keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Kohta päästään perille!

Kohta päästään perille, nimittäin kasvihuoneeseen!
Joka vuosi mietin, millaisella aikataululla olen tomaattihommia tehnyt. Jostakin syystä joku aina hävittää huolella kirjatut ja arkistoidut muistiinpanoni... Tänä vuonna päätin laittaa tiedot muistiin tänne, niin löydän ne myös jatkossa.
Sain testattavaksi Nelson Gardenin Rootmaster-pienoiskasvihuoneen ja kylvin tomaatinsiemenet siihen 8.3.2015. Tässä taimien esikasvatukseen sopivassa laatikossa on itsekastelutoiminto, joka toimii kastelunauhojen ja pohjakaukalon avulla. Tänä vuonna multiin pääsi Marmandino One, Sungold, Chocolate Cherry, Pink Plum Baby sekä Ace 55 tomaatinsiemeniä. Rootmaster-minikasvihuoneeseen mahtuu 32 tainta. Yhteensä istutin 43 tomaatinsiementä.
Kylvin siemenet kosteaan taimimultaan, noin puolen sentin syvyyteen. Kylvökset peitin minikasvihuoneen kannella. 
Koska siemen itää parhaiten lämpimässä, laitoin kylvökset pesuhuoneen lattialle nauttimaan lattialämmityksestä. Pari päivää myöhemmin siirsin hennot tomaatinalut ikkunan edessä olevalle pöydälle. Kymmenen päivää myöhemmin tomaatintaimet yrittivät jo kääntyillä kohti valoa.
Kolme viikkoa kylvöstä koulin taimet. Rootmaster-minikasvihuoneen kennoston solut aukeavat kirjan tavoin, joten taimet oli helppo siirtää säästämiini maito- ja mehutölkkeihin. 
Laitoin tölkkien pohjalle lekasoraa ja ravinteikasta taimimultaa, ja upotin taimet entistä kasvusyvyyttä syvempään, aina alimpaan lehtipariin asti. Leikkasin tölkkien pohjasta yhden kulman, jotta liika kasteluvesi pääsee valumaan pois.
Olin varannut tomaatintaimille korkeat muovilaatikot, jotta taimia olisi helppo kuljettaa kasvihuoneeseen karaistumaan. No, lämpimät kelit ovat antaneet odottaa itseään ja taimet ovat ehtineet hurahtaa sisätiloissa melkoisiin mittoihin. 
 Tuki-grillitikut jäivät hetkessä lyhyiksi. 
En ole ikinä aikaisemmin hoitanut tällaista viidakkoa tässä vaiheessa kevättä. Hieman kauhuissani yritän luottaa, että nämäkin honkkelit taimet vankistuvat, kun pääsevät lopullisesti muuttamaan multiin kasvihuoneeseen. 
Kunhan taas muistaa istuttaa taimet entistä syvempään. Näin mullan alle jääneeseen varteen kasvaa uusia juuria ja tomaatti saa vahvan juuriston.

Mitenkäs teidän tomaattitilanne? Ja onko minulla vielä toivoa noiden hujoppien kanssa?

SHARE:

17 kommenttia

 1. Mun tomaattitilanne on surkea: Ei taimen tainta. :( Jotenkin vaan silloin maaliskuussa (tosin en ihan noin aikaisin kun sinä olisi voinut kylvääkään kun multa uupuu - edelleen - se kasvihuone) en saanut aikaiseksi kylvettyä. Siemeniä kyllä löytyisi.. No, ei auta kun hakea taimet kaupasta sitten joskus, vaikka eihän se yhtään samalta tunnu kun itse siemenestä kasvattaminen. Oma moka ;)

  Aika kätevän näköinen systeemi tuo Rootmaster! Ja komeat on taimet sulla, toivottavasti pääsevät pian kasvariin! :)

  VastaaPoista
 2. No, mun ikkunalaudalla kasvavat Sungoldit kipusivat tukinaruja pitkin kattoon ja nyt ne on taivuteltu kiemurtamaan vaakatasossa ikkunan yläreunassa. En kyllä käsitä, miten nämä ikinä saa ehjänä kasvihuoneeseen. Tumblerissa on jo neljä pientä tomaattipalluraista. Taitaa taimilla olla vähän liian hyvät oltavat. :)

  VastaaPoista
 3. Minun taimet samassa tilanteessa kuin sinulla.Täälläkin on niin kylmää ettei taimia voi viedä kasvihuoneeseen.No, onneksi ne aina selviää siitä siirrosta siten kuitenkin.
  Lämmintä odotellessa! Tytti

  VastaaPoista
 4. Sama tilanne on mullakin. Kasvihuonekin on vasta tulossa eli vaikeuksia on tiedossa paljon jos ilmat jatkuu näin kylminä.

  VastaaPoista
 5. Sama täällä. Olen yrittänyt tarjoilla ylimääräisiä taimia ystäville, kun sisälle ei enää mahdu, mutta minkäs ilmoille tekee, odotellaan vain. Terkuin Suska koivuladesignesta.

  VastaaPoista
 6. Osan istutin jo kerran syvemmälle, kun hojottivat missä sattuu. Huomaan pientä kärsimättömyyttä päästä purkeista eroon. Vielä kuukausi, niin sitten saavat painua parvekkeelle.

  VastaaPoista
 7. Mulla on vain pensastomaatteja, ja muista ei ole edes kokemusta, joten jäävi olen sanomaan mitään noihin hujopeihin. Ovat kasvutavaltaan joka tapauksessa niin erilaisia kuin pensas-sukulaisensa. Mutta väri on ainakin hyvä. :D

  VastaaPoista
 8. Minun tomaattini ovat samanlaisia ja grillitikut alkavat kohta olla ohikasvettuja. Viime vuonna tuskastuin, kun alkukesä oli niin kylmä, eikä tomskuja heti voinut viedä lämmittämättömään kasvariin. Tosin hankimme sitten sen lämmittimenkin, kun se juhannusviikkokin oli ihan hurjan kylmä. Pitänee miettiä ensi keväänä, josko vielä myöhentäisi kylvöjä, kun tuota taimiviidakkoa joutuu katselemaan kyllästymiseen saakka sisänurkissa.

  VastaaPoista
 9. Kätevän näköinen systeemi!
  Mulla on taimet hyvässä kasvussa ja melko vankat ovat. Ne viettää aikaansa minun eteläpuolen ikkunalaudalla, nojaten ikkunaan ja toisiinsa. Mutta meillä on vielä lunta n. 30 cm että aikaa saavat vielä viettää ikkunalaudalla..

  VastaaPoista
 10. Meillä suurin osa potattomatin taimista on paljon pienempiä. Ovat olleet viileämmässä huoneessa ja ilmeisesti se hidastaa niiden kasvua. Kyllä noista vielä kunnon tomskuja tulee :)

  VastaaPoista
 11. Aivan sama tilanne täälläkin! Tomaatit 50 senttisiä ja paprikat alkaa kukkia. Tänään +3 ja sataa ja tuulee navakasti, ei tarvitse kasvihuoneen lämpömittaria käydä katsomassa.

  VastaaPoista
 12. Oon kanssa pulassa tilan puutteen takia täällä, kun kiwakurlut, tomaatit ja chilipaprikat valtaa tilaa :D http://www.puutarhanpauloissa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 13. Oi voi, olipas mahdottoman lohdullista lukea viestejänne! Löysin tänään 60 cm tukikeppejä, tomaatit näyttivät heti vähän ryhdikkäämmiltä. Vaikka ei tuo 60 cm kaikkiin edes riittänyt.

  Kevät on tosiaan ollut ihmeelinen. Tänäänkin tuli räntää, ei paljon tarvitse tomaattien kanssa ulkoilla. Voi kun pääsisi pian siirtämään kasvarin multiin!

  VastaaPoista
 14. Pieni vinkki tulevia vuosia varten noihin tukikeppeihin: ilotulitusrakettien kepit. Minä käyn keräämässä niitä aina tammikuun ekana päivänä tuosta meidän lähirinteestä. Parhaat ovat seitsemänkymmentäsenttisiä, niillä pärjää pitkään!

  Sini K.
  Joka taitaakin muistaa laittaa huomenna sitten omille hujopeille taimilleen ne kepit sieltä varastosta. Riittääköhän seitsemänkymmentä senttiäkään tukikepiksi?
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kulmakunnan muksut keräilee ilotulitusrakettien keppejä aina kilpaa. Taidan ensi vuonna liitttyä mukaan jengiin:D Mun Pink Plum Baby-taimille 60 cm näytti olevan armottoman lyhyt. Alkaa olla pientä paniikkia ilmassa...

   Poista
 15. Ompas jo isoja :) Minulla ovat vielä niin pieniä, että mahtavatko satoa keretä edes tuottaa tänä kesänä..

  VastaaPoista
 16. Hulppea viidakko :) Onnittelut Cisionin listasijoituksesta!

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig