sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Minun Suomeni

Aika ulkomailla toi jälleen kerran perspektiiviä omaan ajatteluun ja suhtautumiseen kotimaahan. Mikä on hyvin, missä olisi petrattavaa, mistä kerroin ylpeydellä ja millaiset asiat jätin keskusteluissa ehkä jopa tietoisesti mainitsematta.

lippunauha_kuuseen_itsenaisyyspaiva

Suomalaisuus on näyttäytynyt paluun jälkeen ennen kaikkea käytännöllisyytenä. Oli kyseessä sitten julkinen rakentaminen tai kodin sisustaminen, jouheva arki on kaiken perusta. Välillä jopa tylsyyteen asti. Olemme harkitseva kansa, joka ei hötkyile. Järki voittaa tunteet.

vanhat-astiat-sinivalkoinen

Koronavuosi on tuonut omat mausteensa kaikkeen. Koronan tuomat haasteet ja rajoitukset ovat todennäköisesti olleet helpompia suomalaisille kuin monelle muulle kansalle. Viihdymme omissa oloissamme, olemme tunnollisia ja kuuliaisia. Meistä on myös paljastanut ihan uusia piirteitä. Olemme astuneet ulos poteroistamme, emme vain hamstrataksemme vessapaperia, vaan myös auttaaksemme muita. Jopa täysin vieraita, pyyteettömästi. On jaettu iloa ikkunoissa, autettu kauppareissuissa, pysähdytty ja kysytty "Miten voit?"

itsenaisyyspaiva-valkoiset-kukat

Verkkoon siirtynyt yhteiskunta on mahdollistanut asioiden hoitoa, opiskelua, työntekoa ja harrastuksia turvallisesti etänä. Samaan aikaan verkossa vietetty aika on näyttäytynyt myös ihmisten kärsimättömyytenä ja kärkkäytenä. Tyytymättömyys ja mielipiteet paukutetaan julki saman tien, ilman sen kummempia suodattimia. Elinpiiri ja näkökulmat ovat alkaneet kaventua oman navan ympärille.

Itse olen ihmetellyt esimerkiksi maskikeskustelun aiheuttamia suuria tunteita. Maskien on koettu loukkaavan  itsemääräämisoikeutta. Olen aina pitänyt suomalaisia maalaisjärjen omaavana kansana. Lainkuuliaisina, sinnikkäinä ja ohjeita kunnioittavina. Mutta nyt tuntuu, että monesti nähdään vain yksilön oma etu, isompi perspektiivi on hukassa.

kaamos-jouluvalot

Itsenäisyyspäivänä sytytämme kynttilän paitsi 103-vuotiaalle Suomelle niin myös lastemme iso-ukille, joka lähti sotaan 17-vuotiaana. Häntä kuluneen vuoden vessapaperi-tukkuostokset ja maskigate olisi varmasti naurattanut. "Ei päivää ilman vahinkoa, kana söi kaksi haukkaa" oli ukin vakiosanontoja. Se ei tarkoittanut niin sitten mitään, mutta sillä kuitattiin tapahtumat, kun meno kävi liian totiseksi. 

sininen-hetki-talvipuutarha
Minun Suomeni on kaunis myös keskellä kaamosta. Se on rauhaa ja sinisiä hetkiä. Minun Suomeni on yhteen hiileen puhaltamista, suoraselkäisyyttä, perinteitä. Se on kirkasta katsetta tulevaan, itsensä kunnioittamista, toisista huolehtimista. Ja naurua, muistetaan myös se!

Hyvää ja arvokasta itsenäisyyspäivää kaikille!


SHARE:

11 kommenttia

 1. Hyvää & rauhallista itsenäisyyspäivää!💙

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Elämässä on hyviä ja huonoja aikoja, niin on aina ollut. Eteenpäin mennään päivä kerrallaan, huolehditaan toisista ja itsestämme. Suomessa on hyvä elää, moneen muuhun maahan verrattuna, kaikesta selvitään. Tästä koronastakin. Muistetaan noudattaa ohjeita! Oikein hyvää itsenäisyyspäivää!Tepa

  VastaaPoista
 3. Mukava kirjoitus ja mitä kauneimmat kuvat. Ukin sanonta kuulostaa hyvältä ja käyttökelpoiselta moniin tilanteisiin! :D

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 4. Tämä vuosi on tuonut elämäämme monenlaisia asioita, joiden olemassaoloa emme olleet edes kuvitelmissamme osanneet odottaa. Mutta toivottavasti suomalainen maalaisjärki voittaa ja selviydymme tästä, niinkuin olemme ennenkin selviytyneet, sisulla ja uskolla hyvään huomiseen. Kauniita, tunnelmallisia kuvia! Hyvää itsenäisyyspäivän jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Hyvin kirjoitettu! Mukavaa Itsenäisyyspäivää sinnekin!

  VastaaPoista
 6. Viisaita sanoja.
  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 7. Niinhän se on, että kun käy vähän kauempana näkee lähellä olevat asiastkin uusilla silmillä :) Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 8. Kauniit kuvat ja viisaita ajatuksia - kiitos!

  VastaaPoista
 9. Viisaita sanoja. Huomaan ulkomailla olevasta omasta perhepiiristänikin,miten suomalaisuus tuntuu ja näkyy kun asuu poissa täältä Suomesta. Itsenäisyyspäivät ja joulut ovat tunteita liikuttavia päiviä.

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig