keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Maukas omenapiirakka

Sain pari viikkoa sitten kylään ystäväni Maijan lapsineen. Sesongin mukaisesti leivoin omenapiirakkaa, joka kondensoidun maidon ansiosta olikin mukavan mehevää. Tämä piirakka on parhaimmillaan viileänä, joten sen voi hyvin tehdä valmiiksi edellisenä päivänä.
MAUKAS OMENAPIIRAKKA
24/26 cm irtopohjavuoka

POHJA
100 g voita / margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja

TÄYTE
3-4 hapokasta omenaa ohuiksi viipaloituina
kanelia
1 prk kondensoitua maitoa
1 prk (150g) creme fraichea
1 muna
1 tl vaniljasokeria

PINNALLE
mantelilastuja

1. Vaahdota pehmennyt voi ja sokeri. Sekoita joukkoon muna ja leivinjauhe-jauheseos. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. 

2. Lado kuoritut ja ohueksi viipaloidut omenat taikinapohjan päälle. Ripottele omenoiden päälle kanelia. 
3. Sekoita loput täyteainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja.
4. Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Anna viilentyä ennen tarjoilua.
SHARE:

52 kommenttia

  1. Onpas herkullisen näköistä! Täytynee leipoa tänään, kun noita omppuja riittää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on herkuteltu omenajutuilla jo usemapana päivänä, onneksi perhe ei vielä valita:)

      Poista
  2. Juuri sain omenoita (omista puista saadaan ainakin toivottavasti maistiaisia ensikesänä), taidanpa kokeilla leipoa tänään tätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän sopii mielestäni parhaiten vähän sellainen kirpsakka lajike, kun täyte on aika makeaa. Mukavia leivontahetkiä!:)

      Poista
  3. Siis nyt on niin hyvän näköistä, että on pakko leipoa vaikka viikonloppuna! Tosin joudun kyllä sitten tekemään kaksi erilaista piirakkaa, kun meidän tytöllä on maidoton ruokavalio...mutta eipä tuo haittaa :) Mitä tuo kondensoitu maito on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kondensoitu maito on maitotiiviste, joka on paksua ja makeaa. Purkkia avaamattomana keittämällä (2-3h) kondensoidusta maidosta saa valmista kinuskikastiketta. Mutta se sopii mainiosti leivontaan myös sellaisenaan, tuoden mukavan rakenteen ja maun. Jos käytät täytteessä jotakin muuta (maito)valmistetta, lisäisin täytteeseen 1 kananmunan. Kondensoitu maito itsessään jämäköityy paiston aikana tavallisia maitotuotteita helpommin.

      Suurin osa kondensoidusta maidosta on makeaa, siksi täytteesseen ei ole lisätty sokeria. Kondensoitua maitoa löytyy myös makeuttamattomana, joten kannattaa tarkistaa purkki vielä kaupassa!

      Poista
  4. Tämä oli ihanaa, vähän jo ehdin odotella ohjetta;o) Ja hirmu kätevää, kun ei tarvitse erikseen värkätä vaniljakastiketta tai kermavaahtoa. Sopii siis piknik-koriinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ja mikä parasta, piirakan voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Vielä kun saataisiin piknik-kelejä, olisi aikas ihanaa juoda sitä lämmintä omenaglögiä ja herkutella piirakalla kauniissa syyskelissä...

      Poista
  5. Kivaa, taas uusi ohje noille kaapissa nököttäville kondensoiduille maidoille =) Enää ei tarttis kuin ehtiä keittiöön =)

    VastaaPoista
  6. Oi mikä ihanuus! Linkitän tämän...

    VastaaPoista
  7. Mimmoista se oikein on se kondensoitu maito? Onko sitä ihan tavan kaupoissa? Mikä tekee siitä hyvän? Uutta itselle. Kinuskikissan sivuilla törmännyt, mutta samassa jo unohtunut. Jos sitä on ohjeessa, niin voiko sen korvata muulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä vielä kopioituna Annalle antamani vastaus:
      Kondensoitu maito on maitotiiviste, joka on paksua ja makeaa. Purkkia avaamattomana keittämällä (2-3h) kondensoidusta maidosta saa valmista kinuskikastiketta. Mutta se sopii mainiosti leivontaan myös sellaisenaan, tuoden mukavan rakenteen ja maun. Jos käytät täytteessä jotakin muuta (maito)valmistetta, lisäisin täytteeseen 1 kananmunan. Kondensoitu maito itsessään jämäköityy paiston aikana tavallisia maitotuotteita helpommin.

      Suurin osa kondensoidusta maidosta on makeaa, siksi täytteesseen ei ole lisätty sokeria. Kondensoitua maitoa löytyy myös makeuttamattomana, joten kannattaa tarkistaa purkki vielä kaupassa!

      Toki kondensoidun maidon voi esim. tässä ohjeessa korvata vaikka kermaviilillä ja sokerilla, mutta maku ja rakenne ei silloin ole sama. Ja jos kondensoitu maito taas keitettään ohjeessa kinuskikastikkeeksi, voi itse keitellä omat kinuskit kermasta, sokerista ja voista. Mutta suosittelen kokeilemaan kondensoitua maitoa!

      Meillä tätä löytyy ihan S-marketin valikoimista, myös Prismasta ja Citymarketista löydät tuotetta varmasti.

      Poista
    2. Onko se maitohyllyllä vai esim. jossain missä on maitojauheet?

      Poista
    3. Kondensoitu maito löytyy ainakin S-marketeista samasta hyllystä, missä on makeita säilykkeitä, kookoskermoja yms. Tuote itsekin on semmoisessa säilykepurkissa.

      Poista
    4. Lisäksi olen nähnyt tätä myynnissä leivontahyllyn yhteydessä tai etnisten ruokien (juurikin siellä kookosmaitojen yms.) kaverina. Kannattaa siis kysäistä jos ei heti löydy!

      Poista
    5. Löytyi ja hyllyyn ostettu :O)
      Nyt ohjetta kirjoittamaan ylös.
      Huom! Perinteisesti kirjoittamaan :)

      Poista
    6. Hieno homma! Ja ohjeen kirjoittaminen perinteisesti vielä hienompi homma:)

      Poista
  8. Ihan pakko kopsata tämäkin! Minulla on varmaan sata omenapiirakan ohjetta, toinen toistaan parempia, mutta kondensoitu maito tässä yhteydessä on vielä kokeilematta. Näyttää tosi kauniilta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on ne tietyt, varmat suosikkiohjeet, mutta on aina kiva kokeilla jotakin ihan uutta. Tässä tykkäsin juuri tuosta ulkonäöstä ja siitä, että piirakan voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

      Ensimmäisen kokeilun tein 24 cm piirakkavuokaan, mutta täyte meinasi tulla yli laitojen. Irtopohjavuokaan siirtymällä sai aikaiseksi paljon salonkikelpoisemman version:)

      Poista
  9. Ihanan mehevän näköistä piirakkaa!

    VastaaPoista
  10. Näyttää hyvältä. Taidan kokeilla :)

    VastaaPoista
  11. Kiva erilainen ohje omenapiirakalle, taidan laittaa kokeiluun!
    Herkullisesti kuvattu taas kerran :)

    VastaaPoista
  12. Onpas superherkullisen oloinen omenapiirakka! Namskis :) Muutenkin pidän kovasti blogistasi - siksipä omassani on tunnustus sinulle! :)

    VastaaPoista
  13. Ihanan mehevän näköinen kakku - viikonloppuna pääsen leipomaan :-)
    Minulla ei ole aiempaa kokemusta konsendoidusta maidosta (sitä varmaan löydän amerikkalaisesta kaupasta Strøgetiltä) - onko se sellainen makea, paksuhko tuote?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsopa tuolta ylempää KahviKanelille antamani vastaus, siinä lisätietoja kondensoidusta maidosta.

      Varmasti löydät tätä amerikkalaisesta kaupasta, muista varmistaa että kyseessä on juurikin makea kondensoitu maito. Meillä täällä koto-Suomessa tuotetta löytyy suuremmista kauppaketjuista, myös kirkonkylän S-marketista. Sen löytäminen kaupasta sen sijaan voi olla hieman haasteellista: välillä on etnisten juttujen kanssa, tai sitten säilyketölkeissä tai leivontahyllyllä tai...:)

      Poista
  14. Voi itku miten ihana ohje! Tän täytyy olla hyvää... Ja itku sen takia, että mä en ikinä ehdi kuitenkaan toteuttaa näitä ihanuuksia. Ja toisaalta, herkuttelua pitäis ihan rankalla kädellä vähentää.. mut oon tällä hetkellä sellaisessa sokerikierteessä, etten tiedä miten ihmeessä sen saisi loppumaan. Varmaan väkivaltaisesti vaan lopettamalla kaikki sokerinen, mutta kun ei ole selkärankaa... :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta omenathan on terveysruokaa ja maitotuotteitakin on samassa, täähän on siis oikeastaan sellainen terveysvaikutteinen leivonnainen:D

      Poista
  15. Tää piirakka on ihan TAIVAALLINEN!!! Saanhan kopsata ohjeen blogiini sekä tietty linkittää tän sun ohjeen? Saanhan, pliis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Toki saat linkittää ja laittaa ohjeen! Itsekin on tullut tehtyä tätä jo useamman kerran, osuu niin kivasti tuonne makuhermoon:)

      Poista
  16. Täytyypäs ilmeisesti lähteä metsästämään aineksia, koska omenoita vielä olisi järsittäväksi. Näyttää siltä, että voisi päihittää ostetut herkut mennen tullen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ainekset löytyi:) Tämä on kohtuuhelppo ja mukavan maukas, taas viikonloppuna herkuteltiin tällä.

      Poista
  17. Jopa oli maukas omenapiirakka, siis todella hyvänmakuinen ja mehevä. Kiitos ohjeesta :)

    anja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla:) Kiitos viestistäsi ja mukavaa viikonlopun jatkoa!

      Poista
  18. Kokeilin eilen tehdä tätä ja todella hyvää kyllä oli. Toin toisen kakun tänään töihin ja kovasti työkaverit kehuivat ja kyselivät reseptiä (saattaapi olla että blogisi saapi muutamans euraajan lisää omenapiirakan myötä =). Jostain syystä muuten minulla jäi taikina niin tahmaiseksi/löysäksi, ettei levittäminen reunoille onnistunut kuin vasta kun olin pitänyt taikinaa jääkaapissa noin tunnin verran että jähmettyi vähän. Onkohan muille käynyt noin? Kiitos reseptistä ja ihanaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista
  19. Kiva kuulla että piirakka maistui! Itse olen käsitellyt taikinaa todella jauhoisilla käsillä, se ainakin on helpottanut levittämistä. En oikein osaa sanoa muuta vinkkiä kuin tuon jauhoiset kädet tai kokeilemasi taikinan seisottamisen viileässä.

    Mukavaa viikon jatkoa sinnekin!:)

    VastaaPoista
  20. Tämä on taivaallisen herkullista, kiitos ohjeesta! Linkkaan tämän blogiini, pakkohan tämä herkku on jakaa...

    VastaaPoista
  21. Tämä on ollut kokeilulistallani jo kauan, ja vihdoinkin eilen sain tehtyä. Ja herkullista oli! Ei ehditty vielä maistaa kylmänä, mutta jo lämpimänä oli todella hyvää. Linkitän tämän myös omaan blogiini.
    Mukavaa kevään jatkoa! Ihana blogi sinulla!! :)

    VastaaPoista
  22. Hei! Piirakkasi ohje tosi ihana. Olen tehnyt sitä omenasta ja myöskin marjoista
    ja kyllä maistuu kaikille. Kysyisin voisiko tämän piirakan pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      En ole koskaan kokeillut pakastamista, kun piirakan voi leipoa hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Ja toisaalta meiltä harvemmin jää mitään pakastettavaa... Valitettavasti en osaa siis suoralta kädeltä sanoa miten piirakka pakkasessa oleentuu, mutta jos kokeilet pakastamista, tulethan kertomaan miten kävi!

      Poista
    2. Hei! Tein tämän ihanan piirakan taas kerran ja kokeilin palasella pakastimeen.
      Ei mennyt miksikään eli jos herkulta jotain jää niin pakkaseen vaan.On muuten paras omenapiirakka resepti, olen tehnyt näitä useamman ja kaikki joille olen sitä tarjoillut ovat siihen ihastuneet.

      Poista
    3. Voi kiitos, kiva kun tulit kertomaan pakastuskokemuksesta! Ja mukava kuulla, että ohje on ollut mieluisa:)

      Poista
  23. Ihana piirakka. Paras tähänastisista. Kiitokset ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Riitta!

      Ihana kuulla, kiitos viestistäsi! Ja kiitos kun muistutit, en olekaan vielä tänä syksynä tehnyt tällä ohjeella. Nyt äkkiä taas leipomaan :)

      Poista
  24. Kiitos resephtistä! Oli aivan ihanaa ^__^ pääsee parhaimpien reseptien joukkoon! :)

    -Maria W.

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig