tiistai 4. elokuuta 2015

Vieläkin epäilyttää

Vieläkin vähän epäilyttää. Tämä työkaverilta lahjaksi saatu TomTato eli tomaattiperuna. Ehkäpä ensimmäinen asia, jonka aikoinaan tomaatinkasvatuksesta opin oli, ettei tomaattia ja perunaa saa kasvattaa lähekkäin. Mahdollinen perunarutto veisi koko tomaattisadon mennessään. Ja nyt nuo kaksi sukulaiskasvia on liitetty yhteen!
TomTatossa taimen latvuksessa kasvaa kirsikkatomaattisato. Ja mullan alla valmistuu  perunasato. Mukana tulleen kasvikortin mukaan varttaminen on tehty käsin ja lajikkeita ei ole muunneltu geneettisesti. Istutuksen yhteydessä taimen varttamiskohta piti ohjeiden mukaan jättää 2-3 cm multapinnan yläpuolelle. Muuten istutin taimen samaan tapaan kuin muutkin tomaattini.
Yhteistyöprojektin kautta sain testattavaksi Luhta Home Taimi-säkkejä. Tässä on käytössä XL-koko. Salaojitin säkin pohjan reilulla kerroksella lekasoraa. Lekasoran päälle laitoin palan maisemointikangasta, jotta multa ja sora eivät sekoitu. Teen näin jokaisen isomman ruukun / säkin / laastipaljun kanssa. Tämä helpottaa myös istutusastian tyhjennystä myöhemmin. Yleensä juuret ovat kasvaneet kiinni kankaaseen ja riittää, kun nostaa kasvin juurineen astiasta. Lekasora jää nätisti istutusastian pohjalle odottamaan mahdollista seuraavaa käyttökertaa. Usein jatkokäytän lekasorat puutarhamme savimaan keventämiseen. 
Lannoitin tomaattiperunan istutuksen yhteydessä tekemällä varastolannoituksen. Eli kaivoin pintamultaan kuopan ja laitoin lannoitetta mutu-tuntumalla. Sitten vain multaa päälle ja kastelemaan. Varastolannoituksen lisäksi käytän ruohokatetta pitkin kasvukautta. Mullan kosteus säilyy ruohokatteen alla paremmin ja ruohokate myös lannoittaa taimia. TomTaton tukeminen ja varkaiden poisto on myös tarpeen. 
Nostin tomaattiperuna-säkin vanhan puisen tiilimuotin päälle. Olen huomannut, että lämmin tiililattia ja istutusastian pohjan kosteus houkuttelevat kaikenlaisia karvajalkoja. Joten vältän kasvarissa istutusastioiden suoraa lattiakosketusta.
Tämän vuoden ensimmäinen tomaatti kasvihuoneessa kypsyi juuri tomaattiperunaan! Söin sen ihan yksin, hitaasti makustellen. Oli hapokas, mutta kuitenkin mukavan maukas. 
Nyt TomTato on täynnä komeita vihreitä tomaattiterttuja, vielä kun saataisiin aurinkoa. Perunasato on ilmeisesti valmis nautittavaksi tomaattikauden loputtua, jolloin taimi nostetaan ylös ja päästään käsiksi perunoihin.
Voit lukea lisää TomTato tomaattiperunasta esimerkiksi täältä. Minä jään ihmettelmään ja odottelemaan kaksoissadon kypsymistä!

* Luhta yhteistyöpostaus
SHARE:

19 kommenttia

 1. Onpas mielenkiintoinen. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla :D Toivottavasti saan itsekin laitettua ensi vuonna edes vähän tomaattia. Taidan kuitenkin aloittaa vähän tavallisemmasta versiosta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin, koko ateria samasta kasvista:) Tähän asti kokemukset ovat olleet tosi hyvät. Kasvaa rivakasti, tomaattia tulee reilusti (jopa enemmän kuin joistakin "pelkistä" tomaateistani), vielä kun nähdään pottusadon määrä. Eli suosittelen kyllä kokeilemaan tätäkin!

   Poista
 2. Enpä ole ennen moisesta kuullutkaan, huisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin vasta tänä keväänä törmäsin moiseen ihmeeseen. Mielenkiintoista seurata kasvua:)

   Poista
 3. Minäkin tuota keväällä katselin, mutta en vielä hankkinut.
  Kiva seurata millaista satoa sä siitä saat. En jotenkin kuvitellut, että tomaattejakin tulee noin paljon. Ajattelin, että se on pienempi kuin tomaatit tavallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä vähän lyhyempi ja tanakampi kuin muut runkotomaattini, mutta kattoa kohti huitelee kuitenkin. Ja satoa todellakin tulee reilunlaisesti, oli mukava yllätys. Kerron sitten, miten perunoiden kanssa kävi!

   Poista
 4. Mulla se ei mahtunut kunnolla katettuun lavaan, niin jouduin latvomaan sen. Siihen asti se voi tosi hyvin, mutta latvomisesta se ei tykännyt ollenkaan. Se voi paljon huonommin nyt kuin tavalliset tomaatit. Hienot tertut sulla siinä!

  VastaaPoista
 5. Tää tomtato onkin mielenkiintoinen tuttavuus :) Meillä pienin jaksoi istuttaa tomaattia synttärilahjaksi saamaansa istutuskippoon. Onneksi muistin siirtää ne kasvilavalle kasvamaan ennen mökkireissuiluja. Aika kitukasvuisilta ne tosin näyttävät eikä tulevasta sadosta ole vielä tietoakaan, mutta ehkä se yksi hänen istuttamansa peruna kasvilaatikossa sitten yllättää. Ihania elokuun päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä saadaan vielä rutkasti lämpöä ja aurinkoa ja sato ehtii kypsyä! Meidän seinustapuutarhan tomaateista vasta yksi on alkanut punastella. Eikä tilanne kasvihuoneessa ole kovinkaan paljon parempi. Mutta ainakin elokuu on alkanut lupaavasti! Ihanaa elokuuta myös teille:)

   Poista
 6. Kiitos mielenkiintoisesta ja monipuolisesta blogista. Pidän siitä kun puutarhablogissa on juttua myös hyötykasveista jotka itseäni ehkä enemmän kiinnostaa, lisäsin blogisi nyt myös oman kasvihuoneblogini suosikkien joukkoon.

  VastaaPoista
 7. Luin keväällä jostakin tuosta tomtatosta, mielenkiintoista kuulla tuleeko, myös perunoita yhtä hyvin, kuin näytää tomatteja tulevan...:)

  VastaaPoista
 8. En mitään kasvattele, mutta tomsuja olen ajatellut että voisin kasvatella. .) Ihanaa tiistaita <3

  VastaaPoista
 9. TomTatosta riitti keväällä päiviteltävää töissä asiakkaiden kanssa ja kyllähän sen moni otti kokeiluun, itsellä ei sitä ole, kun kasvatin niin paljon tomaatin taimia, ettei kaikki edes mahtuneet kasvihuoneeseen, mutta on mielenkiintoista kuulla kuinka ne tuottavat satoa :)

  VastaaPoista
 10. Hei mutta tää kuulostaa mielenkiintoiselta. Todella kokeilemisen arvoinen :)

  VastaaPoista
 11. Mä tuuppasin keväällä Tomtaton ulos, kasvulaatikkoon kun kuvittelin että kesät on veljeksiä. Ei olleet...ja nyt se on villiintynyt kasvamaan kamalankokoiseksi pensaaksi, ilman tomaatteja ;( Pitääkin kuvata...

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig