tiistai 30. syyskuuta 2014

Kuukauden kuva

Sain Kanatarhan Sarilta ja Versoja Vaahteramäeltä -blogin Riinalta molemmilta hauskan kuvahaasteen. Kuukauden kuvassa on tarkoitus tiivistää kuukausi yhteen kuvaan. Se voi olla yleisnäkymä tai jokin sen kuukauden ihanimmin kukkiva pensas tai perenna. Minä valitsin uuden asukin puutarhastamme, aidan yli kurkottelevan maa-artisokan.
Tämä taivaita tavoitteleva keltainen syysaurinko kasvaa kasvihuoneemme takana. Satoa en ole vielä malttanut kerätä, vaikka sitä kuulemma pääsee korjaamaan syys-lokakuussa. Sonja Lumpeen "Satoa saunan takaa" kirjassa kerrotaan, ettei haittaa, vaikka mukulat jäisivät maahan talveksikin. Ne säilyvät siellä talven yli hyvinä, ja makukin on keväällä korjattuna vielä parempi. 

Innostuin kokeilemaan tätä vanhan ajan helppoa perinnekasvia, asterikasveihin kuuluvaa hujoppia juuri Sonja Lumpeen innoittamana. Mukuloiden hankkiminen keväällä vain osoittautui melkoisen haastavaksi. Onneksi puutarhaihmiset ovat anteliasta heimoa ja monen mutkan kautta sain säkillisen mukuloita. Ja upean puutarhakierroksen kaupan päälle!


Kuukauden puutarhakuva-haaste lähtee seuraavaksi Konnadonnan upeaan puutarhaan!

SHARE:

18 kommenttia

 1. Hieno kuva! Tuosta maa-artisokasta saat itsellesi elinikäisen kasvin, halusit tai et.. :D Selviytymisen ja lisääntymisen mestari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaiset sopivat meidän puutarhaan mainiosti! Sinne se pääsi, samaan ympäristöön lipstikan ja mintun kanssa. Katsotaan miten yhteiselo sujuu:)

   Poista
  2. Kuka voittaa? :D Veikkaan maa-artisokkaa vaikka pahat vastustajat saikin. Sillä kun on apulaisina esimerkiksi myyrät: pala juurakkoa talvivarastoon ja hups! - artisokka leviää ihan eri puolella pihaa. :)

   Poista
 2. Minäkin sain kasvin tädiltäni heti ensimmäisenä kesänä, kun aloin puutarhaa rakentamaan. Kasvaa nyt aidanteena pienessä muotopuutarhassa. Käyttöön olen ottanut sekä syksyllä että keväällä ja loput lisääntyvät maassa omaa tahtiaan. Terkuin Suska koivuladesignesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Ja sattuisko löytymään herkullisia maa-artisokkareseptejä?:) Keittoa meinasin ainakin tehdä. Ja uunivihanneksia. Ja ja ja...

   Poista
  2. Moni sanoo, että vatsa menee sekaisin pelkästä maa-artisokasta, joten laitan sosekeittoon puolet perunaa. Niiden maut sopivat ainakin hyvin yhteen. Pitäisi etsiä enemmän erilaisia reseptejä ja kokeilla vain.

   Poista
 3. Voih, ensisilmäyksellä ehdin jo innostua, että meillähän kasvaa tuota takapihalla edellisen asukkaan jäljiltä. Vaan ei sittenkään, sekä kukat että lehdet ovat kuitenkin ihan erinäköiset, aurinkoisen keltainen väri vain hämäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, pääasia että vielä löytyy syyspihan pikkuaurinkoja, ei sen lajikkeen niin väliä:)

   Poista
 4. Kiitos haasteesta, jonka mielelläni otan vastaan:) Minulle tuo maa-artisokan kukinto (ja koko kasvi) on aivan uusi tuttavuus. Johtunee lähes olemattomasta hyötypuutarhasta pihallani, mutta tosi kaunis loppukesän kukkija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin helppohoitoinen, että suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan. Jos vain löytyy sopiva paikka, sillä mikään pikkukasvi tämä ei tosiaankaan ole:)

   Poista
 5. Hieno kuva! Kiva kun otit haasteen vastaan.
  Maa-artisokan kukat hehkuu kilpaa auringon kanssa. Ja mukuloista tulee tosi hyvää keittoa.
  Mutta liian pieneen tilaan sitä ei kannata istuttaa, se leviää aika innokkaasti. Sopivassa paikassa se tietty saakin levitä oman mielensä mukaan ja puutarhurin iloksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, miten tuon penkin kasvit toisiinsa sopeutuvat... Keitto minulla jo olikin mielessä, nyt pitää vielä etsiskellä muita herkkuohjeita!

   Poista
 6. Tuo kuukauden kuvasi kuvaa oikein hyvin syyskuun ihanaa auringonpaistetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tässä tosiaan on syyskuusta päällimäiseksi jäänyt mieleen. Kertakaikkiaan ihanaa!

   Poista
 7. Niin aurinkoinen syyskuva ja vielä syötäväkin!

  VastaaPoista
 8. Vau, enpä ole tiennyt maa-artisokan olevan näin kaunis :)
  Kun nostat mukulat, niin laitathan niinstäkin kuvaa ja jonkun herkkureseptin :)

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig