sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Laiskan leipurin sämpylät, osa 2

Tänään leivottiin laiskan leipurin luottosämpylöitä. Tarkoitus oli myös tehdä perheen lanseeraamaan viikonlopun "herkkuaamiaiseen" ihanaista lemon curd tahnaa, mutta kätevä emäntä huomasi unohtaneensa kananmunat kauppaan. Kuikuilin aamuvarhaisella naapureiden ikkunoihin joskos uskaltaisi lähteä munia lainaamaan, mutta kovin näytti vielä uneliaalta.
Sämpyläohje Myllyn Paras.

AAMULLA LEIVOTTAVAT SÄMPYLÄT
noin 12 kpl


3 dl kylmää vettä
15 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl rypsiöljyä
1 1/2 dl ruishiutaleita
1 1/2 dl kaurahiutaleita
4-5 dl vehnäjauhoja

Tee taikina illalla valmiiksi. Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää suola ja siirappi. Lisää hiutaleet ja vehnäjauhot pikkuhiljaa. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva seokseen. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.

Leivo kohonnut taikina aamulla tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen.

Laita uuni pälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti uunista ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Tuo 40 asteen uunikohotus herättelee hiivan ja sämpylöistä tulee kauniita ja kuohkeita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti