perjantai 9. helmikuuta 2018

Gluteeniton laskiaispulla

Helmiherkut jatkuvat, tällä kertaa gluteenittoman laskiaispullan muodossa. Etsin yhä täydellistä pullareseptiä. Kun pullaa ryhtyy leipomaan, sen soisi tietenkin olevan ihanan pehmoista ja kuohkeaa, sitkon sopivaa. 

Hiivalla kohotettavissa gluteenittomissa leivonnaisissa juuri sitkon puute vaikuttaa rakenteeseen eniten. Minä jatkan reseptin metsästystä, mutta kirjaan ylös tämän kokeilun. Perheen gluteeniton herkkusuu nimittäin huokaili laskiaispullan äärellä: "Äiti, tämä on ihan täydellistä!"


GLUTEENITTOMAT LASKIAISPULLAT
(gluteeniton, munaton, maidoton)

5 dl maitoa (tai vettä, kookosmaitoa, tms.)
2 pss kuivahiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl jauhettua kardemummaa
1 dl sokeria
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
noin 6 dl gluteenitonta jauhoseosta
150 g maidotonta margariinia 

Voiteluun:
1 kananmuna / maitoa / kookosmaitoa / vettä

Päälle:
raesokeria

Väliin:
hilloa
kermavaahtoa (maidottomalle esim. vispautuvaa soijakermaa)

1. Lämmitä neste hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Lisää kuivahiiva, psyllium, suola, kardemumma ja sokeri. Sekoita hyvin ja anna seoksen turvota 5 - 10 minuuttia.

2. Lisää kaurajauhot taikinaan koko ajan sekoittaen (sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella). Lisää noin puolet gluteenittomista jauhoista, jatka sekoittamista. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhota, ja jatka taikinakoukuilla sekoittamista, kunnes taikina on tasaista. Taikina saa jäädä löysähköksi.

3. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se noin 14-16 osaan. Pyöritä pulliksi jauhotetuilla käsillä.

4. Kohota pullia pellillä leivinpaperin päällä, liinalla peitettynä noin 30 minuuttia. Voitele pullat ja ripottele pinnalle raesokeria.

5. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.

6. Halkaise jäähtyneet pullat. Täytä hillolla ja kermavaahdolla, nauti.

Herkullista laskiaisen aikaa!

Ps. Minun pullani väliin sujahtaa vadelmahilloa, perhe haluaa ehdottomasti mansikkahillolla. Mitä teidän laskiaispulliin kuuluu? Hilloa, mantelimassaa, nutellaa vai jotakin ihan muuta?

SHARE:

3 kommenttia

  1. Kiitos reseptistä! Pitäisi joskus kokeilla gluteenittomien pullien tekoa, gluteeniton ruokavalio kun on nykyään niin yleinen. Minä tykkään laskiaispullista ehkä eniten mansikkahillolla ja kermavaahdolla, mutta joka vuosi pitää saada vähintään yksi myös mantelimassalla. Nutellaa, suklaata ynnä muita versioita en ole kokeillut. Yleensä perinteiset leivonnaiset maistuvat mielestäni parhaimmilta.

    VastaaPoista
  2. Taisit löytää täydellisen reseptin, ainakin lasten mielestä.
    Meidän pullista löytyy hilloa, vadelmaa tai mansikkaa. Eikä tuo nutella kuulosta yhtään huonolta vaihtoehdolta.

    VastaaPoista
  3. Moilas pullamunkkimix-jauholla sain ihan hyviä pullia myös tehtyä. Ohje on paketissa. Kiitos tuosta vinkistä basilikan pistokkaista. Mä lähden Thaimaahan lomalla ja odotan kuinka ihania ja upeita kasveja siellä tulen näkemään.

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig