lauantai 29. heinäkuuta 2017

Lyckliga Lotta

Yhteistyöpostaus: Kukat Huiskula
Kuorikate GreenCare

Silloin kun kesäsäästä ja sen vaikutuksista puutarhaan ei voi olla varma, kannattaa satsata perinteisiin ja kestäviin kesäkukkiin. Kuten tähän omenapuun alla paistattelevaan uudenguineanliisaan. Ruotsiksi kukka on kuulemma nimeltään Lyckliga Lotta. Vad kul!

Minulla on aikaisemmin ollut samaisen omppupuun alla valkoista ahkeraliisaa, mutta sitä oli jostakin syystä todella vaikeaa löytää tänä kesänä. Kokeilin siis ensimmäistä kertaa uudenguineanliisaa, jota onneksi löytyi Huiskulasta.
Istutin kukat juuri ennen juhannusta, alla oleva kuva on otettu varhain juhannusaattoaamuna. Kulunut kesä on ollut uudenguineanliisalle otollinen, sillä se pitää tasaisesta kosteudesta. Uudenguineanliisa, joka tunnetaan myös nimellä sateenkaaripalsami, viihtyy valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa. Suorasta auringonvalosta se ei pidä.
Omenapuu sijaitsee pääterassimme ja kasvihuoneen välittömässä läheisyydessä ja näkyy myös olohuoneeseen. Siksi puu saa joka vuosi tyvelleen koko kesän kauniina pysyviä kukkia. Paikka omenapuun alla on otollinen monelle kukalle, sillä puun lehvästö suojaa niitä paahteelta ja rankkasateilta. Maa kyllä kostuu, mutta sade ei liiskaa oksiston suojissa olevia kesäkukkia. Jos uudenguineanliisaa muistaa lannoittaa parin viikon välein, kukinta säilyy kauniina pitkälle syksyyn.
En yleensä käytä kuorikatetta perennapenkeissä (ne ovat aivan liian täyteen ahdettuja), mutta tällaisella paraatipaikalla katettu istutusalue antaa siistin ja huolitellun vaikutelman. Lisäksi kukkien valkoinen väri korostuu kauniisti GreenCare Puunkuorikatetta vasten.
Pidän kovasti erilaisten materiaalien, pintojen ja muotojen vaihtelusta puutarhassa. Mieleni tekisi kirjoittaa asiantuntevasti, että ne tuovat virkistävää vaihtelua ja monipuolisuutta, mutta tosiassa epäsäännöllisyys on kertakaikkisen ihanan huoletonta! 
Kukaan ei huomaa karanneita kasveja tai penkistä pilkottavia rikkaruohoja, kun koko puutarha on "harkittua huolettomuutta". Voi mikä ihana ja monesta pelastava sanapari! Sillä erilaisten pintojen ja muotojen vaihtelua täällä totisesti piisaa... 
Minä toivottelen kaunista kesälauantaita ja rentouttavaa viikonloppua! Enkä suostu ollenkaan kurkkua kutittelevan flunssan vietäväksi.

* Blogiyhteistyö: Uudenguinenaliisa Huiskula
Puunkuorikate GreenCare

SHARE:

6 kommenttia

 1. Nuo valkoiset ihanuudet ovat oikeat katseen vangitsijat, kauniita todellakin ja valkoisuus korostuu tuota tummaa katetta vasten. 'Harkittu huolettomuus' on oivallinen sanapari! Kaunista viikonloppua sinnekin, toivottavasti kesäflunssa ei tule vieraaksi!

  VastaaPoista
 2. Harkittua huolettemuutta täälläkin harrastetaan! 😊
  Uudenguineanliisat ovat kauniita ja valkoiset tuovat valoakin hämärtyviin iltoihin.

  VastaaPoista
 3. Näyttää kyllä kauniilta. Valkeat kukat viehättävät aina.

  VastaaPoista
 4. Itse kasvatin tänä vuonna Ahkeraliisaa siemenestä, valkoista ja pinkkiä. Tosi hyvin kasvoi ja ovat nyt kuin puutarhalta ostettuja! Nyt käsillä etupihan perennapenkin uudistus ja ideat ja ohjeet olisi kyllä kultaakin kalliimpia ja vielä kun osaisi päättää 😂

  VastaaPoista
 5. Kaunis istutus, tuo omenapuun upeasti esille. Itse pidän uudenguineanliisasta enemmän. Se ei kärsi vesisateesta niin kuin ahkeraliisa.

  VastaaPoista
 6. Tämä sun "omenapuun alunen" on kyllä kaunis! Vuodesta toiseen, liisalla kuin liisalla :)

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig