sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Viimeinen näytös

Tuntuu, että puutarhassa on meneillään vihoviimeinen näytös. Niin paljon maisema on muuttunut tämän viikon aikana.

syyspuutarha

Alkuviikosta saatiin vielä nauttia kauniista syysauringosta ja kunnon väri-ilottelusta. Mutta pari päivää kestänyt puhuri tyhjensi maisemaa huimasti. Onneksi esimerkiksi koivujen, angervojen ja omenapuiden lehdet istuvat tiukassa, joten ihan vielä ei tarvitse seisoskella keskellä paljasta pihaa.

syksy-puutarhassa-korituoli-luumu

Etupihan mongolianvaahtera on suorastaan leiskunut tänä vuonna. Sävyt ovat olleen niin huikeat, että melkein tarvitsi aurinkolasit puuta katsellessa!

mongolianvaahtera-syysvari

Kirsikkapuun alla olevat suurikokoiset komeasinikuunliljat ('Elegans') muuttuivat pakkasyön jälkeen kauniin kuultavaksi ja hehkuivat aamuauringossa lähes taianomaisesti. Kuin valotaideteoksena.

mongolianvaahtera-syysväri

Myös keittiöpuutarha paistattelee ruskan sävyissä. Tummanpuhuvat lehtikaalit, upean punaisen syysvärin saanut pensasmustikka ja taustan keltaiseksi muuttunut norjanangervo ovat kaunis syksyinen kombo. Vahvoja, mutta kuitenkin pehmeitä sävyjä maiseman täydeltä.

keittiopuutarha-ruska

pensasmustikka-syysvari

Yksi puutarhan taukopaikoista sijaitsee marjaomenapensaan alla. Alkukesästä tässä oli uskomaton valkoinen kukkapilvi, nyt lähes lehdetön kasvi on punaisten, marjan kokoisten miniomenien peittämä. Punaiset marjaoksat vievät aina ajatukset jouluun.

marjaomenapensas-syksy

marjaomenapensas-punaiset-omenat

Säleikköviiliviini ei ole tänä syksynä saanut yllensä värikkäintä mahdollista syysasua. Mutta kauniisti tämäkin on loistanut aamuauringossa. Tykkään ihan mahdottomasti tästä syksyn pehmeästä ja murretusta väripaletista. Se on jotenkin lohdullinen, turvallinen ja syliinsä kietova.

säleikkovilliviini-syksy

Joisin vielä mielelläni muutamat pihakahvit syysauringossa. Ensi viikon sääennuste vain lupailee kovin sateista keliä. Auringon sijaan edessä saattapi siis olla märkien lehtien haravointia. Mutta saahan sitä aina haaveilla!

mongolianvaahtera-keltainen-syysväri

Leppoisaa lokakuun jatkoa!

SHARE:

4 kommenttia

 1. Meillä taasen mongolianvaahteran syysväri oli tänä vuonna melko laimea, mutta villiviini hehkui todella punaisena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskasti nämä vaihtelevat joka vuosi, pihan syyskuningattaret:)

   Poista
 2. Uuu... oikein silmiin ottaa tuo väriloisto! Upeaa! Minäkin hankin marjaomenapensaan tänä kesänä. Ehkä se sitten ensi kesänä kukkii ja kasvaa ja marjoo... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjaomenapensaan kukinta on kyllä ihanan runsas. Toivottavasti pääset jo ensi vuonna nauttimaan eri vaiheista!

   Poista

Blog Design Created by pipdig