tiistai 16. kesäkuuta 2015

Valmista tuli!

Meillä oli aikamoinen urakka edessä. Keittiöpuutarhan kaikkein vanhimpien kasvulaatikoiden uusiminen. Homma ei ollut helppo, sillä kaikissa laatikoissa oli entuudestaan vähintäänkin multaa, osassa myös monivuotisia, jo kasvuun rehahtaneita kasveja (mustikkaa, raparperia, mansikkaa, maa-artisokkaa jne). Puhumattakaan ympäröivästä singelistä, jonka toivoimme pysyvän mullattomana ja rikattomana myös jatkossa.
Viime ajat on siis taas vaihteeksi lapioitu, revitty vanhaa, sahattu, sirkkelöity, porattu (myös kyyneleitä), kirottu, lapioitu vähän lisää, kärrätty singeliä. Nyt voi jo huokaista helpotuksesta ja todeta, että homma oli  ehdottomasti kaiken vaivan arvoista. 
Ensinnäkin, kaikkein vanhimmat laatikot oli tehty painekyllästetystä laudasta. Huh! Tekaisimme aikoinaan ensimmäisen "salaattilaatikon" terassin kylkeen ylijääneestä puutavarasta. Silloin ei tullut mieleenkään, ettei puutavara sopisi tarkoitukseen. Sen verran silloinkin ilmeisesti jo epäilytti, että nidoimme mullan ja laudan väliin eristeeksi muovia.
Kuva vuodelta 2008
Toinen uusimista vaativa asia oli laatikoiden korkeus. Tämä osa keittiöpuutarhaamme on melko paahteinen ja matalassa laatikossa multa kuivuu nopeasti. 
Kuva vuodelta 2013
Uusiin laatikoihin mahtuu reilusti enemmän multaa. Se tuli todettua multapusseja kannellessa.
Niin, käytän puutarhassamme ainoastaan pussimultaa. Kasvimaalla, kasvihuoneessa, kukkapenkeissä. Olen käyttänyt pussimultaa siitä asti kun... no, siitä asti kun en ensimmäisen kerran käyttänyt. Ja sen jälkeen olen AINA käyttänyt. Ei siitä sen enempää. Vieläkin puistattaa rikkaruohojen määrä. Nyt kyllä hymyilytti, naama syreenipenkissä multia levitellessä. 
Kannattaa pitää silmät auki loppukesästä / syksyllä, moni myymälä myy silloin myös multaa isolla alennuksella. Itse hamstraan nurkat täyteen alemultaa siinä missä alejoulukoristeitakin. Molempia tarvitaan aina.


Miksasin uusittuihin laatikoihin seoksen GreenCare Luonnonlannoitetusta Puutarhamullasta sekä Kasvuturpeesta. Vanhempaa multaa lannoitin haraamalla joukkoon Luomu Kasvimaalannoitetta sekä lisäämällä pussimultaa. Multa- ja lannoitelisäyksen teen joka kevät, kaikkiin kasvulaatikoihin.
Tutustuin Helsingin Kevätmessuilla Novewoodsin maahantuomaan Accoya puumateriaaliin. Jos kävit samaisilla messuilla, tepastelit luultavasti Accoya-terassilla mallipihalla. Accoya on säänkestävää ja erittäin pitkäikäistä, täysin myrkytöntä ekologista puuta.
Accoyan poikkeuksellinen kestävyys sekä myrkyttömyys tekevät siitä ihanteellisen ulkokäyttöön, siispä myös keittiöpuutarhaan. Lisäksi Accoya antaa puulle kestävyystakuun! Maan sisällä tai vedessä käytettynä lahoamattomuustakuu on 25 vuotta, maan päälle tulevissa rakenteissa (terassit, pergolat yms) 50 vuotta. Huikea juttu! Myrkyttömyydestä ja muista korkealaatuisen Accoyan ominaisuuksista voit lukea lisää Novewoodsin sivuilta täältä.
Minulla oli onni tutustua Accoya-puutavaraan tarkemmin työkuvioiden kautta. Samassa yhteydessä pääsin testaamaan tuotteen toimivuutta keittiöpuutarhassamme. Accoyan ympäristöystävällisyys, pitkäikäisyys ja erityisesti vähäinen huoltotarve vetosivat myös perheen miesväkeen.
On jotenkin noloa, että keittiöpuutarhamme laatikkolaudat ovat tsiljoona kertaa laadukkaammaat ja ekologisemmat kuin terassimme. Mutta erityisesti lasten kanssa, ja erityisesti kovasti paljon allergisen lapsen kanssa, sitä haluaa tarjota vain parasta lähiruokaa. Terassin uusimisen aika on sitten joskus myöhemmin.
Kylvöt viivästyivät keittiötarhan uusimisprojektin myötä. Tosin ei tuo sääkään kovin kummoinen ole ollut, joten ei kai tässä kamalan pahasti jäljessä olla. Viimeiseen uusittuun laatikkoon istutin esikasvatetut taimet: kesäkurpitsaa, avomaankurkkua ja latva-artisokkaa. Levitin taimien juurelle reilun kerroksen ruohokatetta. Lopuksi kaaret paikoilleen ja harso päälle. 
Nyt tilauksessa on sopivassa suhteessa lämpöä ja kosteutta. Kevään suurin urakka on valmis!

* Yhteistyöpostaus
SHARE:

30 kommenttia

 1. Huh, olipa teillä urakka! Mutta hienolta näyttää ja ekologisuus on tärkeä asia.
  Minäkin käytän nykyään vain pussimultaa, kun pihassa nurmikot ja suuremmat jutut ovat jo valmiita. Monesta puutarhaliikkeestä voi ostaa myös lavallisen pussimultaa, pihaan tuotuna. Ja yleensä halvemmalla kuin yksittäisiä pusseja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anoppi aina päivittelee, kun hamstraan alesta lahjoja, joulujuttuja, servettejä yms. Viime kesänä autonperässä oli milloin multaa, milloin kuorikatetta. Niitä on tosin vähän hankalampaa piilottaa mieheltä ja vakuuttaa, että vanhojahan nämä jo ovat:D

   Poista
 2. Näyttääpäs kyllä hyvältä!! Pussimulta olisi kyllä aika hieno asia omassakin pihassa. Meillä pihan suuret projektit hiukan junnaavat, mutta eikös ne kaivetut kuopat pihassa kerro kävijöille että jotain talossa tapahtuu.. Hihhh. Vahvistan tilauksesi lämmöstä ja kosteudesta, toivon ainakin samaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen itselleni yrittänyt uskotella, kun kuoppia, lapioita ja avonaisia multapusseja löytyy milloin mistäkin:D Mutta eihän sitä koskaan valmista tule. Olkoon piha siistinä sitten lumivaipan alla. Siihen asti on aina joku projekti kesken!

   Poista
 3. Voi että näyttää ihanalle :) Itselläni jäi kasvimaa kokonaan tänä kesänä laittamatta..talon laajennus ja remppakamat ovat juuri niin kivasti kasvimaan edessä, ettei viitsinyt lähteä sekaan taituroimaan :( Muutama ruukkuistutus sentään löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä se kasvimaa siellä odottaa ensi kesänäkin:) Tänä vuonna kelit eivät ole olleet kummoiset, saa nähdä minkä verran satoa ehtii tulla. Tuntuu, että edes kasvihuoneessa ei huimaa edistystä tapahdu. Tsemppiä teille remppaan!

   Poista
 4. Hienolle näyttää! Onko tuo vanhempi kuva siis samasta paikkaa 7 vuotta sitten? Kovasti on alue muuttunut, edukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain!:) Vanhassa kuvassa näkyy kasvimaa vasemmassa nurkassa. Kasvihuone tuli sen tilalle kesällä 2011. Siitä alue sitten lähti muotoutumaan nykyiseen asuunsa. Kasvilaatikoita on rakennettu vähitellen olemassa olevat terassit, pergolaseinämä ja tontin rajaistutukset huomioiden, siksi ne ovat ihan eri kokoisia ja mallisia. Sopii meidän tyyliin:D

   Poista
 5. Hienot, jokaisen lavatarhurin unelmat! Vettä ja lämpöä toivotaan täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Ja tyytyväisiä ollaan. Jospa tämän kesän isoimmat projektit olisi nyt tässä (tai ainakin taisin luvata miehelle niin...).

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos Marika! <3 Nyt olisi kyllä jo korkea aika heittää vapaalle ja päästä teidän kanssa kekkeröimään:D

   Poista
 7. Kerrassaan upean näköistä. Kyllä vaivannäkö palkitaan - komeaa katseltavaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jori! Toivottavasti vaivannäkö palkitaan myös hyvällä sadolla. Alkaa tuo tuuli ja kylmyys jo pikkuisen tympiä. Peukut pystyyn siis ja aurinkoa päin! :)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään itsekin ihan hirmu paljon, istuvat keittiöpuutarhaamme hienosti.

   Poista
 9. Mielenkiintoinen tuo puumateriaali. Siihen pitää tutustua tarkemmin. Minäkin käytän kasvulaatikoissa vain pussimultaa, mutta viime kesänä en kuitenkaan ollut kasvuun tyytyväinen. Jotain häikkää oli koko hommassa. Tänä kesänä uusi yritys, mutta nyt taitaa olla säässä häikkää. Toivotaan jo kovasti lämpimämpää. Nuo harsokaaret minunkin pitäisi laittaa. Sinun blogista saa tosi hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena, on aina kiva kuulla, jos vinkkejä tarttuu matkaan! Todellakin, säässä on nyt melkoisesti häikkää. Saisi pikku hiljaa tyyntyä ja lämmetä, muuten laatikot ammottavat tyhjyyttä. Peukut pystyyn siis!

   Poista
 10. Oi, tämä hyötytarhasi on niin ihanan ja kutsuvan näköinen. Pussimultaan olen minäkin siirtynyt, samantyyppisiä kokemuksia taitaa olla kuin sinullakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjorie! Sitä kummasti säästää omaa työtään pussimultaa käyttämällä... Ja voimat kasvaa pusseja kannellessa! :D

   Poista
 11. Kyllä noita kelpaa ihastella<3 Raskaan työn jälkeen voitte vaan olla tyytyväisiä työn tulokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Lopussa kiitos seisoo, niinhän sitä sanotaan. Toivottavasti voidaan olla elokuussa tyytyväisiä myös sadonkorjuuseen. Pikkuisen on alkanut viime aikoina kelien puolestä epäilyttää, kääk!

   Poista
 12. On kyllä hienot laatikot ja ekologisuus on toki aina plussaa! Hienojen laatikoiden lisäksi kiinnitein huomioni tuohon tummimpaan, purppuraiseen syreeniin. Onkohan sulla tietoa minkä merkkisestä on kyse? Haaveilen tuollaisesta, mutta kun ei tiedä mitä lähteä etsimään...

  VastaaPoista
 13. Voi ei, valitettavasti ei ole tietoa:/ Se on ostettu aikoinaan tavallisena pihasyreeninä, mutta sekä kukkatertut että yksittäinen kukka ovat niin paljon isompia, että joku jalostettu muoto tämä varmasti on. Puhumattakaan väristä, joka tuli iloisena yllätyksenä!

  VastaaPoista
 14. Wow, miten upealle näyttää. Ei tule helpolla, mutta ison työn olette tehneet ja se tuottaa tulosta!
  Ihanaa jussia sulle ♥ ♥ ♥

  VastaaPoista
 15. Hei. Miten on laatikot kestäneet? Onko puu vääntynyt? Laitatko kuvia uudestaan kun kevättyöt alkavat?

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig