sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Raksaterveisiä


Osa teistä saattaa muistaa, kuinka maaliskuussa maalailin haavekuvia omasta kesähuoneesta, kodin pihassa olevasta minimökistä. Olen haaveillut tästä jo pitkään, ja osittain siksi etupihamme on ollut puutarhan osalta vähän sinne päin. Kasvihuoneprojektimme tiimoilta opin, että täyteen ahdettuun puutarhaan on kovin hankalaa saada sopimaan minkään sortin työkoneita. Ja tuo savimaan kaivuu pelkästään käsipelillä ei enää oikein napannut, ei edes minua.
Tänä kesänä päätimme tarttua härkää sarvista, ja huimalla yhden kasvihuoneen rakennuskokemuksella aloimme suunnitella talomme tyyliin ja ympäristöön sopivaa piharakennusta. Maaliskuussa kirjoitin haaveestani näin: "Piharakennukseen kuljettaisiin kapeaa, mutkittelevaa polkua pitkin, jota reunustaisivat runsaat, koko kesän kukkivat perennat, ihanasti varjoja luovat hedelmäpuut sekä huumaavasti tuoksuvat syreenit. Sisään kesämajaan käytäisiin pariovien kautta, kevyesti tuulessa heiluvia valkoisia puuvillaverhoja unohtamatta. Lautalattiaa verhoisivat räsymatot. Pitkän pöydän ääressä istuttaisiin eri paria olevilla tuoleilla ja kahvit juotaisiin kukkakupeista."
Nooh, kun todellisuudessa sitten huomioimme tontin koon, voimassa olevat rakennusmääräykset, lupa-asiat, taidot, budjetin ja aikataulut, muuttui kaikkien haaveiden täyttäminen luonnollisesti mahdottomaksi. Mutta kyllä tuonne kesäpytinki nousee, pikku hiljaa! Milloin ja millainen, se on rakentajillekin vielä hieman mysteeri. Mutta eiköhän siellä jouluglögejä päästä juomaan. Ja istutukset lupaan valmiiksi Koululaisemme rippijuhliin mennessä (jotka ovat heti 7 vuoden päästä).
Itse aloitin hommat tietenkin sieltä tärkeimmästä: tuolihankintoja kirppikseltä ja perennoja tarjouksesta. Kyllä kuulkaatte sain käyttää ihan kaiken itsekurin ja -hillinnän Viherpeukaloiden taimimyymälässä, etten täyttänyt autoa kasveilla saman tien. Minulla oli jokin harhainen illuusio, miten työstän kesähuoneen eteen tulevia perennapenkkejä ja sorakäytäviä samalla, kun rakennus nousee miesvoimin taustalla. 
Arvatkaapa, millaisella ilmeellä ja tuhahtelulla otettiin vastaan ehdotukseni, että voisiko raksaporukka ystävällisesti kiertää lautojen ja sirkkeleiden ja betonimyllyjen kanssa ekstrakoukkauksen puskien takaa, niin minä pääsisin muokkaamaan penkkejä ja istuttamaan pikkuruisia kasvejani... Samaan harhaan kuvittelin Ohjelmointipäällikkömme istuvan tyytyväisenä rattaissa tai leikkivän hiekkalaatikolla, kun pihamaa on täynnä mielenkiintoisia työkaluja, pauketta ja tohinaa. Ja minä kastelisin niitä juuri istuttamiani violetin sävyisiä perennoja. Voi hyvää päivää pahvi!
Rakentaminen on edennyt olosuhteiden pakosta sykäyksittäin. Vaikka kyse on pelkästä piharakennuksesta, on sen työmäärä yllättänyt minut. Pahasti routivalla (ja seismologisesti aktiivisella alueella, ihan oikeasti!) on syytä panostaa perustuksiin. Ja kun appiukko ryhtyy tekemään, ei meidän perheen "sinne päin" -asenne riitä. Nostan hattua kaikille ihan oikeaa taloa rakentaville, minä olen jo nyt ollut sormi suussa valintojen ja päätösten edessä.
Olen valtavan kiitollinen aviomiehelleni, joka viettää kesälomansa etupihallamme. Ja yrittää urhoollisesti esittää, että helteessä vasaran kanssa heiluminen on tosi jees. Suuri kiitos ja kumarrus myös appiukolleni, joka luuli tulevansa rakentamaan tarpeellista varastotilaa, eikä suinkaan miniän haihattelemaa kesähuonetta. Samaan aikaan jo mietiskelen, miten istun ristikkoikkunan ääressä (jotka vielä odottavat varastossa myrkynvihreinä) nautiskellen kahvia ja omenapiirakkaa, ja suunnittelen kesähuoneen ympäristöä, ties monettako kertaa.
Olen miettinyt, mistä kannattaisi hankkia suurempi erä multaa? Meillä on huonoja kokemuksia irtomullasta ja olen viime vuosina käyttänyt ainoastaan pussitavaraa. Mutta tuohon tarvitaan kyllä niin paljon muhevaa multaa, että saan kuskailla multapusseja autollamme loppuvuoden! Onko kenelläkään kokemuksia suursäkeissä myytävästä tavarasta? Mistä pienin rahti? Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan!
SHARE:

17 kommenttia

 1. Voi jestas...siitä tulee kyllä ihana! Malttia, pitkää pinnaa ja vasaran pauketta, kyllä se sieltä vielä valmistuu. Ja kohta muistelet raksa-aikaa hymyhuulilla, se kukkakuppi kädessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ansku, toivotaan näin:) Minullahan lähti heti ideat lentämään, kun näin miten näppärää porukkaa lähipiirissä onkaan. Mutta sen verran näitä remonttireiskoja tunnen, että parempi odottaa uusien loistoideoiden julkituontia hetki jos toinenkin:D

   Poista
 2. Voi Maria, ihanaa se toteutuu siis :)
  Siitä tulee varmasti upea ja juuri sellainen kuin suunnittelit. Vain pari pientä mutkaa matkalla! Hauskasti kirjoitettu, tekstiisi uppoaa aina niin hyväntuulisena ja miesväen ilmeitä naureskellen : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku hiljaa, pikku hiljaa... Ja kiitos Eija ihanasta viestistäsi, hymy tuli huulille!:)

   Poista
 3. Waude! Tuosta tulee varmasti upea!!! :D Hyviä raksa-ilmoja on ainakin lupailtu, rusketus kaupan päälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raksailmat ovat olleet vähän turhankin helteiset. Minä kuvailisin miehen ihoa punanahaksi, miehen mielestä se on pronssinruskea. Värisilmänsä kullakin:D

   Poista
 4. Hyvältä näyttää jo nyt! Meidän puutarhasta löytyy noin 15 neliötä, mutta koska sama tila toimii myös kasvihuoneena, on tilaa sekä oleiluun että kasveille liian vähän. Haaveilen siis minäkin pelkästä oleiluhuoneesta tai oikeastaan juuri siitä ruokailutilasta pitkine pöytineen. Terkuin Suska koivuladesign.blogspot.com ista.

  VastaaPoista
 5. Hauska postaus kärsivällisyyttä kysyvästä projektista, siitä tulee varmasti ihana.

  VastaaPoista
 6. Oi joi, ihanan hauska postaus! Olen juuri samanlainen! "Ei siinä nyt niin kauan voi mennä!" on asenne hommaan kuin hommaan ja voi niitä pettymyksiä mitä todellisuudesta seuraa. :D Mutta sitten kun pääset niitä perennamaita kaivamaan, on fiilis varmasti melkoisen hieno! :)

  VastaaPoista
 7. Onnittelut pytingistä!
  Eikös hyvin suunniteltu ole jo puoliksi tehty? No hommia piissa vielä varmasti, mutta tuloksia alkaa jo näkyä. Niin, me naiset osataan todellakin keskittyä siihen olennaiseen:D Uskon kuitenkin että saat penkit ja kaiken muun kuntoon ennen ripppijuhlia :D

  VastaaPoista
 8. Minä yritän yhdistää tulevassa kasvihuoneessa kesähuoneen ja kasvihuoneen;)
  Ja vaikka pohjat on vasta tehty, suunnittelen jo ympäryksen kasvivalintoja, hih.

  VastaaPoista
 9. Ooh, siitä tulee upea! Kunpa mäkin saisin omani joskus <3

  VastaaPoista
 10. Hauska postaus! Toimeliaat appiukot on ihan parhaita. Aattelepa jos sulla ois jo kaikki valmiina, mistä sä sitten haaveilisit? Sulla ei ois mitä odottaa! Kärsivällisyyttä, siitä tulee ihana!

  VastaaPoista
 11. Näyttää tulevan hieno. tuosta mullasta: minä olen tilannut pariin otteeseen Siisti Piha -nimisestä putiikista ja siellä taitaa olla jatkuva tarjous: jos tilaa 2 säkkiä, saa kuljetuksen ilmaiseksi. Tai jotain siihen suuntaan. Meikäläinen kun on sellainen tuuri-puutarhuri, niin säkkimullat säilyvät siisteinä, vaikka olisi pidempikin tauko. Tilauksen yhteydessä voi jo kuvailla, mihin säkit laitetaan ja tarvittaessa kuski sitten vielä soittelee. Meillä on ollut vallan tarkasti niillä kohden, kun on haluttu. (Mun pitäisi kyllä saada jotain sponssia, kun joka paikassa mainostan, hahhaa). Ei kyllä ole halvin mahdollinen.

  VastaaPoista
 12. Hymysuin luin postauksesi:) Kyllä sulla on hyvät kotijoukot,hieno tulee!

  VastaaPoista
 13. Kesälomanjälkeinen tervehdys! Toivottavasti tästä kommentista on hyötyä myös näin vähän myöhemmin.

  Suursäkkimullasta on minulla vain hyviä kokemuksia. Meillä paikallinen Koura-autot toi sen perille ja homma on helppoa! Tein postauksen tuosta tapahtumasta, löytyy täältä: http://www.lily.fi/blogit/kasvihormoni/muutama-kourallinen-pihan-pinnotteita

  Minä suosittelen jotain paikallista mullantuottajaa, joka EI sekoita tai seulo multaa peltomullasta. Kuumentamalla (eli kompostointiin perustuen) Kekkilä tekee multaa ympäri Suomen, osuuko joku asemista teidän tilustenne viereen?
  http://www.kekkila.fi/ota-yhteytta/multa-asemat
  Tiedän, että joillain paikkakunnilla vedenpuhdistamot tekevät omaa multaansa, onko teillä päin?

  Kekkilän mullasta meillä on kahtalaista kokemusta: olen tilannut noin kuusi kertaa autokuormallisen verran, joista yksi on ollut huonoa ja viisi hyvää. Rakenteeltaan se on melko tiivistä, joten syksyisin silppuan kasvinosat suoraan istutusalueiden päälle. Rakenne paranee muutaman vuoden sisällä. Ja tilata pitää luonnollisesti puutarhamultaa, ei nurmimultaa, jälkimmäisessä on hiekkaa paljon kantavuuden lisäämiseksi.

  Kuumennustekniikalla multansa tuottavalta jos saisi tilattua mullan ja tuollaisella koura-autolla saisi leviteltyä pihaan, olisi homma helppo. Koura-auton hintaa miettiessä kannattaa muistaa, että se levittää tunnissa sen määrän multaa, mitä ihminen muutamassa päivässä. Tähtäys on yleensä parempi kuin kottikärryillä itse kaataen :) Suurin kustannus tulee varmastikin kilometreistä, ne tuppaavat olemaan kaikilla jotakuinkin samat. Löytyykö teiltäpäin koordinoitua autojen ja maa-ainesten tilausta kuten meiltä täältä Jyväskylästä? (kak.fi) Silloin halvinta rahtia ei tarvitse miettiä :)

  Vireyttä rakentelupäiviin!

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig