maanantai 19. kesäkuuta 2017

Mehevät kaura-porkkanasämpylät

Perheestä 3/4 on nyt lomalla. Arkea helpottaa ihan valtavasti, kun kotona on toinen aikuinen pyörittämässä lomapalapeliä. Itselläni ei varsinaista lomaa tänä kesänä ole, satunnaisia vapaapäiviä siellä sun täällä. Mutta kiireettömät ja leppoisat aamut ilman jatkuvaa hoputusta ja häslinkiä ovat aivan luksusta. Ihan tuntuu lomalta itselläkin!
Viikonloppuihin ja leppoisiin aamuihin on ihana yhdistää rauhassa nautittu aamupala. Jos siihen pystyy liittämään tuoreen leivän tuoksun, niin aina parempi. Kaura-porkkanasämpylät ovat maukkaan meheviä ja pehmoisia. Päälle vähän voita ja juustoa, niin ollaan aika lailla asian ytimessä!

KAURA-PORKKANASÄMPYLÄT

5 dl kuumaa vettä
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 iso porkkana raastettuna (noin 2 dl raastetta)
1 pss kuivahiivaa
noin 8 dl vehnäjauhoja / hiivaleipäjauhoja
3/4 dl rypsiöljyä

1. Laita kaurahiutaleet kuumaan veteen hautumaan. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon suola, siirappi ja porkkanaraaste. 
2. Kun seos on jäähtynyt noin +42 asteiseksi, lisää kuivahiiva, joka on sekoitettu pieneen määrään jauhoja. Sekoita huolellisesti. 
3. Alusta taikina vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla (tai käytä molempia) ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
4. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. 
5. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo ranteenpaksuisiksi tangoiksi. Leikkaa tangoista sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota noin 1/2 h. 
6. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa noin 10-12 minuuttia.

SHARE:

21 kommenttia

  1. Hyvän näköisiä sämpylöitä :) - ja kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mehevä ohje, itse tykkään kovasti tuosta kauran ja porkkanan yhdistelmästä näissä:)

      Poista
  2. Tuore sämpylä, mikä ihana herkku!

    VastaaPoista
  3. Täytyypä kokeilla tätä reseptiä. Melkein pystyy haistamaan tuoreen sämpylän tuoksun noita kuvia katsellessa, ah ihanuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreet sämpylät ovat kyllä niin herkkua! Ainoa huono puoli on se, että niitä menee huomaamatta useampia kappale tuoreeltaan :D

      Poista
  4. Kokeillaan heti, kun kotiudutaan. Toistaiseksi joudumme tyytymään banana bread ja toast valikoimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voisin kyllä hetkeksi vaihtaa tuoreet sämpylät auringon lämpöön:) Ihanaa reissua teille!

      Poista
  5. Herkulliselta näyttävät, ihan tulee vesi kielelle.. kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  6. Näyttääpä herkullisilta, nami :)

    VastaaPoista
  7. Kiitokset ohjeesta! Oli todella hyviä sämpylöitä! Käytin rouheista sämpyläjauhoja koska jauhovarastosta löytyi vaan niitä.

    VastaaPoista
  8. Tulipas herkullisia sämpylöitä! Tein aamupalalle 👍💗

    VastaaPoista
  9. Onko ohjeen jauhomäärä oikea? Ohjeen määrällä taikina oli velliä eikä parin desin jauhojen lisäys auttanut asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 5dl nestemäärään 2dl kaurahiutaleita ja noin 8 dl jauhoja pitäisi olla ihan ok määrä. Toki jauhojen laatu vaihtelee ja silläkin on merkitystä, käyttääkö vehnäjauhoja tai esim. sämpyläjauhoja. Jos taikina on aivan velliä, silloin jauhoja on toki syytä lisätä. Mutta kuvan sämpylät on leivottu tällä ohjeella ja hyviä tuli!

      Jos neste on ollut liian kuumaa hiivalle, hiiva ei toimi ja taikina ei kohoa. Jauhojen lisääminen ei silloin pelasta kuolleita hiivasoluja. Tämä voisi olla yksi syy vellimäiselle taikinalle. Harmi kuulla, että sämpylät eivät onnistuneet.

      Poista

Blog Design Created by pipdig