sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Puutarhurin onnenhetket

Vaikka olimme mökillä vain muutaman päivän ja vaikka keli on mitä on, tuntuu, että kotipuutarhassa oli ehtinyt tapahtua vaikka mitä! Ensimmäiset pionit olivat avautuneet, tomaatit venähtäneet pituutta, mansikat alkaneet punertaa. Ja mikä parasta, pääsimme nostamaan ensimmäiset oman maan perunat! Olihan se aikamoista kopelointia, eikä tuolla satsilla vielä suurta joukkoa ruokittu. Mutta jotenkin ne ihka ensimmäiset perunat ovat minulle puutarhassa puurtamisen paras palkinto. 

Retiisikin on vihdoin alkanut tuottaa satoa, vaikka tänä vuonna pääsin kylvöpuuhiin normaalia myöhempään. Viime vuonna kokeilussa oli hauska ja rapsakka Red Head, tänä vuonna Retiisi mix. Satoa pitäisi tulla roosan, punaisen, keltaisen ja valkoisen väreissä. 
 Nopeasti analysoituna näyttää, että keltainen on kaikkein nopein kasvamaan.
Tästä eteenpäin puutarha tarjoaakin jo monenlaista syötävää. 
Vitamiini-, väri- ja kesätankkaus on siis aloitettu!

SHARE:

18 kommenttia

  1. Oi jos olisikin tilaa kunnon peruna- ja kasvimaalle. Ruukuissa olemme yrittäneet jotain kasvatella; tomaatit tietty onnistui, mutta perunoista tai sipuleista ei tullut mitään... Olen niin ikionnellinen kun minulla on nyt edes yksi oma omenapuu, päärynäpuu, kirsikkapuu ja karviaispensas. Ja tietysti se yrttiboxi :-) Herkkuhetkiä teille! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kokeillut ruukussa mm. perunaa, pyöreitä Rondo-porkkanoita sekä Red Head-retiisejä. Kyllä niistä kaikista tuli avomaalla jotenkin mehevämpiä ja kookkaampia. Osa ruukuista oli kasvarissa, osa taivasalla. Ja samaan aikaan siis samat lajit avomaalla.

      Minä haaveilen tuosta päärynäpuusta, pitäisikin nyt vihdoin selvittää joku makoisa ja satoisa, näihin olosuhteisiin sopiva laji. Kasvattamisen iloa teille!:)

      Poista
  2. Ihanat keltaiset retiisit, herkuilta näyttää! Onko maku miedompi vai sama kuin perinteisissä punaisissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pitää kyllä odottaa, että saan kaikkia värejä ja tehdä sitten makutesti! Näin äkkiseltään keltainen maistui ihan retiisiltä:D Ei siis mikään kovin mieto. Mutta testituloksia odotellessa...

      Poista
  3. Parasta aikaa, kun satoa alkaa saada :) Muakin kiinnostaa, miltä keltaiset retiisit maistuu ? Vois kans kokeilla. Punaisia ollaan maisteltu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa yllä Tiinalle jo vastasinkin, että äkkiseltään maistui retiisiltä:) Lupasin tehdä sokkotestin, tulen sitten raportoimaan tuloksista. Kunhan saadaan kaikkia värejä.

      Poista
  4. Meillä täällä pohjoosemmassa tuntuu kasvu pysähtyneen kylmien ilmojen takia. Saapas nähdä miten myöhään tulee satoa. Iiks. :) Edellisvuosien juhannuskuvia katsellessa pionit ovat täydessä kukassa, nyt nuput eivät ole tehneet avautumisen merkkejä, jänskä! Mut kaik aikanaan.. Kivaa alkanutta viikkoa teil!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, onhan tämä kyllä ollut harvinaisen surkea kesäkuu:/ Mutta ehkä heinäkuussa on sitten upeaa kukkaloistoa ja runsasta satoa, ei pitäisi ainakaan alkukesän kuivuus kiusata... Peukut pystyyn ja sadetta päin siis!:)

      Poista
  5. Tämä oli ehkä ankein vuosi aloittaa kasvimaaharrastaminen. Hallaharsoista huolimatta kasvu on tosi kituliasta. Ainoastaan salaatit, yrtit, perunat ja viherkaalit kasvaa. Ja taimena ostettu kesäkurpitsa. Kasvaa ne retiisitkin, mutta ihan kituliaita. Pavut tuntuu paleltuvan heti kun uskaltavat nostaa päänsä mullan yläpuolelle. Jokseenkin masentavaa. Ehkä alan ottaa bikinikuvia kalastajan vaimon tapaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on salaatitkin ihan minikokoa. Mutta tosi rapeita ja maukkaita kylläkin, että jos nyt yrittää tästä kosteudesta ja kylmyydestä jotakin positiivista löytää... Kasvarissa basilika kukoistaa, mutta kypsiä tomaatteja saadaan odottaa vielä pitkä tovi. Kuumalla (!?) seinustalla harson alla olevia tomaatteja en ole edes uskaltanut kurkkia. Oli kans väärä vuosi aloittaa tuo seinustaviljely. Mutta siis laitan välittömästi jakoon puutarhurin bikinikuvat, piristäisi kummasti varsinkin näillä keleillä!:D Kuka uskaltaa ensimmäisenä...?;)

      Poista
  6. Oman maan herkut ovat kesän parasta antia (mun muistot tosin kauka lapsuudesta). Keltaisia retiisejä en olekaan ennen tavannut, miltä maistuvat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ihan mahdoton retiisien ystävä, mutta joka vuosi niitä laitan helppoutensa ja nopeutensa ansiosta. Pieninä annoksina antavat mukavan lisän salaattiin, leivän päälle tms. Minusta tuo keltainen maistui samalle kuin muistikuvani punaisesta, mutta lupasin järjestää sokkotestin kunhan kaikkia värejä on tarjolla:)

      Poista
  7. Kivoja kuvia retiiseistä! Minulla taitaa olla samaa mixiä maassa, kun näyttää kaverit niin tutuilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on muut värit vielä vähän vaiheessa. Innolla odotan, että saan koko väripaletin kasaan!:)

      Poista
  8. Olisin vielä kysynyt, mikä salaattilajia sinulla on. Mainitsit että se on maukasta ja rapeaa , omani on aika pliisua ja löysää. Nyt saisi aurinko paistaa jotta tomaatit alkaisivat kypsyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa ohimennen napsin vielä melko vauvakokoista Lollo Rossoa. Aikaisempiin (aurinkoisiin) vuosiin verrattuna tuo oli rapsakkaa ja maukasta. Meillä on salaattipenkki melko paahteisella paikalla, joten muuttuu helposti vähän kitkeräksi. Tänä kesänä ei ole tuota paahdeongelmaa ollut...

      Poista

Blog Design Created by pipdig