sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Vielä laiskemman leipurin sekaleipä

Meillä suositaan näitä "leivo, laiskottele ja nauti" ohjeita. Lupasin jo aikaisemmin, että lisää on tulossa ja yksi todella hyvä ohje on Siken (Sumari) sekaleipä. Alunperin löysin ohjeen täältä, alla hieman muokattuna. Ohjeen mitat ovat kuppeina (cup = noin 2 1/2 dl). Koska omaan kuppimitan (ja monesta Ikean mitasta ne myös löytyvät) en ole saanut aikaiseksi muuttaa mittoja deseiksi. Onneksi Puutarhapörriäinen ei ole yhtä laiska, sieltä ohje löytyy tutuilla suomimitoilla!


SIKEN SEKALEIPÄ
3 kuppia lämmintä vettä
25-30 g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
1/2 kuppia ruisjauhoja
2 kuppia hiivaleipäjauhoja
3 1/2 - 4 kuppia vehnäjauhoja

Sekoita yhteen vesi, hiiva ja suola. Lisää jauhot, mutta älä vaivaa taikinaa.

Anna taikinan nousta kaksi tuntia. Nappaa jauhoisin käsin neljäsosaa taikinasta ja pyöräytä siitä nopeasti grepinkokoinen pallo, litistä ilmat pois. Anna sen kohota 40 minuuttia. Laita loput taikinasta jääkaappiin, jossa se säilyy kaksi viikkoa (todistetusti!).

Kun leipä on kohonnut, tee pintaan pari viiltoa sahareunaisella veitsellä. Paista 230 asteessa noin 30 min. Laita uuniin pieni kuppi kiehuvaa vettä, niin saat leipään rapean kuoren.

Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta vehnää tulee olla vähintään puolet. Taikinasta voi leipoa myös sämpylöitä. Leivo ne suoraan jääkaappikylmästä taikinasta pellille ja uuniin. Itse olen sämpylöitä pyöritellessä lisännyt joukkoon rusinoita, auringonkukansiemeniä tms. makua ja vaihtelua antamaan. 

* Tuorehiivan sijaan voit käyttää myös kuivahiivaa, tähän taikinaan 2 tl kuivahiivaa. Muista silloin käyttää lämpimämpää vettä (+42 asteista). Liian kuumassa nesteessä hiiva ei toimi, koska silloin hiivasolut kuolevat.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig