maanantai 9. heinäkuuta 2012

Herkkusämpylät

Tytär oli jo pitkään toivonut rusinasämpylöitä, ja kun vihdoin ryhdyimme leivontapuuhiin, leivontakaapissa olikin käynyt nimeltä mainitsematon rusinavaras. Joten tälläkin kertaa sovelsimme, mutta hyvä niin. Herkuteltuamme ensimmäisen satsin tytär nimittäin totesi: "oikeastaan ihan hyvä, että isi oli syönyt kaikki rusinat. Nämä ovat vieläkin parempia!"
HERKKUSÄMPYLÄT
16 kpl
4 dl maitoa
1/2 dl öljyä
1/2 dl siirappia
1 1/2 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 dl pähkinöitä
1 dl kuivattuja aprikooseja / rusinoita
noin 6 dl vehnäjauhoja


Lämmitä maito noin +45 asteiseksi. Lisää joukkoon öljy, siirappi ja suola.  Sekoita taikinakulhossa kaurahiutaleet, ruisjauhot ja kuivahiiva, lisää joukoon pienemmäksi pilkotut pähkinät ja kuivatut hedelmät. Kaada lämmin neste taikinakulhoon. Alusta taikina vehnäjauhoilla.
Kohota taikinaa leivinliinan alla noin 45 minuuttia. 
Leivo taikinasta hyvin jauhotetulla leivinpöydällä neljä pyöreää leipää. Painele leipäsiä ohuemmiksi ja "leikkaa" niiden pinta neljään palaan lähes pohjaan asti painaen. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
Pistele leivät varovasti haarukalla. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Murra leivät osiin ja nauti lempijuustosi kera!
SHARE:

19 kommenttia

  1. Sämpylät on kyllä ihania varsinkin juuri uunista tulleina! Hyvin ne kyllä maistuivat juuri äskenkin, vaikka omani tulivat jo eilen ulos. Melko samanlaisella ohjeellakin, tosin pähkinöitä ja aprikoosia ei ollut, pitäävarmaan testata!

    Tuosta haarukoinnista tulee kyllä lapsuus ja äidin tekemät eivät mieleen, pitääpä muistaa kysäistä reseptiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on lapsuudesta jäänyt mieleen ihan tietyt, unikonsiemenillä päällystetyt sämpylät. Ja ihan samanalaisia en saa tietenkään tehtyä millään!:)

      Poista
  2. Kukahan meille leipoisi herkkusämpylöitä? :D Melkein voin tuntea tuoreen sämpylän tuoksun, ne on niin hyviä juuri uunista tulleina, kun voi sulaa päälle. Nam! Ihania herkutteluhetkiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin niin, että voi sulaa päälle. Appiukon mielestä tuore leipä on siinä kohtaa jo vanhaa, kun se ei enää polta sormia:D

      Poista
  3. Tulin oikein kärkylle, että mitähän uutta sulla tänään olis. :-) Nämä menee kyllä illalla kokeiluun. Rusinoitakin taitaa löytyä kaapista, jollei meilläkin asu rusinavaras. :-)

    t. ruskean talon rouva

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköisiä sämpylöitä. leivon paljon itse ja kiva aina välillä kokeilla uusia reseptejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on yleensä jokainen sämpyläerä vähän erilainen, kun tulee leivottua sen mukaan mitä kaapista löytyy:) Mutta kun joku erä saa erityisen hyvän vastaanoton, yritän muistaa kirjata ohjeen ylös. Mukavia leivontahetkiä!

      Poista
  5. Tänään täytyy leipoa sämpylöitä. Ihanat ja herkulliset kuvat. Kiitos reseptistä :)

    VastaaPoista
  6. Hyvältä näyttää ja taatusti maistuukin. Sämpylöitä on kiva tehdä, kun taikinaan voi laittaa oikeastaan mitä sattuu kaapista löytymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sämpylät on leivonnaisten pyttipannu, ihan niin kuin suolaiset piirakatkin:)

      Poista
  7. Meillä leivotaan usein ja taidan myös ottaa tämän kokeiluun =)... Luulen että pähkinäinen emmental olisi tämän kanssa hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa herkulliselta! Itse veistelin paksun siivun auraa, sekin sopi mainiosti makean aprikoosin ja pähkinäsattumien kera.

      Poista
  8. Kiitos kiitos kiitos, näitä pitääkin sitten tehdä :)

    VastaaPoista
  9. kuulostaa todella hyvältä. pitääpä kokeilla.
    ja tykkään blogistasi. taidanpa alkaa ihan seurailemaan ;)

    VastaaPoista
  10. Ai teillä syö isi rusinat ;) Makoisa ohje!

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig