Viikko sisätiloissa vierähti kokkaillen ja leipoen, lohturuokaa nauttien. Kaikkia vaivasi jonkin sortin ikävä: isä oli pois työmatkalla, viimeviikkoiset hautajaiset vaivasivat vielä mieltä, Ekaluokkalaisen kanssa keskusteltiin kuolemasta, menettämisestä, muistoista. Samaan hengenvetoon käsiteltiin luonnonkatastrofit, asuntopalot, vakavat sairaudet. Kun vielä oman äitini kuolemasta tuli kuluneeksi 20(!) vuotta, lohturuoalle todellakin oli tarvetta!
Suun ja mielen saa takuuvarmasti makeaksi mokkapaloilla. En ole blogin puolella vielä muistanutkaan iloita, että tiukan imetysdieetin jälkeen saan taas nauttia kaikkea rajoituksetta. Siitäpä tämä leivonta- ja kokkailuintokin kai kumpuaa. Mutta siis takaisin mokkapaloihin. Jääkaapissa oli mustunut banaani, joten tein vielä munattoman version. Tämä leivonnainen paranee seisoessaan, banaanin maku tasoittuu ja rakenne vain paranee päivän - parin sisällä. Idean ohjeeseen olen napannut täältä.
MOKKA-BANAANIKAKKU
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
2 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g juoksevaa (maidotonta) margariinia
1 ylikypsä banaani soseutettuna
2 dl (riisi/kaura/kookos) maitoa
Kuorrute:
50 g (maidotonta) margariinia
3 dl tomusokeria
3 tl kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
noin 3 rkl vahvaa kahvia
Sekoita kuivat aineet keskenään. Soseuta banaani haarukalla ja yhdistä se juoksevaan margariiniin. Lisää maito. Kaada seos jauhoseoksen joukkoon ja sekoita vain sen verran, että kaikki ainekset ovat tasaisesti sekaisin.
Kaada taikina voideltuun ja esim. kaakaojauheella jauhotettuun irtopohjavuokaan (24-26 cm). Paista kakkua 175 asteessa noin 25 minuuttia, kakun paksuudesta riippuen. Anna kakun jäähtyä.
Kuorrutetta varten siivilöi kuivat aineet kulhoon. Lisää sulatettu rasva ja sekoita. Lisää kahvia sen verran, että saat seoksesta notkeaa. Levitä kuorrutus kakun päälle ja koristele halutessasi nonparelleilla, kookoshiutaleilla yms.
* Jos noudatat munatonta ruokavaliota, mutten pidä banaanin mausta, sen saa peitettyä lisäämällä taikinaan 1 1/2 - 2 dl Marianne crushia.
* Valitsemalla maidottoman rasvan ja nesteen (kts. ohje), voit tehdä munattoman ja maidottoman leivonnaisen. Marianne Crush "saattaa sisältää pieniä määriä maitoa".
* Olen tehnyt samalla ohjeella myös gluteenittoman, munattoman ja maidottoman kakun sekä muffinsseja. Ole silloin tarkkana nonparellien kanssa, yllävän monissa saattaa olla maitoa / vehnää.
Huh mikä vaikeiden asioiden suma teillä onkaan käyty läpi! Upea herkkukuva!
VastaaPoistaEkaluokkalaisen ajatuksenjuoksu ja tiedonjano on välillä vanhemmalle kovin haastavaa <3
PoistaVoimia sinne teille isojen asioiden käsittelyyn! Kakku näyttää todella herkulliselta! Mukavaa sunnuntaita :)
VastaaPoistaKiitos Riikka! Pienet osaavat yllättää hyvinkin syvällisillä kysymyksillä, välillä taas jo jatketaan leikkejä kun äiti vielä mietiskelee sopivia sanoja.
PoistaKyllä teitä on koeteltu ja voimia tuohon kaikkeen on varmasti kulunut niin paljon! Jaksamista sinne! Ihanan herkullinen kakku, pakko varmaan kokeilla vkonloppuna! :)
VastaaPoistaKiitos! Suosittelen kokeilemaan, on mahdottoman helppo tehdä vaikka lasten kanssa. Ja kiva kun on takataskussa joku nopea ja helppo leivonnainen myös ruokarajoitteisille:)
PoistaHei! Onko kakussa koristeena mustia nonparelleja? :) Jos näin värin oikein, pakko kysyä vinkkiä niiden merkistä kun hakusessa olisi juurikin mustat "helminonparellit".
VastaaPoistaNämä olivat ihan sellaisia tumman-tumman ruskeita kautta mustia. Muistaakseni, kakku ehdittiin nimittäin tuhota ennen kuin luin kommenttisi:) Paketin olin ostanu joskus Lidlistä, siinä oli kaksi pussia: toinen värikkäitä helmirakeita ja toinen näitä valko-tummia.
PoistaKiitos vastauksesta, ja myös vierailusta blogini puolella. :) Itseasiassa löysinkin jo hieman vastaavanlaisia koristerakeita. Vaaleita ja tummia sekaisin kuten tuossakin. Nyt vain erottelemaan pois joukosta ne kaikki valkoiset jotta saadaan tummat käyttötarkoitukseensa.. ;)
PoistaKiitos todella kivasta ja maukkaasta reseptistä! Tällaiset reseptit ovat aarteita joita voi toteuttaa pienten leipureiden kanssa!
VastaaPoistaVoi kiitos sinulle ihanasta viestistä! Ja ihania leivontahetkiä pikkuleipureiden kanssa<3
PoistaHei! Voisiko kakun saada vielä gluteenittomana versiona, kiitos! Leipoisin sen äidin 70-vuotis synttäreille :) Kiitos ihanasta herkusta!
VastaaPoistaterveisin, Titi
Hei Titi!
PoistaTarvitsetko sekä maidottoman, munattoman että gluteenittoman version? Jos näin, katso ohje yllä, mutta muuta käytetty 3 1/2 dl vehnäjauhoja gluteenittomiksi jauhoiksi. Itse olen käyttänyt Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta. Huomioi, että kauramaito ei välttämättä sovi kaikille gluteenia karttaville. Myös koristelun kanssa tulee olla tarkkana, yllättävän monet koristerakeet sisältävät vehnää. Varmista myös käyttämäsi rasvan sopivuus. Muistaakseni tähän kakkuun lisämausteena käyttämäni Marianne Crush on gluteeniton, mutta varmista sekin vielä pussin ainesosaluettelosta.
Jos kakun ei tarvitse olla munaton ja maidoton, eli pelkkä gluteeniton riittää, voit toki käyttää yllä olevaa ohjetta tai tehdä esim. tällä ohjeella: http://kaneliajakardemummaa.blogspot.fi/2013/01/aitien-tekemaa.html
Vaihda silloin vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua! En ole mikään ekspertti erityisruokavalioiden suhteen, mutta yllä mainitsemiani ohjeita olen itse tehnyt myös gluteenittomina.
Tuhannet kiitokset! Ratkaisit "gluteenittoman kahvikakkuni" ongelman, joka oli vastuullani :) Tästä kyllä mamma tykkää!!!
VastaaPoistaMukavaa kevän odotusta ja kiitos vielä ihanista resepteistä!
Terkuin, Titi
Vielä jäin miettimään tätä kakkuasiaa:) Yllä oleva ohje on ihan kiva peruskakku, mutta minulla olisi kyllä makoisa ja mehevä suklaakakku juhlapöytään. Itse tein sen gluteenittomiin ylioppilasjuhliin. Jos haluat ohjeen, laita minulle sähköpostia osoitteeseen kaneliajakardemummaa(at)live.fi, niin lähetän ohjeen sinulle!
Poista