Olen siinä(kin) mielessä tavattoman epämuodikas, että rakastan perunoita (ja leipää). Pääsin nauttimaan näistä herkkuperunoista ensimmäistä kertaa vuosi sitten. Ihastuin perunoiden hienostuneeseen makuun ja turhamaisuuttani myös kauniiseen ulkonäköön.
Tänä vuonna minulla oli ilo visiteerata Myrskylässä sijaitsevalla Gobbas Gårdin luomutilalla, josta hain vähän erikoisempia siemenperunoita. Samalla sain tutustua tilan muihinkin antimiin, joita ovat muun muassa härkäpapu, spelttijauho ja kylmäpuristettu rypsiöljy. Gobbaksen tuotteita käyttävät monet suomalaiset huippuravintolat, kuten Nokka, OLO ja Juuri.
Meillä perunapenkin kunnostus ja istutus tapahtui tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään, vasta toukokuun lopussa. Perinteisesti olen ollut näissä puuhissa aina äitienpäivänä.
Osa perunoita pääsi vanhan keittiötarhan puolella, osa kesähuoneen uuden hyötytarhan laatikoihin.
Sisällä esikasvatetut ja ulosistutuksen jälkeen harson alla vauhtia ottaaneet varhaisperunat porisivat kattilassa juhannuksen tienoilla. Siitä asti perunoita on riittänyt tasaisesti koko satokauden.
Luettelon Gobbas Gårdin tuotteiden jälleenmyyjistä löydät täältä. Gobbaksen siemenperunoita voi kysellä ainakin Hyötykasviyhdistyksestä.
* Postaus tehty yhteistyössä Gobbas Gårdin kanssa
Ihania nimiä perunalajikkeilla. Tästäpä tulikin mieleen että tässä voisi olla ihana lahja ystävälle joka muistaa varmaan kaikki Downton Abbeyn vuorosanat ulkoa ja odottaa jo ensi viikolla alkavaa viimeistä tuotantokautta kuin kuuta nousevaa. Kiitos vinkistä. :)
VastaaPoistaOllos hyvä! Itsekin näin sieluni silmin Rouva Patmoren perunankeitossa, ja käsittelinkin näitä kaunokaisia niiden vaatimalla arvokkuudella:)
PoistaHerkullisen näköisiä perunoita ja vielä luomua!
VastaaPoistaMäkin tykkään perunoista ja leivästä, vaikka ne tuntuvat nykyään olevan ihan kiellettyjen ruoka-aineiden listalla. Mutta perunat kuuluvat vaan monen suomalaisen ruokalajin kanssa yhteen. Meillä syödään ehkä kuitenkin enemmän riisiä, kuin perunoita. Mutta perunoiden kasvatus on kuitenkin huomattavasti helpompaa täälläpäin, kuin riisipellon perustaminen. ;)
Siinäpä haastetta ensi kesään, riisipelto!:) On totta, että välillä on lähes rikollinen olo, kun pöydästä löytyy sekä perunaa että tuoretta leipää. Hui kauhistus!
PoistaKauniit perunat!
VastaaPoistaKaivoin eilen viimeiset perunat pienestä maastani ja ajattelin, että kyllähän tähän mahtuisi kahtakin lajia kasvamaan, Olisi vaihtelua! Yritän muistaa keväällä...
Eihän sitä montaa erilaista perunaa tarvitse, kun iloa saa jo yllin kyllin! Ei meilläkään huiman iso istutusalue ole, vaan hyvin mahtui nämäkin kokeilut. Ja ensi vuonna jatketaan:)
PoistaMahtava tuo ensimmäinen kuva. Miten voikaan olla niin erilaisia perunalajikkeita!
VastaaPoistaItse en tänä vuonna laittanut ollenkaan perunaa, mutta voisihan niitä ensi vuonna taas kokeilla.
Onnittelut hyvästä sadosta, Maria! <3 Kyllä räätälöity lahjapaketti perunoita löytyy Downton Abbeyn ystävälle Gobbakselta ja yhteyttä ottamalla kaikki perunanystävät pääsevät nauttiman ilman omaa hyötytarhaakin. Nyt takaisin perunannostoon ja ihanaa syksyä kaikille perunan ja hyvä ruoan ystäville Gobbaksen luomutilalta.
VastaaPoista