötytarhaan, Viherpeukalot blogiin. Postaus löytyy tästä linkistä: "Säleikkövilliviini - vehreyttä ja näkösuojaa".

Vehreää viikon jatkoa!

SHARE:

perjantai 13. elokuuta 2021

Täyteläinen elokuu

Arki alkoi toden teolla tiistaina, koulujen aloituksen myötä. Meitä on kuitenkin hellitty niin upealla säällä, että melkein tuntuu yhä kesältä. Sanon melkein, koska aamuissa on jo sellaista syksymäistä tuoksua. Ja värit, ne ovat jo täyteläisiä, murrettuja ja hiljalleen syveneviä.

kesahuone-elokuu

Kesähuone kylpee auringossa, mutta sielläkin aistii jo lähestyvän syksyn. Okrankeltainen iskee värihermoon juuri nyt. Muutama tyyny ja huone saa aivan uudenlaisen ilmeen. 

elokuu-kesahuoneessa

ukkolaukka-siemenkota-maljakossa

Haaveissa on järjestää täällä rapujuhlat. Edellisistä onkin jo luvattoman pitkä aika. Ennen vanhaa söimme itse pyydettyjä rapuja, mutta tuo perinne on jäänyt jonnekin, elämän ja kiireiden jalkoihin. Ehkä tänä syksynä on taas aika istua saksiniekkojen kanssa samaan pöytään. Ripustaa koristeita, sytyttää kynttilöitä ja kattaa pöytä koreaksi. 

kesähuone-sisustus

syksy-sisustus

Meillä perhe jakaantuu viikonlopun myötä kolmeen paikkaan, sillä juhlakesä jatkuu yhä vaan.  Tosin nyt taas entistä pienemmillä vierasmäärillä. 

Mukavaa alkavaa viikonloppua!

SHARE:

sunnuntai 8. elokuuta 2021

Sadonkorjuuta ja kesäkurpitsapastaa

Kesäkurpitsapenkki pullistelee taas satoa. Joku sai keväällä älynväläyksen, että olisi kiva kasvatella kaikki avatut kesäkurpitsasiemenpussit pois. Luojan kiitos osa oli jo ehtinyt vanhentua, eikä lähtenyt kasvuun laisinkaan. 

Satoa siis riittää, mutta onneksi mieto ja monipuolinen kesäkurpitsa taipuu moneen. Kuten mehevään kesäkurpitsapastaan. Pasta saa lisämakua tuoreista yrteistä, chilistä ja limestä. 

kesäkurpitsapasta

Kesäkurpitsapastan ohje löytyy nyt Versoilevan uusimmasta artikkelista "Mehevä kesäkurpitsapasta".

Ja sitten vaan sadosta nauttimaan!

SHARE:

torstai 5. elokuuta 2021

Elokuun iloja

Viilennyt keli ja ensi viikolla lähestyvät koulujen aloitukset ovat saaneet mielen jotenkin haikeaksi. Rakastan elokuuta, sen vahvoja värejä, sadonkorjuuta ja kauniisti hämärtyviä iltoja. Mutta samalla elokuu on itselleni täynnä haikeutta, sillä suunta on vääjäämättä kesästä poispäin. 

kesäpäivänhattu-cherry-brandy
Kesäpäivänhattu 'Cherry Brandy'.

Elokuu on vielä kuin kesää, mutta ei sitten kuitenkaan. Syyskuussa on selvä syksyn meininki, silloin saan hirmuisesti aikaan. Siivoan, säilön, sisustan. Mutta elokuu on vähän sellaista haahuilua. Mieli leijailee vielä kesässä, enkä oikein saa uutta kautta startattua. Yleensä myöhästyn jopa harrastuksiin ilmoittautumista juuri tästä syystä. Sitä kuvittelee, että arjen alkuun on aikaa vielä vaikka kuinka.

Puna-auringonkukka 'Ms Mars'
Puna-auringonkukka 'Ms Mars'.

Puutarhassa elokuu on ylitsepursuavan runsas. On kukkaloistoa, marjasatoa, meheviä tomaatteja, kasvimaan antimia. Siemenestä kasvatetut kesäkukat on viimeistään tässä vaiheessa ehtineet kukkaan. Tomaatit ovat alkaneet punertua, kesäkurpitsapenkki pullistelee satoa. Aamut ovat vielä ihanan valoisia ja päivät usein lempeitä. 

karhunvadelma
Tummanpuhuvat karhunvadelmat ovat tavattoman kauniita!

tomaatti-olivade
Luumutomaatti 'Olivade' on joka vuosi varma valinta.

tsinnia-siemenestä
Iloiset tsinniat tuovat väriloistoa elokuun puutarhaan.

Kaunopunahatut suorastaan huutavat elokuuta. Loppukesän perennan väritys ja olemus istuu elokuun kypsään puutarhaan ihan täydellisesti. Ja mikä parasta, kaunopunahatut ovat melkoisia perhosmagneetteja. 
kaunopunahattu
Näyttävät kaunopunahatut ovat loppukesän perennoja.

Café au lait -daaliat aloittivat kukinnan jo heinäkuun puolella. Upean kukan näkeminen saa aina hyvälle tuulelle.  Nämä maitokahvidaaliat kasvavat ruukuissa kesähuoneen portailla. Katse hakeutuu niihin joka kerta, kun kaarran autolla pihaan.

Daalia 'Cafe au lait'.

Kaunista, runsasta ja lempeää elokuuta!

SHARE:
Blog Design Created by pipdig