torstai 26. huhtikuuta 2018

Koulintavuorossa jättiverbenat

Blogiyhteistyö: GreenCare

Tässä kohtaa kevättä päivät alkavat täyttyä puutarhakiireistä. Koulimista ja esikasvatusta odottaa yksi sun toinenkin. Sitä mukaa kun saa muistilistasta yhden kohdan yliviivattua, ilmaantuu tilalle vähintääkin kaksi uutta.


Tällä kertaa koulintavuoroon pääsivät jättiverbenat. Joka vuosi jaksan ihmetellä, miten näin piskuisista taimista voi kasvaa niin upeita ja pitkänhuiskeita kaunottaria. Kylvin jättiverbenat alkuvuodesta hajakylvönä viinirypälerasiaan. 


Nyt koulin pienet taimet lapselta pihistettyyn lego-joulukalenterin lokerikkoon. Tavattoman kätevä kapistus tähän puuhaan, kunhan muistaa tehdä jokaisen lokeron pohjaan reiän. Myös pikkulusikka on ihan ehdoton apuväline, sen avulla on helppo siirtää taimet uuteen kotiin. Taimia siirrettäessä tulee aina tarttua lehdistä, sillä hento varsi napsahtaa todella helposti poikki. Kun täyttää lokerikon valmiiksi mullalla ja tekee multaan pienet istutuskuopat, siirto sujuu mahdollisimman jouhevasti. 


Koulintavaiheessa voi käyttää jo ravinteikkaampaa multaa. Minä miksasin mututuntumalla GreenCaren Grobiotti taimimultaa ja Grobiootti Kesäkukkamultaa keskenään. Lisäksi tykkään näin esikasvatusvaiheessa käyttää mullan joukossa vermikuliittia, joka parantaa muun muassa mullan vedensitomisominaisuuksia. 


Maitotölkkivarastot alkavat käydä vähiin. Jemmasin näitä koko alkuvuoden ja mieskin kantoi pöniköitä töistä pari isoa pahvilaatikollista (kiitos vaan sinne keittiön puolelle!). Tölkit salaojitan aina ruukkusoralla.


Ulkona on vielä kovin väritöntä ja pihakin odottaa monelta osin kevätsiivousta. Tuntuu, että sateisen kesän ja talven jäljiltä kaikki on erityisen kosteaa, väärällä tavalla vihertävää ja muutenkin nuupallaan. 


Vaan kasvihuoneessa alkaa jo olla mukava kuhina ja pöhinä.  Nyt vauhtia ei pysäytä enää mikään!

Blogiyhteistyö: 
mullat ja ruukkusora GreenCare


SHARE:

20 kommenttia

 1. Täällä on oltu samoissa puuhissa. Jättiverbenat itivät todella hyvin. Minäkin jo vähän hätäilin, voiko minitaimistani tulla ikinä mitään jättiä. Ei onneksi ole ilmeisesti kuitenkaan syytä huoleen.
  Ihanan aurinkoiset tunnelmat kuvissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kun ensimmäistä kertaa esikasvatin jättiverbenaa, olin varma ettei kuuna päivänä ehdi kukkia Suomen suven aikana! No loppukesään se toki meni, mutta nämä onneksi ilostuttavat pitkälle syksyyn. Hurmaava perhoskasvi ja ihana lisä puutarhaan <3

   Poista
 2. Minä kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa jättiverbenaa ja yllätyin kun ne itivät niin hyvin. Samoin niiden pieni koko alkuvaiheessa on jaksanut minuakin hämmästyttää. Mielenkiinnolla odotan kyllä kukintaa.
  Tuo joulukalenterin lokerikko onkin hyvän kokoinen taimille. Minä olen joskus käyttänyt kylvöihin niitä muovikennoja, joihin pääsiäismunat pinotaan kaupassa, mutta ne ei sitten taas oikein sovi pienuutensa vuoksi koulituille taimille.
  Mukavaa viikon jatkoa!😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättiverbenan kukintaa kestää ihanan pitkään syksyllä ja violetti väritys sopii täydellisesti myös syyspuutarhaan.

   Näin puutarhurin näkökulmasta tulee kyllä kytättyä kaikki "roskat" ja muut ihan eri tavalla:D

   Kaunista loppuviikkoa myös sinne!

   Poista
 3. Ihana tuo kastelukannu ja komeita taimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelukannu on kyllä ihana <3 Se on Xalan Butler kannu, joita saa ostaa esim. täältä:
   https://annap.blog/ (klikkaa yläpalkista Puoti)

   Poista
 4. Minäkin kokeilin jättiverbenaa ensimmäistä kertaa. Kylvin tammikuun viimeinen päivä, olivat 8 vk jääkaapissa, itivät joten kuten. Olin jo huolissani, että näistäkö jättikukkia! �� mutta ilmeisesti ovat hidaskasvuisia aluksi. Aurinkoista kevättä sinulle. T. Jaana Päijät-Hämeestä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ovat aluksi tosi verkkaisia, mutta palkitsevat vaivan moninkertaisesti loppukesästä. Mukavaa kukinnan odotusta!:)

   Poista
 5. Jättiverbenaa en ole koskaan kasvattanut, olen tyytynyt laiskana ihmisenä vain verbena hastataan, josta kovin tykkään ja se nousee uskollisesti aina keväällä maan alta. Hangossa ihailin noita verbenoita kaupungin istutuksissa, kaunis se on kyllä ja niin ilmavan kevyt istutuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpäs tuo tähkäverbena näyttääkin kauniilta! Tämä laitetaan korvan taa, kiitos vinkistä!:) Ja juuri tuo ilmavuus ja keveys kiehtoo, jättiverbena sopii niin monenlaisiin istutuksiin.

   Poista
 6. Ihania kevätpuuhia sinulla siellä!
  Nyt muistinkin, että olen unohtanut laittaa ohjeesi mukaan perunat esikasvatukseen, täytyykin viikonloppuna hoitaa tämä homma!

  VastaaPoista
 7. Mä en tänä vuonna laittanut jättiverbennaa kun viime vuonna ne iti kyllä hyvin, mutta sitten nuupahtivat. Ois varmaan pitänyt koulia ajoissa... Tälläkin hetkellä koulintaa odottaa lehtikaali...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma rahikaisella...Rivissä tuossa odottelee yksi sun toinenkin:D

   Poista
 8. Samoissa puuhissa itsekin, tosin mulla iti vain kaksi verbenaa. Nyt yritän pitää niistä erityisen hyvää huolta, jotta pysyisivät hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näistä aina ota selvää. Välillä "vaateliaat" kasvit itävät hienosti ja perussuosikit pettävät. Ja sitten taas toisin päin. Yhtä jännitysnäytelmää joka kevät!

   Poista
 9. Jättiverbena on kyllä kaunis pitkänhuiskea syyskesän kukka.
  Minä vein viimesyksynä pari verbenan juuripaakkua kesäkodin kellariin ja sieltä ne toin tänne kaupunkikotiin vähän ennen pääsiäistä, toinko liian aikaisin!? Juuripaakut ovat kovasti tehneet vihreätä kasvustoa ja pian olisi niiden aika päästä ulos, vielä on aivan liian aikaista viedä niitä sinne tuuleen ja kylmään.
  Istutan ne isoon astiaan ja yritän pitää ne hengissä täällä lasitetassilla ja sitten vähitellen yritän niitä karaista ulkoilmaan. Jos onnistun niin silloin saan verbenat kukkimaan jo heinäkuun alussa.
  Kouliminen on toisaaltaan mukavaa, mutta minä yleensä kylvän jos suinkin kaikki vihannekset suoraan kasvupaikoilleen ja samoin monet kukat. Esim samettikukat kylvän suoraan ruukkuihin tai maahan kasvupaikoilleen.
  Olen näin tehnyt jo monena vuonna ja jos kukinnan alku hidastuu niin taimet ovat sitäkin tanakanpia.
  Tässä laiskan molley-kissan mietteitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen samalla linjalla, mahdollisimman paljon suorakylvöjä! Jättiverbenaa voisi kyllä talvettaa juuri mainitsemallasi tavalla, itsekin sitä olen kokeillut, mutta ei tahdo tila riittää varastossa. Syksyisin sitten annan osan kohdalla periksi ja päätän kylvää jälleen kerran siemenistä. Vaikka ahdasta alkaa olla sisälläkin aina tässä kohtaa vuotta!:)

   Poista
 10. Sinulla hyvät koulinta vinkit, legorasia ja pikkulusikka kiva keksintö. Hyvä kasvualusta takaa hyvän kasvun (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina ollut sitä mieltä, että puutarhaharrastajat ovat erityisen kekseliästä (ja säästäväistä) porukkaa!:)

   Poista

Blog Design Created by pipdig