perjantai 18. kesäkuuta 2021

Juhlapihan pikaehostus - kanttaaminen ja katteet

Kaupallinen yhteistyö: K-Rauta

Edessä on kesän juhlakausi ja tänä(kin) vuonna taidetaan juhlia pääsääntöisesti ulkotiloissa. Itselläni pihajuhlavalmisteluissa kaunis puutarha ajaa esimerkiksi ikkunanpesun ohi. Suorastaan heittämällä! Aina ei ole aikaa hinkata ulkonakaan, joten tarvitaan helppoja ja nopeita ratkaisuja. Juhlapihan pikaehostus hoituu parhaiten kanttaamalla ja katteilla.
juhlapihan-pikaehostus
Pihan oleskelupuoli oli päässyt villiintymään meidän ollessamme Amerikassa. Askelkivipolku oli jo lähes nurmikon uumenissa, samoin terassin ja nurmikon toisistaan erottava kapea pihakivireunus. Nurmi oli karannut istutusalueiden puolelle ja puun aluset olivat lujaa vauhtia luovuttamassa elintilaa rikoille. Yleensä kanttaan ja katan puutarhaa säännöllisesti, mutta nyt puuhassa oli kahden kesän tauko. Lähestyvät rippijuhlat laittoivat kuitenkin vauhtia emäntään!
pihan-siistiminen

Kanttaaminen

Kanttaaminen on tehokas keino siistiä pihan istutusalueet juhlakuntoon. Huoliteltu reuna antaa koko puutarhalle ryhdikkään ilmeen. Nurmikon reuna rajataan siistiksi istutusalueesta esimerkiksi kanttausraudalla. Toki homma hoituu yhtä hyvin perinteisellä suorateräisellä lapiolla

Kanttaus on hyvä uusia kerran pari kesän aikana. Itse suosin kaarevia kanttauksia, ne tuovat hauskoja muotoja ja jatkuvuutta puutarhaan. Kanttaaminen on itse asiassa lempipuuhaani puutarhassa! Siistiä jälkeä syntyy nopeasti ja kanttausreunan tekemisessä on jotakin lähes meditatiivista. 
kanttaaminen
Oli kyseessä sitten yksittäinen puu tai suuri istutusalue, kanttaus saa ihmeitä aikaan. Kun tähän yhdistää vielä kuorikatteen käytön, saa viimeistellyn ja näyttävän puutarhan nopeasti ja melko vähällä vaivalla.
puun-alustan-kanttaaminen
Kuorikatteen käyttö nostaa pienenkin istutusalueen selkeästi esille ja tuo kaunista kontrastia maisemaan.  Kuorikatteen käyttö onkin helppo tapa ehostaa puutarha juhlakuntoon. Se sopii vanhan puutarhan ryhdistämiseen, mutta toimii erityisen hyvin aivan uudessa pihassa, jonka istutusalueet ovat vielä harvoja ja tyhjää multapintaa on paljon. Erilaisia kuori- ja koristekatteita on nykyään valittavana laaja skaala.
maisemointikangas-ja-kuorikate

Kuorikatteen käyttö

Kuorikate viimeistelee puiden alustat sekä pensas- ja havuryhmien istutusalueet. Kuorikate pidättää kosteutta ja suojaa mullan pintaa kuivumiselta. Tällöin kastelun tarve vähenee. Se myös estää, tai ainakin huomattavasti vähentää, rikkakasvien leviämistä ja itämistä. 

Jos perustat uutta istutusaluetta, jonka juuristoalueen haluat kattaa paksulla katekerroksella, tee näin:
  • Puhdista alue huolellisesti rikkakasveista.
  • Voit käyttää mullan ja katekerroksen välissä maisemointikangasta.
  • Kuorikatetta tulisi levittää 5-7 cm paksu kerros. Levitä ohuempi kerros aivan taimien tyvialueelle.
  • Kuorikatetta on hyvä lisätä vuosittain ohut kerros, sillä se maatuu ajan mittaan. 
kuorikatteen-levitys
Kuorikate on helpointa levittää uutta istutusaluetta tehdessä tai keväällä, jolloin kasvu ei ole vielä täydessä vauhdissa. Siistimistarkoituksessa sitä voi toki lisätä mihin aikaan kesästä tahansa. Tällöin katetta riittää ohut kerros. Kun on kerran tehnyt hyvän pohjatyön, kaunista saa nopeasti. Olen käyttänyt kuorikatetta joiltakin osin myös perennapenkeissä. 
kuorikatteen-kaytto

Multakate

Multakate virkistää pihan perenna-alueet. Kasvualusta paranee ja kasvit saavat ravinteita uuden mullan myötä. Muista poistaa rikkakasvit ennen multakatteen lisäämistä, sillä perennojen lisäksi myös rikat ponnistavat vahvempaan kasvuun.

Mullalla kattaminen olisi helpointa tehdä heti alkukaudesta. Mutta kasvit hyötyvät tuoreesta multalisästä myös myöhemmin kesällä. Pihamme on melkoisen jytkyä savimaata, joten ravinteikas multalisä on aina tervetullut. Lisäksi kasvit tulevat kauniista esiin tuoretta mustaa multapintaa vasten. Työnnä lehtiä hieman syrjään, niin saat lisättyä multaa aivan kasvin juurelle. Käytin multakatteeksi Cello-puutarhamultaa, joka on hyvä yleismulta niin maanparannukseen kuin uusille istutuksillekin.
multakate

cello-puutarhamulta-multakate
Koko pihaa ei tarvitse juhlakiireiden keskellä huoltaa. Mieti sisääntulon ja oleskelun kannalta näkyvimmät paikat, ja keskity niihin. Vieraat tuntevat itsensä erityisen tervetulleiksi, kun pihasta näkee sen olevan valmis juhlavieraiden vastaanottamiseen. Tarpeettomista tavaroista siivottu pihamaa, leikattu nurmi ja esille asetellut kalusteet luovat juhlan tuntua.
puutarhajuhlat-tuolit

juhlapihan-pikaehostus
Oma piha tarjoaa ainutlaatuisen ja rakkaan juhlatilan. Ulkona riittää tilaa ja vieraat voivat liikkua vapaammin. Puutarhajuhlien tunnelma on jo lähtökohtaisesti mukavan rento ja huoleton. Sitten vain peukut pystyyn kauniin juhlapäivän ja puutarhaan sopivasti ajoittuvan kukkaloiston puolesta.
puutarhajuhlat
Jos tälle kesälle ei osu "virallisia" juhlia, niin jo pelkkä kesän kauneus riittää syyksi juhlien järjestämiseen.

Aina on juhlan, varsinkin puutarhajuhlan aika!

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig