lauantai 21. huhtikuuta 2012

Laiskan puutarhurin basilikaviljelmät

Kun on luonteeltaan vähän laiskanpuoleinen, sitä yleensä menee sieltä mistä aita on helppokulkuisin. Viime vuonna testailin tätä periaatetta basilikan kasvatukseen.

Eli ostetaan ruokakaupan yrttihyllystä ruukkubasilika, eikä käytetä kaikkea ruoanlaittoon. Katkaistaan latvuksia ja laitetaan ne vesilasiin juurtumaan.
Annetaan latvusten olla vesilasissa pari viikkoa, kunnes näkyy juuristoa.
 Istutetaan basilikat harvakseltaan hyvälaatuiseen multaan. Muistetaan kastella riittävästi.
Satoa korjataan pitkin kasvukautta latvomalla, jotta basilika tuuheutuu.
Siirretaan ruukku kesäkeittiön kylkeen ja nautitaan sadosta!
SHARE:

26 kommenttia

 1. Sulla on täällä niin mahtavia vinkkejä, ettei niitä voi olla kokeilematta. Kiitos siis jälleen kerran! :)

  VastaaPoista
 2. Tämä taas on niin mäntti ettei monien vuosien kokemuksella tajua olla laittamatta yrttien siemeniä itämään, kun eivät ne koskaan kasva satokauteen asti;) Pitänee laittaa basilika kauppalistalle! Kivaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
 3. Onpa hyvä idea tällekin laiskalle kokeilijalle. :)

  VastaaPoista
 4. Tuota on pakko kokeilla:)
  Toimiikohan tuo muilla yrteillä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten Päivi tuolla alempana vastasikin, tämä idea toiminee hyvin tukevampivarsisten yrttien kasvatuksessa (minttu tms.). Itse en ole kokeillut muihin, pitänee laittaa koelaboratorio pystyyn:D

   Poista
 5. Mahtava idea, miten ei ole tullut koskaan mieleenkään... Kiitos! :) Mulle kävi tänä keväänä näköjään niin, että en sitten saanut ainuttakaan siementä esikasvatukseen. :( Harmittaa, kun tuolla olis ollut kaikki mun hommaamat tomaatit, chilit sun muut. Mut onneks siemenistä kasvattaminen ei ole ainut vaihtoehto. Kylvän sitten suoraan kasvimaalle mitkä voi ja loput ostan taimina. Niin - ja kaupasta ostan basilikaruukun ja JUURRUTAN itse. Mahtavaa! :D

  VastaaPoista
 6. Minä iskin viime vuonna suoraan tuon kaupan ruukin multaan. Eli se, mutta ei kyllä ihan yhtä elinvoimaisesti kuin noissa sinun kuvissasi. Taidankin kokeilla tätä konstia minäkin tänä vuonna. Kiiiitos siis :)

  VastaaPoista
 7. Voi vitsi, tämähän on ihan mahtava idea. Ostankin tänään kaupasta basilikaa :)

  VastaaPoista
 8. Mäkin olen harrastanut sitä koko juuripaakun istuttamista, salaatit lähtevät sillä tavalla tosi hyvin kasvuun. Mutta kuten tuossa edellä todettiinkin ei basilika ihan noin elinvoimainen ollut...

  VastaaPoista
 9. No kylläpä tämä vinkki kolahti ♥ Täytyy heti hankkia yrttejä kokeiltavaksi :)
  Isot halit ♥

  VastaaPoista
 10. Mitä tuo latvominen tarkoittaa..?? Olen huono kasvattamaan mitään.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latvominen tarkoittaa, että basilikasta poistetaan latvassa oleva lehtipari. Näin basilika haaroittuu, eli tuuheutuu eikä kasvata pelkästään vartta. Tätä latvomista voi siis tehdä missä kohta tahansa basilikan "sivuversoja", nipsaistaan vain päällimmäinen lehtipari pois. Jos varresta nyppii pelkästään yksittäisiä lehtiä, basilika kasvatta vain hujopin varren.

   Selvensiköhän tämä nyt yhtään...? Olisi niin paljon helpompaa näyttää:)

   Poista
  2. Kiitos, kyllä tämä selvensi asiaa!! :)

   Poista
 11. Täytyypä kokeilla joskus tuota. Minä yleensä istutan kaupasta ostamani yrtit isompaan ruukkuun ja aika hyvin on onnistunut niinkin niitä kasvattaa. Myös kasvihuoneen kesäyrit ovat kaupan vihannesosastolta:)

  VastaaPoista
 12. No eipäs ole tuollainen idätys tullut mieleen. Toimiikin varmaan hyvin erityisesti tukevampivarsisten yrttien kasvatuksessa. Kokeilen, joten kiitti vinkistä.

  VastaaPoista
 13. Wau, onpas täällä käynyt kuhina! Mahtavaa, että idea innoitti näin monia:)

  Olen myös kokeillut tuota koko juuripaakkua multiin, mutta jos basilikat olivat jo valmiiksi vähän hujoppeja, eivät ne siitä vahvistuneet. Tämä vesilasi-systeemi on hyvä varsinkin juuri sellaisille pitkävartisille basilikoille, kun niistä saa näin paljon tanakammat. Salaateillahan tuo suoraan multiin iskeminen toimii loistavasti.

  Mukavia kasvatteluhetkiä ja tuuheaa satoa!:)

  VastaaPoista
 14. Hyvä idea! ja näyttävätpä viellä kauniilta noissa lsipurkeissa juutuessaan.

  VastaaPoista
 15. upea vinkki! kiitos tästä! :) sulla on mukava blogi.

  VastaaPoista
 16. Kiitos vinkistä! Tuota kokeilen minäkin....

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig