perjantai 24. toukokuuta 2019

Ruukkupuutarhan parissa

Yhteistyö: Hankkijan Puutarha

Kevät etenee juuri nyt aivan liian kovaa vauhtia. Toukokuussa pitäisi olla lakisääteinen istutusloma. Johan tällä olisi huimat kansanterveydelliset säästöt! Monipuolista liikuntaa, ulkoilmaa ja kaupan päälle kauneutta ja satoa koko kesäksi.

Uutta lakia odotellessa vetäisin puutarhakamppeet niskaan iltasella ja lähdin ruukutuspuuhiin. Täytyy sanoa, että tämä on kyllä parasta mahdollista vastapainoa koneen ääressä istumiselle. 
Sain yhteistyön tiimoilta tutustua Hankkijan Puutarhan kauniiseen ruukkuvalikoimaan. Ihastuin oitis näihin terracottaruukkuihin, jotka sopivat täydellisesti keittiöpuutarhamme henkeen. Kaunista, mutta kuitenkin sopivalla tavalla rouheaa. 
Vaikka meillä on suhteellisen laaja keittiöpuutarha viljelylaatikoissa ja kasvihuoneessa, istutan joka vuosi hyötykasveja myös ruukkuihin. Melkeinpä kesäkukkia enemmän. Näitä on sitten mahtava sijoitella niin terassille, kesähuoneen edustalle kuin kasvihuoneeseenkin. Tai sekoitella kesäkukkaruukkujen kanssa sisäänkäynnin yhteyteen. Erityisesti yrttiruukuista tulee ihana tuoksu auringon lämmittäessä niitä. Ja puutarhajuhlien yhteydessä kokoan ruukkuja näyttäviksi kokonaisuuksiksi paraatipaikoille. Ne ovat vähän kuin siirrettäviä juhlakoristeita. Huvi ja hyöty samassa paketissa. 
Mutta takaisin istutuspuuhiin. Tällä kertaa ruukkuihin pääsi tomaatteja, chiliä, yrttejä ja mansikoita. Nämä kaikki tanakat ja hyvinvoivat taimet ovat Hankkijan Puutarhasta.
Ensimmäiseksi istutin laakeaan ruukkuun kuukausimansikkaa. Mansikkaruukku on erityisen ihana oleskeluryhmän yhteydessä. Siitä on mukava napsia marjoja pitkin kesää. Kuukausimansikka 'Semperflorens' tuottaa koko kesän maukkaita, pieniä marjoja. Ruukkuistutusten lisäksi tämä sopisi hyvin myös reunus- ja maanpeitekasviksi.
Olisin halunnut kattaa mansikkaruukun perinteisesti oljilla, mutta niiden puuttuessa käytin hyväksi Kekkilän lehtipuukatetta. Lehtipuukate on valmistettu nimensä mukaisesti lehtipuusta eikä se sisällä ollenkaan pihkaa. Katteen tarkoitus on paitsi estää rikkoja juurtumasta niin myös sitoa kosteutta sekä pitää mansikkasatoa puhtaampana sateisina kausina. Lisäksi kate kaunistaa paljasta multapintaa.
Tomaatit istutin Kekkilän Tomaattimultaan. Se on  luonnonmukaisesti ja kasviperäisellä lannoitteella lannoitettu luomu erikoismulta. Multaan lisätty sammal pidentää kasteluväliä, lisää ilmavuutta ja hellii juuristoa. 
Kaikkein suurimpaan ruukkuun pääsi keltaisia kirsikkatomaatteja tekevä amppelitomaatti. Amppelitomaatit ovat mukavan vaivattomia kasvattaa, sillä niistä ei tarvitse poistaa varkaita pitkin kasvukautta. Lisäksi ruukussa olevia ampeelitomaatinraakileita on helppo käännellä aina auringon suuntaan. Yleensä olen latvonut myös amppelitomaatteja elokuussa, jotta sato ehtii varmasti kypsyä. Latvottu tomaatti keskittää energiansa sadon kypsyttämiseen uuden kasvun sijaan.
Ruukkutomaatti 'Heartbreaker Dora' tekee sydämenmuotoisia punaisia tomaatteja. Tämä on kuulemma ollut varsinainen myyntihitti. Miten ihmeessä en ole vielä testannut tällaista?? Ruukkutomaatin kasvutapa on kaunis ja hillitty. Se soveltuu siis mainiosti ruukkukasvatukseen parvekkeelle, patiolle tai vaikkapa lämpimälle seinustalle. Kaikki tomaatit rakastavat aurinkoa ja lämpöä, sekä hyötyvät säännöllisestä kastelusta ja lannoituksesta.
Ruukkutomaatti sai kaveriksi timjamia. Rakastan sen tuoksua ja makua! Timjami ja tomaatti muodostavat maistuvan makuparin ja sopivat hienosti asumaan samaan ruukkuun. Chilin juurelle istutin puolestaan basilikaa. Sen tuoksun sanotaan karkottavan chilin tuholaisia.
Yleensä tykkään yhdistellä erilaisia kasveja samaan ruukkuun, mutta nyt pidin ruukkuistutukset hyvin selkeinä. Esimerkiksi kaunis persilja saa rauhassa levitä laakeaan ruukkuun aivan itsekseen.
Ruukkupuutarha mahdollistaa viljelyn myös pienessä tilassa. Ruukkuryhmään saa näyttävyyttä, vaihtelua ja korkeuseroja erilaisia tasoja hyödyntämällä. Tässä on käytetty kirppikseltä löytyneitä jakkaroita, vanhaa tiilimuottia (rosmariinin alla) sekä mökkinaapurilta saatuja vanhoja perunalaatikoita.
Yrttien, tomaattien, chilin ja mansikoiden lisäksi olen kasvattanut ruukuissa esimerkiksi retiisejä, perunoita, pyöreitä pikkuporkkanoita, patiokesäkurpitsaa, latva-artisokkaa, maissia, raparperia, munakoisoja, malabarinpinaattia, lehtikaalia... Oikeastaan vain mielikuvitus (ja ruukun koko) ovat rajana. 
Ihana ruukkuryhmä on toistaiseksi kasvihuoneessa, mutta kunhan taimet vähän vielä vahvistuvat, koko ryhmä on tarkoitus siirtää terassille. Ei varmaankaan ole vaikeaa arvata, mistä löytyy meikäläisen suosikkikahvittelupaikka juuri nyt!


Yhteistyö: ruukut ja kasvit

SHARE:

4 kommenttia

 1. Ihanan paljon ruukkuja!! Tykkään kanssa ruukuista, vaikka pihalla on muuten tilaa yllin kyllin laittaa maahan. Nyt tarvitsisi vaan uusia koko ruukkuvarasto, kun on jo niin paljon tooooosi huonoja. Ruukut on kyllä moneen juttuun kivoja :) Ja siirreltäviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukut on ihania! Niillä voi luoda niin monenlaista ilmettä ja juuri tuo siirreltävyys on iso plussa. Meilläkin on kesähuoneessa ihan eri sisustus ja tunnelma kuin esimerkiksi lasitetulla terassilla. Tarvitaan siis paaaljon erilaisia ja eri tyyliin sopivia ruukkuja:D

   Poista
 2. Kauniit on ruukut ja mä olen jo kauan ollut kanssa sitä mieltä, että puutarhan omistajilla olisi oltava toukokuu töistä lomaa! Hommaa riittää enemmän kuin tarpeeksi.

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig