keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Kevättä kotiin - syreenin hyötäminen

Upea auringonpaiste on tehnyt talvipäivistä kauniimpia, mutta saanut myös haikailemaan entistä enemmän kevään perään. Syreeninoksien hyötäminen on helppo tapa tuoda kevättä kotiin.

syreeni-hyötäminen

Tammikuussa puutarhaa kiertäessä huomasin, että syreeneissä oli jo muhkeita silmuja. Kun pari oksaa oli sopivasti vinksallaan lumen painettua niitä, nappasin oksasakset toppatakin taskuun ja tallustin lumipenkkojen läpi pensasrivistön luokse. Plussakelissä saksin matkaan ihan reilun kokoisen karahkan, sillä järkeilin sen kestävän siirron sisälle pienempää oksaa paremmin. 

syreenin-oksa-maljakossa

Eikä aikaakaan, kun pulleat silmut alkoivat vihertää. Ensin maltillisesti ja kohta jo ihanaa keväänvihreää lehteä puskien. Mutta mikä parasta, silmuista paljastui myös suloistakin suloisempia kukkaterttuja. Niin täynnä toivoa ja lupauksia keväästä!

syreeni-hyötäminen-kukkaan
Tiesin, että lehtien hyötäminen on syreenin kanssa helppoa, mutta kukkatertut jaksavat näin talvella harvoin kukkaan asti. Siksi olen äärimmäisen iloinen jo pelkistä nupuista! Kuiva huoneilma kuivattaa herkästi myös kukkaset. Olen vaihtanut maljakon veden parin päivän välein ja veistellyt samalla varteen uutta imupintaa. Oksia kannattaa myös suihkutella. Hento sumuttelu olisi tietenkin parasta, mutta laiskana ihmisenä olen vienyt koko karahkan pikaiseen suihkuun. Varovainen pitää tietenkin olla, ettei suihkuttele kukkia mennessään.

syreeninoksa-hyötaminen-sisällä

SYREENIN HYÖTÄMINEN

 • Valitse oksia, joiden silmut pullistelevat jo valmiiksi. Älä leikkaa oksia paukkupakkasilla, vaan odota leudompaa keliä.
 • Jos tuot oksat sisälle pakkasten aikaan, laita ne muutamaksi tunniksi viileään veteen.
 • Leikkaa oksiin uusi imupinta oksasaksilla ja veistele hieman oksan tyveä. Laita oksat lämpimään veteen.
 • Vaihda maljakon vesi muutaman päivän välein. Tee tällöin myös uusi imupinta.
 • Sumuttele oksia, sillä kuiva huoneilma lakastuttaa ne herkästi.
 • Älä laita maljakkoa takan tai patterin läheisyyteen. Vältä myös suoraan auringonvaloa.

oksien-kukittaminen-talvella

Nyt jännään, jaksavatko valkeat nuput kukkaan asti vai kuivahtavatko ennen kukkaloistoa? Leikkasin oksia tässä vaiheessa myös pienempään maljakkoon, ne saavat nyt aivan erityistä huolenpitoa. Sormet on ristissä!

SHARE:

4 kommenttia

 1. Äkkiseltään ei tuu mieleen, millon oisin viimeksi nähnyt jotain noin hurmaavaa <3

  VastaaPoista
 2. Oi, miten kaunista vihreää <3 Ilahduttaa aina, kun näkee kasvien kasvun voiman. Taimien kasvatus on myös suorastaan riemastuttavaa puuhaa keväisin.

  VastaaPoista
 3. Yllätys, mikä ihanuus! Aivan upeat nuput ja koko oksat, todellakin tuo kevään tuulahduksen sisään. Toivotaan, että kukat avautuvat? Kauniit ovat näinkin. Tepa K.

  VastaaPoista
 4. Miten raikasta ja suloista! Tuota onkin pakko kokeilla! Kevättää tääläkin niin vimmatusti. :)

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig