torstai 13. toukokuuta 2021

Kasvihuoneen pesu - vinkkejä kevätsiivoukseen

Kasvihuoneen pesu, se on vihdoin tehty! Olen vitkuttanut ja vatkuttanut hommaa, sillä tämä ei ole ikinä mikään nopea rykäisy. Aikaa uppoaa helposti useampi tunti. Ja kun plutraa kylmän veden kanssa, niin mieluiten tätä tekee lämpimällä kelillä.

kasvihuoneen_pesu

No nyt on lämpöä riittänyt! Mittari on huidellut ihanan korkealla ja ansarin suojissa vähän vielä korkeammalla. Tässä vinkkejä kasvarin kevätsiivoukseen, jos sellainen on vielä tekemättä.

kasvarin-siivous
Omasta mielestäni työläin vaihe on aina tuon ansarin tyhjentäminen. Miten sinne kertyykin kaikenlaista romua ja roipetta! 

Tyhjensin joka hyllyn ja naulakon, ainoastaan tätä syntisen painavaa vanhaa pesukomuuttia en saanut yksin siirrettyä. Lopuksi harjasin lattian tyhjäksi irtoroskista.

tiililattia_kasvihuone

Kun kasvihuone on tyhjennetty, kastelen koko komeuden vesiletkulla. Sitten jynssään puiset rakenteet miedolla mäntysuopaliuoksella ja juuriharjalla. Rakenteiden pesu saattaa nopealla vilkaisulla vaikuttaa turhalta puuhalta, mutta varsinkin tuonne rakenteiden kulmiin ja lattialistoihin on saattanut jäädä muhimaan yhtä sun toista mielenkiintoista, joka sitten ryöpsähtää kasvihuoneen kosteassa ja lämpimässä kesässä. Aloitan aina juuri tällä toimenpiteellä, koska likaista vettä roiskuu pitkin laseja ja lattiaa. Juuriharjajynssäyksen jälkeen vielä huuhtelu vesiletkulla.

kasvarin-kevatpesu

Seuraavaksi siirryn vanhan tiililattian pariin. Siinäkin samat työvaiheet kuin edellä: kastelu, pesu juuriharjalla ja miedolla mäntysuopaliuoksella, lopuksi lattian huuhtelu. 

Ja kun lattia on pesty, on ikkunoiden vuoro. Pesin ikkunat vasta sisäpuolelta, sillä siitepölyn määrä on tällä hetkellä aivan järjetön! Pikkumies tupsahti koulusta juuri sopivasti kesken akkunoiden pesun. Ohjeistin tikkailla huojuessani, että jos kuuluu kova räsähdys, juoksee kasvariin puhelin kourussa, hälyttää tarvittaessa apua, hakee aikuisen naapurista ja soittaa sitten vasta isälle. Onneksi näitä varotoimenpiteitä ei tarvittu.

kasvarin-kevatpesu

Sitten olikin enää tavaroiden karsiminen tiukalla kädellä ja kantaminen takaisin kasvariin. 

KASVIHUONEEN PESU KEVÄÄLLÄ

  • Tyhjennä kasvihuone tavaroista.
  • Harjaa lattia irtoroskista.
  • Kastele rakenteet ja pese ne puhtaiksi. Ole erityisen tarkkana sisänurkkien ja lattialistojen kanssa. Puisiin rakenteisiin käytän juuriharjaa ja hyvin laimeaa mäntysuopaliuosta. Lopuksi huuhtelu vedellä.
  • Kastele lattia. Pesen vanhat tiilet harjalla ja miedolla mäntysuopaliuoksella. Lopuksi huuhtelu vedellä.
  • Pese ikkunat (ainakin sisäpuolelta).
  • Istahda hetkeksi, nauti ahkeroinnista sekä puhtaasta kasvihuoneesta kahvikupposen kera.

kasvihuoneen-pesu-vinkkeja
Paras hetki tässä kaikessa on ansarin pesua seuraava aamu. Kun aukaisee oven, ja vastaan tulvahtaa sekä aamuauringon lämpö että vieno mäntysuovan tuoksu. Voi vain hengitellä syvään ja nautiskella. Kunnes alkaa tomaatintaimien istutus. Se onkin sitten taas toinen useamman tunnin homma!
kasvari-pesu-kevat

Lämpöä loppuviikkoosi!

SHARE:

4 kommenttia

  1. Osasitpa postata juttusi juuri oikeaan hetkeen! Kasvimökki olikin ensimmäinen askare tälle päivälle.

    VastaaPoista
  2. Minulla oli eilen sama puuha ja oi sitä onnea kun saa viedä taimet puhtaaseen kasvihuoneeseen.

    VastaaPoista
  3. Miten siistiltä kaikki näyttää! Ehkä hyvä ettei minulla olekaan kasvihuonetta; mahtaisin olla liian laiska sen kanssa.

    VastaaPoista
  4. Meillä on myös samanlainen puurakenteinen kasvihuone. Tarkoitus olisi suorittaa perusteellinen pesu lähipäivinä. Kiitos vinkistä juuriharjan ja mäntysuopaliuoksen käytön osalta. Voisin kuvitella, että likaa on paljon kertynyt nurkkiin kasvihuoneessa. Tarkoitus olisi kyllä uudistaa kasvihuonetarvikkeet myös jotta kasvihuoneessa voisi jatkossa liikkua vapaammin.

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig