tiistai 6. lokakuuta 2015

Ohi on

Olin pari (aurinkoista) päivää pois kotoa. Sen jälkeen kasvarissa riittikin taas yllin kyllin kerättävää. Tänään maltoin viimein korjata myös piskuiset munakoisot. Toivottavasti niihin on tiivistynyt kaikki se hoito ja rakkaus, jolla niitä koko viileän kesän hoivasin!
Vielä olisi isoja vihreitä tomaattiterttuja. Harmillisen paljon. Mutta pari yötä kynttiöitä kasvarissa polteltuani taidan luopua leikistä. Suurimmat tomaatit leikkaan sisään kypsymään. 
Kohta on aika aloittaa kasvihuoneen syyssiivous. Samalla sekä haikeaa että helpottavaa.

Taas on nähty yksi mielenkiintoinen kasvukausi!

SHARE:

15 kommenttia

 1. Öisin saattaa olla hieman pakkasta mutta päivisin onneksi lämpiää :) Tyhjensin kanssa ja harmittelin avomaa kasvatuksessa jo jäätyneitä koristekurpitsoitani ;(( Ensi suvena sitten taas... Onneksi on tuo joulu mihin nyt voi kaiken energiansa upottaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tämä tuli yllättäen, yöpakkaset. Niin paljon vielä kukki ja kasvoi, ja päivät ovat olleet aurinkoisen kauniita, ettei osannut varautua moiseen. Nyt pitää tosiaan suunnata katseet kohti joulua, ettei sekin pääse yllättämään! :D

   Poista
 2. Näin se talvi taas tulee. Mutta hienon sadon olet saanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se tulee. Omasta mielestä vähän turhan varhain, siinä määrin oli puutarhahommat vielä kesken. Mutta syksy on ihanaa ja kaunista aikaa, ainoastaan tuo kylmyys vaatii taas totuttelua. Hrrrr!!

   Poista
 3. Vanhan loppu on uuden alkua. Kun kasvari on tyhjennetty, voi niitä kynttilöitä poltella hyvillä mielin sisällä ja nauttia syyspuhureista villasukat jalassa. Meillä siivoiltiin viikonloppuna kahvihuonetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on syyssiivoukset vielä tekemättä. Mutta kiireet loppui pakkasiin, hyvin tässä ehtii. Takkakausi on jo korkattu ja villasukkia pidän kesät talvet:)

   Poista
 4. Googlettele säilötyt vihreät tomaatit.
  Vaikka vihreät tomaatit onkin nykytietämyksen mukaan yhtä myrkyllisiä kuin vihreät perunat, meinaan ainakin itse tehdä omista raaoista tomaateistani tuota lapsuusajan herkkua.
  Ei niistä nimittäin sisätiloissa kypsyttelemällä tule kasvarissa oleilleiden veroisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse vierastan vihreiden tomaattien käyttöä, hyvin on mennyt valistus perille... Eihän nuo sisätomaatit todellakaan ole auringossa kypsyneiden veroisia, mutta reilummalla maustamisella saa kelpo pastakastikkeet niistäkin.

   Herkkuhetkiä sinulle!

   Poista
 5. Kauniin näköinen loppusato! Minäkin keräsin vikat tomaatit ulkoseinustalta sisälle kypsymään eilen. Onneksi, koska viime yön jälkeen niitä ei olisi enää ollut.
  Syksyssä on jotain helpottavaa mutta samalla kurkkua kyllä hieman kuristaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Jotenkin tämä satokausi oli lyhyydessään niin hektinen, että vielä olisi mielellään ottanut pari viikkoa (tai edes päivää). Mutta kohta nokka kohti joulujuttuja ja sittenhän sitä saa taas aloittaa kaiken alusta:D

   Poista
 6. Täällä oli jo -8 astetta pakkasta tänä aamuna... Talvi lähestyy yllättävänkin nopeasti! Jospa sitä ensi keväänä saisi itsekin kasvihuoneen. Niin herkullisen näköisiä tomaatteja sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, teillä on jo pakkanen puraissut oikein kunnolla! Nämä ensimmäiset pakkaset tulevat aina luihin ja ytimiin asti. Olisi vissiin aika pakata viimeisetkin kesäkengät pois:)

   Poista
 7. Minä otin kaikki tomaatit sisälle maanantaina, sekä kypsät että raaat. Nyt ihmettelen, tekisinkö vihreistä jotain, vaan annetaanko niiden vaan värittyä keittiön pöydällä pikkuhiljaa:) Ja siivous jäi vielä tekemättä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivoushetkeä (aikaa + inspiraatiota) odotellaan täälläkin. Itse jätän vihreät kypsymään, kun en oikein arvaa niitä ruoaksi laittaa. Olen yleensä keitellyt keittiössä kypsyvät tomaatit kastikkeeksi, korvannut mausteilla puuttumaan jäävät aromit. Siivousintoa sinne!

   Poista
 8. Minä tyhjensin kanssa jo kasvarin ja tomaatteja oli todella paljon, tosin osa jäi aika pienikokoisiksi. Sisällä olen niitä nyt pitänyt ja odotellut niiden kypsymistä laakeissa astioissa... torpasta ei tomaatit ihan heti lopu!
  Ihanaa on kyllä syksyisin tyhjentää kasvaria...ja keväällä taas aivan ihanaa laitella sitä taas toimintakuntoon. Lepotauko tekee terää!

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig