maanantai 28. tammikuuta 2013

Äitien tekemää

Monissa blogeissa on viime aikoina leivottu lapsuuden herkkuja. Mokkapaloja, tiikerikakkua ynnä muita perusklassikoita. Ei liene ketään 70-luvulla syntynyttä, joka ei olisi näitä leivonnaisia maistanut. Mokkapalat ovat myös myyjäisten perustavaraa. Ne loppuvat ensimmäisinä, niitä syövät sekä lapset että aikuiset. 
Variaatioita on lukuisia. Minulle se "oikea" mokkapala on tummapohjainen, päällä kookoshiutaleita. Päällinen syötiin ensimmäisenä ja pohja jos jaksettiin. Tyttäreni taas tekee päinvastoin: paras osuus (eli kuorrute) säästetään aina viimeiseksi. Kotiseudullani Satakunnassa näitä muuten kutsuttiin masaliisaksi. Onko nimi tuttu muille? Nimen alkuperästä ei ole mitään tietoa. On kai maistunut sekä Masalle että Liisalle?
MOKKAPALAT
(maidoton)

2 munaa
2 dl sokeria
1 dl maitoa (käytin maustamatonta soijajogurttia)
100 g sulatettua voita (Sunnuntai laktoositon margariini on maidoton)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta (jos käytät maustamatonta jogurttia, käytä leivinjauheen tilalla 1 1/2 tl ruokasoodaa)
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta

Kuorrute:
50 g voita (maidotonta margariinia)
3 dl tomusokeria
3 tl kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
n. 3 rkl vahvaa kahvia

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää maito / maustamaton jogurtti + sulatettu rasva.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
4. Kaada taikina leivinpaperoidulle vuoalle. Tämä satsi täytti 20x30 cm kokoisen vuoan.
5. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.

Kuorrutetta varten siivilöi kuivat aineet kulhoon. Lisää sulatettu rasva ja sekoita. Lisää kahvia kunnes saat seoksesta notkeaa. Levitä kuorrutus kakkulevyn päälle ja koristele heti.

Vaaleiden mokkapalojen ohje löytyy mm. Puutarhapörriäiseltä.
SHARE:

17 kommenttia

  1. Ihan pakko kommentoida :D Täällä Satakunnassa missä mä asun nää on mokkapaloja tai suklaaneliöitä. Kuulemani mukaan vain Porissa asuvat kutsuvat näitä masaliisoiksi ;)

    VastaaPoista
  2. Mokkapalat ON parhaita!! Minusta ne on parhaita, kun päällä on suklaaströsseleitä. Ja pohja on tumma, tietty. Ohje millä itse teen on varmaan aika sama kuin sun ohje, mä tosin heitän aina vielä vähän enemmän tuota kaakaojauhetta.

    Mä olen kuullut noille myös nimen Tuuloman torttu (tai Tuuleman??). En tiedä ovatko ihan samoja, mutta näin olen käsittänyt. Ne saattaa olla vähän jotenkin vaaleampia?

    VastaaPoista
  3. Meilläkin kun pojat oli pienempiä, niin synttäreille piti aina leipoa mokkaruutuja, täytekakku ei kelevannu ;)

    VastaaPoista
  4. Rovaniemellä kutsuvat mokkapaloja suklaapullaksi :)

    Terv. satunnainen lukija

    VastaaPoista
  5. Jep, nämä vaan toimii niin pienille kuin meille _vähän_ isommillekin =)

    VastaaPoista
  6. Ai olet täältä päin kotoisin? Masaliioiksi niitä juu kutsutaan, tosin meillä kotona puhuttiin vaan suklaapiirakasta.

    VastaaPoista
  7. Masaliisaahan tuo ;) Satakunnasta päin minäkin siis.

    VastaaPoista
  8. Meilläkin masaliisaksi kutsutaan (äitini kotoisin Pomarkusta) ja kookoshiutaleitä on vallan käytetty :)
    Masaliisa, Tuulomaan torttu, suklaapiirakka, mokkapalat..rakkaalla lapsella on monta nimeä

    VastaaPoista
  9. Ja minulla taas suosikkipaloissa on tumma pohja ja valkoinen kuorrute :-)

    VastaaPoista
  10. Mmmm, nää on hyviä. Meillä ne kuorrutettiin nonparilleilla ja puhuttiin suklaapiirakasta:)

    VastaaPoista
  11. Mums! Minä olen kuullut näille myös nimen Tuulosmaan torttu.

    VastaaPoista
  12. Helin mainitsemaa Tuuloman / Tuuleman torttua söin lapsuudessa Pohjanmaalla, mutta oiskohan se ollut vaalealla pohjalla? Vaiko pelkästään unelmissani niin, koska en pitänyt tummasta ;)

    Ne on kyllä hyviä... ah.

    VastaaPoista
  13. Masaliisa tummalla pohjalla, Tuulomaan torttu vaalealla

    VastaaPoista
  14. Masaliisaa.. nam nam nam. Terveisiä Porista ;)

    VastaaPoista
  15. Terkkuja Salosta entiseltä porilaiselta; meillä näitä kutsuttiin myös masaliisoiksi ja poikavauvoiksi :). Hyvällä leivonnaisella on monta lempinimeä :) !

    VastaaPoista
  16. Meidän äiti kutsui Rakkauden paloiksi.. :) sillä nimellä lukee omassakin reseptikirjassa vaikka monesti kääntyy puheessa arkisemmasti vaan suklaapiirakaksi.

    VastaaPoista
  17. Mulla tulee vielkin välillä ihan älytön "imetysnääntymys" johon auttaa vain jokin makea ja rasvainen. Ja parasta (ja nopeinta tehdä) on mudcake. Senkin vois tehdä maidottomana. Itsehän laitan voita mutta varmasti on hyvää maidottomasta margariinistakin tai miksei vaik ruokaöljystä sillä aineethan vaan sekoitetaan. Suosittelen kokeileen.. :D

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig