perjantai 31. tammikuuta 2014

Porkkana-kaurasämpylät

Täällä on taas iskenyt kauhea leipomishimo. En oikein tiedä mihin näitä kaikkia tunkisin, kun samaan aikaan yritän hieman hillitä syömisiäni. Imetysdieetin loputtua olen näet mättänyt surutta sekä suklaata että juustoja, muista herkuista puhumattakaan. Kohta saakin taas kaivaa mukavan joustavat äitiyshousut kaapista, Frendien Joeyn malliin...

Tosin näissä sämpylöissä on porkkanoita ja kauraa, eli ihan terveystuote siis. Ohjeen pohjana käytin omenaisten ruislesesämpylöiden ohjetta.
PORKKANA-KAURASÄMPYLÄT

5 dl kuumaa vettä
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 iso porkkana raastettuna (noin 2 dl raastetta)
1 pss kuivahiivaa
noin 8 dl vehnäjauhoja / hiivaleipäjauhoja
3/4 dl rypsiöljyä

Laita kaurahiutaleet kuumaan veteen hautumaan. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon suola, siirappi ja porkkanaraaste. Kun seos on jäähtynyt noin +42 asteiseksi, lisää kuivahiiva, joka on sekoitettu pieneen määrään jauhoja. Sekoita huolellisesti. Alusta taikina vehnä/hiivaleipäjauhoilla, lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.

Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo ranteenpaksuisiksi tangoiksi. Leikkaa tangoista sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota noin 1/2 h. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa noin 10-12 minuuttia.

SHARE:

17 kommenttia

  1. Niin herkun näköisiä sämpylöitä! Ihanan kuohkeita, melkein voin kuvitella suutuntuman haukatessa. Olen alkanut haaveilemaan pitsasta ja pullasta ja vaikka mistä ihanasta herkusta! Vaikka leivoin juuri iltapalaksi leipäsiä riisijauhoista ja perunasta :D Kaikenlaista on tullut kokeiltua mutta nämä olivat nyt ekat jotka kelpasivat koko perheelle, paitsi pienin ei vielä saanut. Mutta kyllä täällä ainakin äiti meinaa vetää ihan överit herkkujen kanssa heti, kun mahdollista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin haaveilin herkuista, kaikille sanoin, että ensimmäisenä tilaan quatro-juustopizzan. No oikeasti sitten kyllä aloitin varovasti maustamattomalla jogurtilla ja siitäkin meni maha ihan sekaisin! Eniten kaipasin juustoja. Ja sitä, että pystyi taas menemään ravintolaan ja tilaamaan muutakin kuin raastesalaatin. Ihan hurjasti tsemppiä sinne, övereitä odotellessa!

      Poista
  2. Onpa hyvän näköisiä, täytyykin ehkä tehdä sämpylöitä viikonloppuna runebergin torttujen sijaan. Tai lisäksi.

    Olet kyllä ansainnut kierroksen tai parikin sämpylöitä tai ihan mitä vaan. Muistelin omia ensi viikkoja id:n jälkeen: ei tehnyt mieli mitään, oli aika surkeaa. Jotenkin olin vierottunut herkuista:o/ Mutta nyt olen korjannut asian, ei lopulta ollut vaikeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuo oli kyllä ihan ihme juttu! Itsekin olin odottanut id:n loppumista kuin kuuta nousevaa, mutta sitten kun se aika vähän yllättäen koitti, mikään ei oikein maistunut miltään:/ Suuri herkkuni kahvi + Tupla oli sekin ihan mitäänsanomaton yhdistelmä. Vatsakin tuli alkuun kipeäksi kaikesta. Toki nyt, kun kaikkea sallittua on sinnikkäästi mättänyt, elimistö huutaa taas niitä. Eli ihan hölmöläisen hommaan siis...

      Poista
  3. Kiitti ohjeesta! Tuli juurikin oikeaan aikaan, kun etsin uutta sämpyläreseptiä, menee heti käyttöön ja testaukseen.

    VastaaPoista
  4. Koskahan se leipomishimo tulisi meille käymään...niin ja voisi ottaa taidon mukaansa..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipominen on meikäläiselle vähän kuin puutarhanhoito. Ensin ihan vähän vaan parvekkeelle ruukkuja ja kohta jo haaveillaan isoista tiluksista:D Annoin pikkusormen ja niin edelleen...:)

      Poista
  5. Hitsi onpas herkullisen näköisiä!! Nami!

    VastaaPoista
  6. Arvaapas tuliko hirveä leivontahimo tämän postauksen nähtyäni?! Tuoreet lämpimät sämpylät, oivariinia ja juustoa, aahhh!

    VastaaPoista
  7. Kokeilin näitä ja tuli loistavia! Just tällasta pehmeitten sämpylöitten reseptiä oon ettiny!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Ja kiitos kovasti, että kävit jättämässä viestiä.

      Poista
  8. Nämä sämpylät oli ihan mielettömän hyviä!!!! :) Tähän mennessä lemppareitani on ollut sinun blogin ohjeella tehdyt omenaiset ruislesesämpylät. Mutta nämä kiilasivat kyllä heti kans sinne kärkeen. En ole näin pehmoisia ja meheviä sämpylöitä ikinä edes syönyt, nam!!
    Oikein ihanaa kevään odotusta!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta! Olipas mukava kuulla, kiitos viestistä Nanne!:) Pitääkin kai lähteä taas leipomaan, kun ei ole tullut tehtyä näitä vähään aikaan. Kiitos kun muistutit!:D

      Poista

Blog Design Created by pipdig