Tytär oli jo pitkään toivonut rusinasämpylöitä, ja kun vihdoin ryhdyimme leivontapuuhiin, leivontakaapissa olikin käynyt nimeltä mainitsematon rusinavaras. Joten tälläkin kertaa sovelsimme, mutta hyvä niin. Herkuteltuamme ensimmäisen satsin tytär nimittäin totesi: "oikeastaan ihan hyvä, että isi oli syönyt kaikki rusinat. Nämä ovat vieläkin parempia!"
HERKKUSÄMPYLÄT
16 kpl
4 dl maitoa
1/2 dl öljyä
1/2 dl siirappia
1 1/2 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 dl pähkinöitä
1 dl kuivattuja aprikooseja / rusinoita
noin 6 dl vehnäjauhoja
Lämmitä maito noin +45 asteiseksi. Lisää joukkoon öljy, siirappi ja suola. Sekoita taikinakulhossa kaurahiutaleet, ruisjauhot ja kuivahiiva, lisää joukoon pienemmäksi pilkotut pähkinät ja kuivatut hedelmät. Kaada lämmin neste taikinakulhoon. Alusta taikina vehnäjauhoilla.
Kohota taikinaa leivinliinan alla noin 45 minuuttia.
Leivo taikinasta hyvin jauhotetulla leivinpöydällä neljä pyöreää leipää. Painele leipäsiä ohuemmiksi ja "leikkaa" niiden pinta neljään palaan lähes pohjaan asti painaen. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
Pistele leivät varovasti haarukalla. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Murra leivät osiin ja nauti lempijuustosi kera!
Sämpylät on kyllä ihania varsinkin juuri uunista tulleina! Hyvin ne kyllä maistuivat juuri äskenkin, vaikka omani tulivat jo eilen ulos. Melko samanlaisella ohjeellakin, tosin pähkinöitä ja aprikoosia ei ollut, pitäävarmaan testata!
VastaaPoistaTuosta haarukoinnista tulee kyllä lapsuus ja äidin tekemät eivät mieleen, pitääpä muistaa kysäistä reseptiä!
Minulla on lapsuudesta jäänyt mieleen ihan tietyt, unikonsiemenillä päällystetyt sämpylät. Ja ihan samanalaisia en saa tietenkään tehtyä millään!:)
PoistaKukahan meille leipoisi herkkusämpylöitä? :D Melkein voin tuntea tuoreen sämpylän tuoksun, ne on niin hyviä juuri uunista tulleina, kun voi sulaa päälle. Nam! Ihania herkutteluhetkiä! <3
VastaaPoistaJuurikin niin, että voi sulaa päälle. Appiukon mielestä tuore leipä on siinä kohtaa jo vanhaa, kun se ei enää polta sormia:D
PoistaTulin oikein kärkylle, että mitähän uutta sulla tänään olis. :-) Nämä menee kyllä illalla kokeiluun. Rusinoitakin taitaa löytyä kaapista, jollei meilläkin asu rusinavaras. :-)
VastaaPoistat. ruskean talon rouva
No oliko käynyt rusinavaras?;)
PoistaHerkullisen näköisiä sämpylöitä. leivon paljon itse ja kiva aina välillä kokeilla uusia reseptejä :)
VastaaPoistaMeillä on yleensä jokainen sämpyläerä vähän erilainen, kun tulee leivottua sen mukaan mitä kaapista löytyy:) Mutta kun joku erä saa erityisen hyvän vastaanoton, yritän muistaa kirjata ohjeen ylös. Mukavia leivontahetkiä!
PoistaTänään täytyy leipoa sämpylöitä. Ihanat ja herkulliset kuvat. Kiitos reseptistä :)
VastaaPoistaOllos hyvä:) Herkullisia leivontahetkiä!
PoistaHyvältä näyttää ja taatusti maistuukin. Sämpylöitä on kiva tehdä, kun taikinaan voi laittaa oikeastaan mitä sattuu kaapista löytymään.
VastaaPoistaSämpylät on leivonnaisten pyttipannu, ihan niin kuin suolaiset piirakatkin:)
PoistaMeillä leivotaan usein ja taidan myös ottaa tämän kokeiluun =)... Luulen että pähkinäinen emmental olisi tämän kanssa hyvää.
VastaaPoistaKuulostaa herkulliselta! Itse veistelin paksun siivun auraa, sekin sopi mainiosti makean aprikoosin ja pähkinäsattumien kera.
PoistaKiitos kiitos kiitos, näitä pitääkin sitten tehdä :)
VastaaPoistaOle hyvä, leivontailoa!:)
Poistakuulostaa todella hyvältä. pitääpä kokeilla.
VastaaPoistaja tykkään blogistasi. taidanpa alkaa ihan seurailemaan ;)
Kiitos! Mukavaa, että löysit tänne:)
VastaaPoistaAi teillä syö isi rusinat ;) Makoisa ohje!
VastaaPoista