perjantai 19. huhtikuuta 2013

Jauhot suuhun

Kärvistelen tällä hetkellä imetysdieetillä ja nyt niskassa kuumottaa pelko viljojen kieltämisestä. Siis minähän elän leivällä! Joten nyt eletään kuin viimeistä päivää ennen karkkilakkoa, ahmitaan hullun lailla niin kauan kuin vielä voi. Tätähän se lääkäri varmasti juuri tarkoitti...

Kuvan punasipuli- ja rosmariinifocacciat on tehty Leila Lindholmin "Pala kakkua - ja paljon muuta" kirjan ohjetta mukaillen. 
FOCACCIA, perusohje
2 LEIPÄÄ
25 g (1/2 palaa) tuorehiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 rkl siirappia tai hunajaa
1/2 rkl hyvälaatuista suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
3 dl hiivaleipäjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja

Päälle:
oliiviöljyä
sormisuolaa
JA
punasipulirenkaita
TAI
5 oksaa tuoretta rosmariinia, oliiviöljyä, sormisuolaa (parmesaania raastettuna)

1. Murenna hiiva kulhoon ja lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi sekä siirappi ja suola. Sekoita kunnes hiiva liettyy. Lisää joukkoon oliiviöljy.
2. Lisää  vähän kerrallaan sekoittaen jauhot ja alusta taikina.
3. Kohota taikinaa kulhossa leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia tai kunnes se on kooltaan noin kaksinkertainen.
4. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
5. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle, jaa kahdeksi yhtä suureksi palaksi, vaivaa ja pyöritä palloiksi. Taputa ne sen jälkeen noin 1 1/2 cm paksuiksi levyiksi uunipellille leivinpaperin päälle.
6. Kohota leivät kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.
7. Paina sormillasi leipien pintaan pieniä, syviä kuoppia. Valuta niiden päälle oliiviöljyä ja ripota päälle sormisuolaa sekä valitsemasi "mausteet": viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi. Rosmariinifocacciaa varten murskaa rosmariinilehdet huhmaressa, lisää joukkoon oliiviöljyä ja sormisuolaa. Levitä rosmariiniöjy leivän pinnalle. Voit halutessasi lisätä päälle vielä parmesaaniraastetta.
8. Kypsennä leipiä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Mukavaa ja makoisaa viikonloppua!

6 kommenttia:

  1. Ihania, ihania herkkuleipiä!! Pakko kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Onneksi kielletyille viljoillekin löytyy vaihtoehtoja. Tsemppiä sinne.
    Ihanan näköiset leivät, tuoksu tuntuu tänne asti. Haluaisin kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Voi, että miten monta kertaa noitakin on pitänyt tehdä. Herkullisilta näyttävät. Imettämishommat voivat joskus olla konstikkaita kaikkine rajoitteineen ja aika ikäviäkin.

    VastaaPoista
  4. Oioi, focacciaa ei ole tullutkaan tehtyä toviin. Pitääpä ryhtyä toimeen heti huomenna =) Tsemiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jippii, puoli pellillistä syötynä, röyh =) Namia! btw onko Leilan kirja muuten kiva? Mä kun olen perinteisen käyttöliittymän ystävä, mutta tuntuu ettei hyviä opuksia ihan väärällään ole tarjolla.

      Poista
  5. Näyttää hyvältä. Minäkään en ole tehnyt moista aikoihin, pitääpä korjata tilanne. Tuoreesta vehnäleivästä tulee vaan aika turpea olo, vai mitä Miia;-)?

    Id on hanurista, mutta menee hyvää tarkoitukseen. Ja on siinä positiivisiakin puolia: mun sokeri/vehnä/nopea hiilarit -riippuvus lakkasi tykkänään (joskin se on ehkä vähän jo hiippaillut takaisin...).

    VastaaPoista