keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Pihapuuhissa: perennapenkkien multaus

Blogiyhteistyö: GreenCare

Kerroin täällä kalkituksesta, joka on meillä kevättalven ensimmäisiä pihapuuhia. Pari kolme viikkoa kalkituksesta levitin puutarhaan Puutarhan KEVÄT -lannoitteen. Nyt kun maa on vihdoin sulaa myös pihan varjoisimmista kohdista, olen siistinyt ja valmistellut penkkejä uuteen kasvukauteen multaamalla.
Multaus antaa puutarhalle raikasta ja ryhdikästä ilmettä. Kasvit ja värit tulevat paremmin esiin tummaa multaa vasten. Multaus antaa potkua kasvuun, kun kasvit saavat ravinteita mullasta. 
Ennen multausta penkit kannattaa käydä läpi tiukalla rikkaruohosilmällä. Myös rikat villiintyvät ravinteita saatuaan. Rikkakasvien elinvoima on suurimillaan keväällä, joten nyt kannattaa olla huolellinen. Vähemmällä vaivalla pääsisi, jos aloittaisi rikkatorjunnan jo syksyllä. Näin olen kuullut. Itse olen sadonkorjuupuuhien jälkeen sen verran kyllästetty puutarhapuuhilla, että sohva ja viltti kuulostavat syyskitkentää huomattavasti houkuttelevammalta ajanvietteeltä.
Multaus parantaa painunutta penkkiä. Meillä ainakin perennapenkit näyttävät kovettuneilta ja karuilta talven jäljiltä. Multaus on myös nopea tapa viimeistellä istutuksia. Multaus on sitä helpompaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa kasvukautta sitä pääsee tekemään. Perennapenkkeihin ja pensaille olen käyttänyt Luonnonlannoitettua Puutarhamultaa, happaman maan kasveille kannattaa valita esimerkiksi Rodo ja Ikivihreät Puutarhamulta.
Pensaille multaa voi laittaa paksumman kerroksen. Kasvin tyveä ei kuitenkaan saa tukehduttaa multakasalla. Tässä multakerros odottaa vielä levittämistä, se on helppo tehdä esimerkiksi haravalla. 
Perennoille riittää ohuempi kerros periaatteella mitä matalampi ja hennompi kasvi, sen ohuempi kerros katemultaa laitetaan. 
Minä jatkan multauspuuhissa takapihalla, vaikka hetki sitten taas saatiinkin raikastava lumikuuro. Melkoisen mielenkiintoinen toukokuu tänä vuonna!


* Blogiyhteistyö: 

SHARE:

10 kommenttia

 1. Tykkään myös aina keväällä laittaa uutta multaa penkkeihin, näyttää ihan vastaperustetulta ja hetken rikkakasvitkin on poissa. Tosin mun mielestä myös rikat on helpompi bongata tuolta mullatusta penkistä kun nousevat ja sitten hyökätä heti kimppuun.
  Viime syksynä jaksoin ensimmäistä kertaa putsata rikat isoimmasta perennapenkistä, mutta kyllä niitä sieltä taas on noussut ihan entiseen tahtiin.. eli viltti ja teekupponen syksyllä on ihan ok :)

  Ihanaa loppuviikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta, multauksesta tulee uuden penkin tuntu. Ja kiitos tästä synninpäästöstä, taidan jatkossakin käydä rikkaruohohyökkäykseen vasta keväällä. Silloin intoa riittää ihan eri tapaan:)

   Vähälumista viikon jatkoa! :D

   Poista
  2. Pakko tuohon loppukommenttiin todeta että eilen se lumisade alkoi ja tänä aamuna oli meillä täällä Helsingissä talvi :) Mutta tehdään sitten sisähommia, kyllähän niitäkin aina riittää :)

   Poista
  3. No meillä aamu valkeni ihanan aurinkoisena, mutta nyt tulee lunta täälläkin. Joten sisähommien pariin, ne eivät todellakaan lopu! :D

   Poista
 2. Tuo kukkapenkkien multameikkaaminen on varsin mukavaa puuhaa! Jätän syksyllä aika paljon versoja ja katteita, jotka sitten meikkaan mullalla. Madoille jää popsittavaa ja rikoilla on hankalampaa päästä maan pinnalle! Todellakin rikkojen kanssa täytyy olla varuillaan ja heti keväällä niiden poisto on paljon helpompaa kuin kesällä!

  Lunta sataa lähes joka päivä, toivottavasti kevät hiljalleen alkaisi lämpenemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä kyllä ollut mystinen kevät! Aamulla porotti aurinko ja juuri nyt tulee taas lunta. Onneksi sentään johonkin väliin pääsee pihahommiakin tekemään. Lumen alta paljastuu sitten mullalla meikatut siistit penkit:)

   Poista
 3. Näin keväällä kannattaa panostaa myös rikkaruohojen nyppimiseen, niin pääsee hieman helpommalla myöhemmin. Minultakin syksyllä rikat jäävät penkkeihin, tuvan lämpö houkuttaa enemmän. Multa-fiksaus on nopea tapa siistiä penkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven jäljiltä on puhtia ihan eri tavalla ja rikkaruohojen nyppiminen on jopa mukavaa! :) Kauniisti näyttää tuo lumi laskeutuvan vastamullatuille penkeille... Ei ole kyllä mitään järkeä!

   Poista
 4. Tästä saankin hyvää vinkkiä mitä omalle pihalle pitää tehdä. Huomasin, että sammalta on yhdellä alueella aivan järkyttävästi. Harmittaa suunnattomasti. Tänään haravoin pihaa, ei ollut nyt lumisadetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teillä ei tule lunta tänäänkään! Itse jouduin juuri laittamaan pihahommat jäihin (lumeen:D), kun keli heittelee ihan laidasta laitaan. On sitä kasviparat ihmeissään. Yritän ajatella, että multaus antaa myös vähän suojaa. Ja onhan se tietenkin ryhdikäs väripari tuon lumenvalkoisen kanssa...

   Poista

Blog Design Created by pipdig