sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Laskiaspullat

Helmikuulle osuu ihania herkkujuhlapäiviä, ja kaikista niistä on tietenkin otettava ilo irti! Sain puhelinsoiton, jossa kyseltiin tämän postauksen pullaohjeen perään. Näyttivät kuulemma kauniin kuohkeilta, mutta enhän minä enää muistanut millä ohjeella ne tein. Parhaan vinkin olen ehdottomasti saanut Maijalta: jauhoja lisätään pikkuhiljaa ja taikinaa vaivataan kaikessa  r a u h a s s a, niin että se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Myös kohotuksen kanssa ei passaa hötkyillä. Kiitos Maija näistä ohjeista! Ja kiitos naapurille kuohukermasta!
Kuvan pullat leivottiin tällä ohjeella:

LASKIAISPULLAT (ohje Pirkka)
12-14 kpl

2 1/2 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa (11g)
1 dl sokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
6-7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Voiteluun:
1 kananmuna

Väliin:
hilloa ja kermavaahtoa

Päälle:
tomusokeria

Lämmitä maito +42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää se nesteeseen. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Lisää jauhot vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi, käsistä irtoavaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

Vaivaa taikina leivinpöydällä ja leivo pitkäksi tangoksi. Leikkaa tanko 12 osaan ja pyörittele ne pikkupulliksi. Kohota pullia pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä. Voitele munalla ja paista 225-asteessa noin 10 minuuttia.

Halkaise jäähtyneet pullat, täytä ja herkuttele.
SHARE:

14 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. No kyllähän tuollainen kunnon hillo-kermavaahtopläjäys aina aika namia on:)

      Poista
  2. Ihanan näköisiä ja taatusti makuisiakin. Tiistaina pitää tehdä minunkin laskiaispullia. Minä teen pullataikinan aina ilman ohjetta, reilusti vaan voita ja sokeria, niin hyvää tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa Ritu juuri oikeanlaiselta tavalta tehdä! Minä teen varsinkin leivät "mitä sattuu löytymään" periaatteella, siksipä meillä harvoin syödään samanlaista leipää kahdesti:)

      Poista
  3. Kauniita. Onko Suomessa muuten tapana levittää hillo pullan päälle? Minä kun tänne rapakon toiselle puolelle muuttaneena kaivan halkaistuun pullaan kuopan ja lämäytän sinne lusikallisen hilloa ja sitten kermaa päällä. Ruotsalaisethan laittavat mantelimassaa! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tuli tätä hilloasiaa yön tunteina pohdittua:) Siis meillä kotona aikoinaan kaivettiin kuoppa ja hillo lusikoitiin sinne + levitettiin vielä reunoille. Itse olen jatkanut samalla linjalla. Omaa silmää jotenkin miellyttää välistä pilkistävä hillo. Mantelimassaa en ole oppinut syömään ikinä. Ja jos saan valita, oman pullan väliin sujahtaa vadelmahilloa! Tämä on tarkkaa puuhaa:)

      Poista
    2. Olen samaa mieltä, kauniin jäljen pullan välista pilkistävä hillo antaa. Taidan kokeilla levittää myös reunoille!

      Poista
  4. Voi kiitos, mutta en kyllä ota kunniaa hienoista pullista itselleni. Mutta oli kyllä hirmuisen mukavaa leipoa kanssasi, joskus silloin. Taitava olet, todella taitava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun asuttaisi lähempänä, voisi pitää kunnon leivontatalkoita! Varsinkin karjalanpiirakoita väsäisin seurassa paaaaljon mielummin.

      Poista
  5. Voi miten ihanan näköisiä! Mä tykkään laskiaispullista valtavasti :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin minäkin:) Tosin ei taida kovin montaa leivonnaista löytyä, mistä en pitäisi...

      Poista
  6. Hmmmm, huomenna taitaa olla pullanleipomisilta, pitkästä aikaa:)

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig