sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Omenasämpylät

Meillä loppui kesäkurpitsasato jotenkin lyhyeen, joten nyt on piiloteltu omenaa sinne sun tänne. Omenatarhan Anna oli tehnyt kesäkurpitsapatonkini ohjeella omenasämpylöitä, ja voi että näistä tulikin meheviä! Kiitos siis Anna vinkistä:)
OMENASÄMPYLÄT
noin 12 kpl

3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl omenaraastetta
2 rkl öljyä
1 pss kuivahiivaa
3 dl sämpyläjauhoja
noin 4 dl hiivaleipäjauhoja

1. Sekoita +42 asteiseen veteen suola, siirappi ja huoneenlämpöinen omenaraaste. Lisää öljy.
2. Sekoita kuivahiiva osaan sämpyläjauhoja ja lisää nesteeseen. Alusta pehmeäksi taikinaksi.
3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 40 min.
4. Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle ja leivo sämpylöiksi. 
5. Anna kohota pellillä noin 15 minuuttia.
5. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-15 minuuttia.

SHARE:

25 kommenttia

  1. Nam, varmasti hyviä ja muhevia! Kokeilun arvoinen juttu.
    Nyt jäi kesäkurpitsa sato kyllä minullakin edelliskesiä heikommaksi, liekö kesän syytä.
    Oikein mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsasato alkoi kypsyä vasta paljon totuttua myöhempään ja osa on mädäntynyt kasvimaalle. Kesää syytän minäkin. Onneksi omenoita on piisannut!:)

      Poista
  2. Sämpylöihin voi kyllä tunkea melkein mitä vain. Omenaa en ole kyllä kokeillut. Toi raastaminen pitää painaa mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sämpylät on vähän kuin pannukakku. Kaikenlaista voi kokeilla:)

      Poista
  3. Kiva reseptivinkki! :)

    (...ja juu, täällä ollaan aamupalalla, hyvinvoivana ja hyvin paksuna.. :P)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivot näitä sitten ensi vuonna, kun vauvakiireet helpottavat<3

      Poista
  4. Makoisan näköisiä ja varmaankin meheviä sämpylöitä. Täytyy kokeilla tuota reseptiä ehdottomasti :)

    VastaaPoista
  5. Näitä omenasämpylöitä täytyy leipoa - oi kuinka luova idea! Omenoita on hillottu ja yhtä sun toista leivonnaista paistettu, muttei ole mieleen juolahtanut niitä lisätä sänpylöihin ... Oikeita syyssämpylöitä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse lisäilen leipätaikinoihin melkeinpä kaikkea mitä kasvimaalta löytyy: kesäkurpitsaa, porkkanaa, kurkkua, punajuurta... Marjoja en tosin vielä ole kokeillut!:)

      Poista
  6. Kiva vinkki, että omenaa:) Mulle ihan uusi raaka-aine sämpylöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omena ei maistu liiaksi läpi, mutta antaa kivaa mehevyyttä. Suosittelen kokeilemaan!

      Poista
  7. Omenaleipäsiä on tänä syksynä näkynyt vaikka missä. Itse niihin en ole vielä ehtinyt tutustua! Kuivahiivan kanssa emme ole parhaita kavereita, mielestäni taikina jää löysäksi ja sitä on hieman vaikea työstää. Harjotuslistalle täytyy pistää!
    Ihana syksyinen kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse käytän nykyään melkeinpä enemmän kuivahiivaa, kun sitä löytyy aina sekä kotoa että mökiltä. Ja minä puolestani jätän tarkoituksella taikinan löysähköksi ennen kohotusta. Lisäilen jauhoja sitten leivontavaiheessa. Näin leivästä ei tule liian "tiivistä tavaraa". Mutta leivän leipominen onkin lempparipuuhaani, pullataikinan kanssa puolestani tuskailen joka kerta:)

      Poista
  8. Vaikuttaa herkulliselta reseptiltä. Pitäisi varmaan kokeilla, nurkat tursuavat omenista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tursuavat omput käy tähän ohjeeseen hyvin, ei tarvitse olla mitään kaunottaria:)

      Poista
  9. Todella ihanan näköisiä, mutta valitettavasti minulta puuttuu jauhopeukalon geenit. Kävin kuitenkin ihastelemassa kaikkia näitä ihania kuvia, joita olet ottanut... niin tunnelmallisia, että;)

    Terkuin,

    Frida

    VastaaPoista
  10. Oi että on hyvän näkösiä, pistetäämpä ohje talteen !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä vaan löytyisi aikaa kaikkien niiden talteen laitettujen ohjeiden kokeilemiseen..?? T:nimim."talteenlaitetut ohjeet pursuavat laatikosta lattialle"

      Poista
  11. Täytyypä kokeilla näitä, koska ylimmäinen omenantoimittajina muisti minua taas pussillisella omppuja. Onneksi, sillä ainokainen omenapuuni sai viime kesänä häädön. Terkkuja !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, kukas sen ainokaisen omenapuun kävi häätämässä? Meidän kahdesta omenapuusta vain toinen tuottaa toistaiseksi satoa. Onneksi edes se, koska minulta vielä puuttuu henk.koht. omenantoimittaja:)

      Poista
  12. samoin: kesäkurpitsat jäivät vähäisiksi ja osa mätäni...
    omenia oli ja on vieläkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No meillä tänä vuonna taas päinvastoin:) Omenia olen joutunut ruinaamaan muilta, mutta kesäkurpitsaa on riittänyt jaettavaksi asti!

      Poista

Blog Design Created by pipdig