perjantai 30. heinäkuuta 2021

Juhlava ruukkupuutarha ja helppo ruukkukoroke

Kaupallinen yhteistyö: K-Rauta

Tuntuu, että koko kesä on ollut yhtä puutarhajuhlaa! Nyt edessä oli pienemmät pirskeet,  joiden vietto keskittyi pääterassin ympäristöön. Ruukkupuutarha oli helppo tapa luoda juhlavaa ilmettä kuuman kesän kurittamaan pihaan.

juhlava-ruukkupuutarha

Monikäyttöinen ruukkupuutarha

Perinteisesti ruukkupuutarhalla on ajateltu kesäkukkia, mutta se voi sisältää mitä tahansa kasveja: kukkia, heiniä, perennoja, mehikasveja, pikkupuita, pensaita, hyötykasveja ja viherkasveja. Ruukkupuutarhan avulla on helppoa luoda erilaisia tunnelmia ja tiloja. Kasvit voivat noudattaa puutarhan kanssa samaa linjaa, mutta toisaalta ruukkupuutarha houkuttelee kokeilemaan myös aivan toisenlaista ilmettä. 

ruukkupuutarha_terassi_puutarhajuhlat
Ruukkuistutuksilla on helppo luoda runsautta ja näyttävyyttä.

Erilaiset koristeheinät ja köynnökset ovat varsin kestäviä, ja niitä kannattaa hyödyntää ruukuissa läpi kasvukauden. Kaikkensa antaneita kesäkukkia on helppo päivittää ruukkuistutuksissa sesongin kasveilla. Näin kävi myös nyt, kun muutama alkukesästä istutettu kesäkukka kuoli jo heinäkuussa. 

Kesäkuussa ruukkuun pääsi punalehtistä koristabataattia, suklaakosmosta, kerrottua valkoista markettaa, purppurasulkahirssiä sekä kesädaalia.

kesäkukkaistutus-isoon-ruukkuun
Helteisen kesän alussa tehtyä ruukkuistutusta päivitettiin ennen heinäkuun juhlia.

Kesädaaliaan iski helteissä jokin tauti ja vaihdoin sen heinäkuussa valkokukkaiseen lobeliaan, joka laskeutuu kivasti ruukun reunaa pitkin. Valkoinen lobelia on hyvä kontrasti tummalle koristebataatille. Suklaakosmos on rento ja kaunis kesäkukka, joka tuoksuu suklaalle. Se tuo istutukseen kepeää vallattomuutta.

ruukkupuutarha-erilaisia-kasveja
Ruukkuryhmässä on kesäkukkia, koristeheiniä, kuukausimansikkaa sekä jo useamman vuoden avoterassilla ruukussaan talvehtinut tuurenpihlaja.

Ruukkupuutarha on helppo toteuttaa minne tahansa. Uusi ja paljas piha saa runsautta erilaisilla ruukkuistutuksilla. Jos edessä on juhlat, voi puutarhaan tarkoitettuja pensaita ja perennoja istuttaa myös ruukkuihin. Näin saadaan luotua näyttävä ja runsas ruukkuryhmä esimerkiksi terassille. 

Ruukkupuutarhassa on mahtavaa sekin, että ruukkuja voi yhdistellä ja siirrellä tarpeen mukaan. Näissä juhlissa keräsin terassille normaalia enemmän ruukkuja, sillä halusin luoda rehevän ja täyteläisen tunnelman, vaikka ympärillä oli auringonpolttamaa nurmea ja nuokkuvia puutarhakasveja.

monipuolinen-ruukkupuutarha
Yhdistele erilaisia kasveja ennakkoluulottomasti. Niin saat mielenkiintoisia ruukkuryhmiä.

Juhlissa ruukut toivottavat vieraat tervetulleiksi esimerkiksi portinpielessä tai sisäänkäynnin yhteydessä. Ruukuilla on helppo rajata tai ohjata juhlaväen kulkua. Alkukesän rippijuhlissa olimme valjastaneet juhlakäyttöön myös takapihan "huoltoterassit".  Nyt samaisille terasseille oli kerätty kaikenlaista rompetta piiloon juhlien alta. Kulku talon taakse katkaistiin tiiviillä ruukkurivillä. Näissä ruukuissa kasvaa jalosyreeni, hakuropaju, jaloangervo, syyskrysanteemi sekä kukintaa odotteleva 'Cherry Brandy' kesäpäivänhattu.

kulkueste-kukkaruukuilla
Ruukuilla on helppo rajata juhlatilaa ja ohjata juhlaväen kulkua.

Mitä huomioida ruukkujen valinnassa?

Ruukkujen väri-, materiaali- ja kokovalikoima on nykyään huikea. Osa tämän postauksen kookkaista ruukuista on Cellon ruukkuja K-Raudasta. Esimerkiksi valikoiman Bravo ja Echo -ruukut on valmistettu pakkasenkestävästä ja vedenpitävästä polypropeenista. Kyseiset ruukut sopivat sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Jos ruukkuja on tarkoitus siirrellä kesän aikana, mieti hetki materiaalivalintaa. Suuret muoviruukut ovat kevyempiä siirrellä kuin painavat saviruukut. Nykyään monen muoviruukun ulkonäkö ei ole ollenkaan "muovinen". Ja mitä kookkaampi ruukku, sen enemmän multatilaa ja sen paremmin kosteus ruukussa säilyy. Olen laiska kastelija, joten pikkuruiset ruukut ovat meillä tuhoon tuomittuja.
tumma-petunia-suuressa-kukkaruukussa
Kookasta, mutta kevyttä Cello Bravo -muoviruukkua on helppo siirtää tarpeen mukaan.

Ruukun salaojitus

Umpinaisten ruukkujen kanssa on erityisen tärkeää tehdä ruukun salaojitus huolella. Salaojituksen ansiosta ylimääräinen vesi valuu soran sekaan ruukun pohjalle eikä kasvi huku. Käytän salaojitukseen reilun kerroksen kevyttä ruukkusoraa. Laitan palan maisemointikangasta erottamaan ruukkusoran ja multatilan toisistaan. Tämä siksi, että olen kokenut ruukkujen tyhjäämisen myöhemmin helpommaksi, sillä kippaan mullat syksyllä perennapenkkiin. 
salaojitus-kukkaruukkuun
Tee terassiruukkujen salaojitus huolella.
Käytin ruukkuistutusten multana Cello Kesäkukkamultaa. Sitten vielä kasvien mallaus ruukkuun, jonka jälkeen istutin kesäkukat kosteaan multaan. Tässä ruukussa ylöspäin kurkottelee keijunmekko, alaspäin valuu koristebataatti, suklaakosmos heiluu siellä jossakin välissä, ja valkoinen poutapilvi tuo raikkautta ja harsomaista keveyttä.
suuren-kesäkukkaistutuksen-tekeminen
Mallaan kasvit aina ruukkuun ennen lopullista istuttamista.

Helppo ruukkukoroke

Koska olisi ollut äärettömän tylsää tehdä juhlavalmisteluja yksin, keksin siipalle kivan pikkuprojektin. Laitoin tilaukseen helppoja ruukkukorokkeita. 

helppo-ruukkukoroke-ohje
Siro ja helppo ruukkukoroke nostaa ruukut irti terassin pinnasta.

Uskallan sanoa "helppoja", sillä meidän perheessä nikkaroinnit sisältävät aika usein ärräpäitä. Mutta siipan alkaessa työstää näitä lähes liukuhihnavauhtia, olimme jo ajatuksissamme myymässä ruukkukorokkeita Kuopion torilla. Joka siis ei ole lähimaillakaan meitä. Kerrankin voi sanoa, että yhteisessä projektissamme oli suorastaan tekemisen riemua!

Käytetyt materiaalit (1 kpl 30 cm x 30 cm ruukkukoroke)

Tee ruukkukoroke näin:

 1. Käsittele pitkät rimat puuöljyllä kahteen kertaan.
 2. Sahaa rimasta 8 kpl 30 cm pitkiä paloja.
 3. Aseta kaksi palaa pitkittäin tasaiselle alustalle, nämä ovat korokkeen jalat. 
 4. Aseta jalkojen päälle reunimmaiset rimat poikittain niin, että ne tulevat jalkojen reunasta reunaan. 
 5. Riman halkeamisen estämiseksi tee apureikä ruuville 2 mm poranterällä. Ruuvaa päätyrimat paikoilleen.
 6. Varmista loppujen rimojen tasaiset välit käyttämällä apuna puutavarasta sahattua sopivanlevyistä palaa.
 7. Viimeistele korokkeen sahatut päät puuöljyllä.
ruukkukoroke-rimojen-sahaaminen
Tummalla puuöljyllä käsitellyistä rimoista sahattiin 30 cm pitkiä paloja.

helppo-ruukkukoroke-ohje
Apureikien tekeminen estää puun halkeamista.

helppo-ruukkukoroke-kukkaruukuille
Lopuksi ruukkukorokkeiden sahatut päät viimeisteltiin vielä puuöljyllä.

Tykkään käyttää ruukkukorokkeita erityisesti terasseilla ja kasvihuoneessa. Syksyllä aion ottaa korokkeet sisällä suurempien viherkasvien alle.
terassijuhlat

Vielä ehtii järjestää monet pihajuhlat kesäkeleistä nauttien. Me pääsemme tänä viikonloppuna puolestaan vieraaksi, joten juhlakesälle ei näy loppua. Ihan mahtavaa!

SHARE:

8 kommenttia

 1. Ihana ruukkupuutarha <3 Isot ruukut ovat myös minun juttu, kun ei tarvitse olla niin tarkka kastelun kanssa. Isot ruukut ovat näyttävän näköisiä ja niihin saa isompia ja näyttäviä istuksia. Tuollaiset korokkeet ovat hienoja! Kiitos vinkistä ja ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! <3 Varsinkin tällaisena kesänä pienet ruukut olisivat olleet ihan meikäläisen painajainen. Isot ruukut ovat kestäneet myös viikonloppureissuja huoletta, vaikka sade on kortilla ollutkin. Ihanaa heinäkuun loppua sinne!

   Poista
 2. Upea ruukkupuutarha! Ruukkupuutarha toimii myös meillä, kivisessä ja kuivassa pihassa. Paljon vaatimattomampi versio kuin tuo teidän upea puutarha, mutta sain myös kukkaloistoa vähän lisää tuolla keinoin pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruukuilla saa kyllä kivasti runsautta millaiseen ympäristöön tahansa. Ja juhlien aikaan ollaan lainattu myös naapureiden ruukkuistutuksia puolin ja toisin:D Kukkaisaa loppukesää!

   Poista
 3. Hurjan kivan näkösiä noi sun ruukkuistutukset! Niistä saa inspistä mukavasti. Tuollaista luovaa puutarhavinkkiä jotenkin olenkin kaivannut. Itselläni on ollut jo vuosia yrttiruukkuja ja kurkkuja yms siemenestä kasvattamiani kasveja ruukuissa. Ensi vuonna ehkä teen jotain luovempaa. Ja jotkut yrtit koetan talvettaa sisällä ensi talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan mahtavaa, että mukaan tarttui inspistä! Itse olen sellainen kokeilijaluonne. Ruukuissa on kasvanut kaikkea mahdollista kesäkukista koristepensaisiin ja latva-artisokasta raparperiin. Ja kaikki suloisesti sekaisin:) Ilosta loppukesää sinne ruukkujen keskelle!

   Poista
 4. Draga Maria,
  Superb loc, superbe poze, soare si umbra magica!!!
  Ghivecele sunt foarte frumoase, deasemena lucrurile realizate.
  Multe salutari,
  Mia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much dear Mia! May your August be filled with sunshine and beautiful flowers <3

   Poista

Blog Design Created by pipdig