lauantai 17. joulukuuta 2016

Matkakuvia, Aix-en-Provence

Lupasin vielä johdattaa teidät Aix-en-Provencen toritunnelmiin. 
Yritän aina reissuilla etsiä vihannes- ja kukkatoreja. On tavattoman kiehtovaa kierrellä kojulta toiselle ja tarkkailla paikallisten ostoksia ja ostoskulttuuria. Niin nytkin.
 Joulukukkatarjonta oli samankaltaista kuin meilläkin. Orvokkeja lukuun ottamatta.
 Myös mimosan oksia oli tarjolla runsaasti. Ja huomatkaa muovipusseissa myytävä sammal. Loistoidea!
Aixin katuremontin vuoksi tori oli jalkautunut useampaan osaan pitkin keskustan katuja. Oli kukkatoria, vihannestoria, juustoja, makkaroita, sieniä, vaatteita, taloustarvikkeita, kenkiä. Toritunnelma Aixissa oli leppoisaa ja kohteliasta. Paikallisten kauniit korikassit täyttyivät kojulta kojulle kierrettäessä. Välillä saatettiin istahtaa kahville. Myyjien kanssa rupateltiin pitkään ja omaa vuoroa odotettiin kiltisti. Vähän toisenlaista torikulttuuria kuin oma muistoni Marokosta. Siellä myyjä viskasi, kiivaan sananvaihdon jälkeen, saippualaatikon asiakkaan niskaan.
Lempeästi lämmittävä syysaurinko, satokauden loppupuolen herkkuja notkuvat pöydät, ihanat värit, tuoksut ja tunnelmat. Ihan parasta valohoitoa sekä kropalle että sielulle! 
Päiväkävelyillä suuntasin myös asutusalueille. Voi millaisia portteja, aitoja, köynnöksiä ja villiintyneitä puutarhoja löysinkään! Mies kyllä nauroi minun saavan poliisit perääni, kun yritin vaivihkaa kuvata puutarhoja. Näytin kuulemma ihan asuntomurtoja suunnittelevalta pikkurikolliselta portteja tiiraillessani. 


Tarpeetonta lienee sanoa, että jätin palan sydäntä tänne(kin).  Ihastuin paikkaan näin talviaikaan jopa kesää enemmän. Samaan aikaan vehreää ja paljasta, ihania ikivihreitä ja kauniin karuja, lehdettömiä puita. Syysauringon kultaamia värejä ja maisemia. 

Kyllä, palaisin tänne viivana jos voisin. Siitäkin huolimatta, että paikallinen nuorimies, kuultuaan että olen Suomesta, huokaisi ihastuneena (vahvalla ranskalaisella aksentilla): "Oh, but snow! It is so poetrrrric!" No onhan se, mutta kyllä minä aurinkoa kaipaan. <3

SHARE:

7 kommenttia

 1. Aivan ihanat matkakuvat, kiitos näiden jakamisesta. Hyvää joulun odotusta sinulle! Blogissani on pihakalenterien arvonta sunnuntai-iltaan saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Ehkäpä sitä aurinkoenergiaa saa jaettua edes hitusen myös kuvien välityksellä:)

   Poista
 2. Kiitos ihanista matkakuvista! Ehkä puutarhoihin näki nyt enemmänkin, kuin jos kaikki puut ja pensaat olisi ollut vihreänä. Minulle tulee niin kivoja muistoja mieleen toripöydällä olevasta provencelaiskankaastakin. Aikoinaan ostin niitä kotiin ja tälläkin hetkellä keittiön ikkunoissa on provencelaisverhot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä katseleeko sitä reissuilla maailmaa jotenkin vaaleanpunaisten lasien läpi, mutta kun tuntui että ne torikojutkin olivat niin kauniita ja houkuttelevia. Jopa vähän vinoina:D Kauniit verhot sinulla!

   Poista
 3. Toi kuva marjaportista! Aaaahhhhh. Mua ei yhtään haittaisi että meidän syksy olis tälläinen 23.12 saakka. Sitten voisi sataa lumi, olla kuukausi talvea ja alkaa kevät.

  Kiitos kuvista!

  VastaaPoista
 4. Mä en kestä, mä pakahdun halusta päästä vielä joskus tonne!
  Kiitos kuvaretkestä! <3
  Ja mä oon meinannut joutua vankilaan, just ton saman rikoksen vuoksi aina ulkomaan reissuillani. Mutta en voi vastustaa noita portteja ja varsinkaan niiden sisäpuolta. Et sentään alkanut kiipeilemään porttien yli? :D

  VastaaPoista
 5. Aivan ihania kuvia! Mun Aixin reissusta on jo vuosia aikaa mutta edelleen haaveilen matkustavani sinne ja läheisiin pikkukyliin vielä uudelleen. Muistelen että Aixissa on ainakin kaksi pientä saippuapajaa ja varmaan isoja tehtaista sitten Marseillen luona myös. Matkalaukkuni kun pullisteli ihanan tuoksuisista saippuoista kotimatkalla...

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig