maanantai 17. elokuuta 2015

Käyttövinkkejä?

Hankin kesäkuun alussa kaksi sitruunamelissan taimea Viherpeukaloilta. En ole koskaan kasvattanut sitruunamelissaa siemenestä. Se vaatii esikasvatuksen ja itäminen on ilmeisesti hidasta, siinä kai suurin syy laiskuuteeni. En oikein ole näprääjätyyppiä.

Kesäkuun alussa toinen taimista pääsi viljelylaatikkoon, pitkän laatikon takavasemmalle, sitruunatimjamin viereen. Kylmänarka sitruunamelissa viihtyy lämpimällä ja aurinkoisella paikalla, mutta sitä oli tänä kesänä huonosti tarjolla. Jatkuvan sateen pieksemä pakkasharso painoi taimea hienoista kaarivirityksistä huolimatta ja aiheutti lehtien tummumista.
Toinen taimista pääsi kasvihuoneen suojiin ja lähtikin heti reippaaseen kasvuun. Istutin sen Luhta Home sarjan Tuohi-kasvusäkkiin (koko M), tässä se on appelsiinitimjamin kaverina. Sitruunamelissa pitää lämmön lisäksi tasaisesta kosteudesta, joten sitä saa kastella ihan reilusti.
Nyt tuntuu, että sitruunamelissa viihtyy jo liiankin hyvin! Se rehottaa tyytyväisenä ja mietinkin, pitääkö se vielä tässä vaiheessa kasvukautta siirtää isompaan säkkiin?
Vieressä majaileva isolehtinen basilika on joutunut osittain parempiin suihin, mutta sitruunamelissa saa porskuttaa kaikessa rauhassa, ilman kiusalaisia.
 Viljelylaatikon sitruunamelissa on hengissä sekin, tosin kovin vaatimattomana.
Onko kukaan yrittänyt talvettaa sitruunamelissaa avomaalla? Entä onko teillä vinkkejä sitruunamelissan käyttöön? Meillä sillä maustetaan jäävedet, koristellaan leivonnaisia, pyöräytetään smoothien mukaan. Mutta mihin muuhun vienosti sitruunalle maistuvaa, reheväkasvuista yrttiä voisi käyttää? Muistan lukeneeni, että  kuivattaessa hento sitruunainen maku heikkenee huomattavasti, eli sitruunamelissa kannattaa säilöä pakastamalla.
Kasvihuoneessa on nyt ihana viidakkotunnelma. Tomaatit ja yrtit antavat parastaan. Sadonkorjuuvinkkejä otetaan siis vastaan!

* Luhta Home yhteistyöpostaus
SHARE:

15 kommenttia

 1. Hangossa sitruunamelissa talvehtii tyytyväisenä kohopenkissä. Taitaa olla niitä puutarhan ensimmäisiä ja viimeisiä vihreitä lehtiä, eikä nyt kunnolla juurruttuaan ole ollut moksiskaan säänvaihteluista. Pärjäilee hyvin suht. kuivassa penkissä laventelin ja timjamin kaverina. Kasvaa hurjan kokoiseksi puskaksi! Meillä käytetään smoothieissa, salaatissa ja grillikalan yrttipedissä.

  VastaaPoista
 2. Minullakin sitruunamelissa talvehtii hienosti ja leviää niin että kitken sitä jatkuvasti pois :) Meillä kasvaa lähinnä koristeena.

  VastaaPoista
 3. Minä muistaakseni esikasvatin pari vuotta sitten sitruunamelissan (ihme että onnistuin) ja kasvu onnistui kasvulaatikossa hienosti. Talvehtimista en saanut onnistumaan, liekö edes muistin kokeilla kunnolla. :) Pakastin sitruunamelissaa pienissä pusseissa ja käytin koko talven pakastimesta. Muistelisin että testasin pakastamisen ja kuivattamisen aroa ja pakastaminen sai pysymään maun paremmin.

  VastaaPoista
 4. En ole mikään viherpeukalo, mutta blogiasi on kyllä mahtava seurata. Niin kaunista ja raikasta!

  VastaaPoista
 5. Minullakin sitruunamelissa kasvaa, mutta laitoin sen kasvamaan taimesta. Vieressä oleva minttu on kasvanut aivan valtavaksi! Sille kaipaisin lisää käyttötarkoituksia. Minttupirtelö tulee kohta korvista ulos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. teepä minttu-inkivääriteetä. tuoreet aineet palasiksi, kiehuva vesi päälle ja odottele tovi ja juo.voi lisätä vähän hunajaakin.

   Poista
  2. teepä minttu-inkivääriteetä. tuoreet aineet palasiksi, kiehuva vesi päälle ja odottele tovi ja juo.voi lisätä vähän hunajaakin.

   Poista
 6. Mahtava viidakko sinulla kasvihuoneessasi! Kasvatan sitruunamelissan poikkeuksetta siemenistä. Alkuun kasvu on tosiaan hidasta, mutta vauhtiin päästyään taimista tulee jämäköitä ja kestäviä. Talvehtii suojaisessa paikassa, ilman erityistä talvisuojasta, hyvin jopa täällä Oulun korkeudellakin.

  VastaaPoista
 7. Meillä sitruunamelissa talvehtii puulaatikoissa, mutta pidän huolen että laatikoitten päällä on talvisin lunta, jos ei muuten niin lapioin ne piiloon.

  VastaaPoista
 8. Onpa sulla rehevä sitruunamelissa! Minä esikasvatin melissan viime vuonna siemenestä ja istutin hyvin hiekkaiseen maahan kasvamaan.. Hyvin kasvoi ja selviytyi siinä samassa paikassaan talven yli, nytkin rehottaa varsin komeana. Luulisin, että pärjää hyvin talven yli jos kasvualusta on hyvin vettä läpäisevää. Esim. rapaperperipiirakkaan olen käyttänyt tuoretta/pakastettua sitruunamelissaa, pakastettuna sen maku säilyy todellakin paremmin kuin kuivattuna.

  VastaaPoista
 9. Kaksi talvea on Sitruunamelissa talvehtinut kukkapenkissä ilman mitään toimenpiteitä. Se oli taas keväällä aivan kuollut ja kaivoin ylös ja unihdin viikoksi... tai pariksi vesiämpäriin. Päätin koittaa josko se siitä lähtisi ja laitoin toiseen kukkapenkkiin ja nythän se on taas polveen asti ja iso puska ja kai kukkiikin. Eli pärjää ainakin täällä rannikolla talvet ulkona...kuten myös basillika.

  VastaaPoista
 10. Heippa! Minä laitoin viime kesänä sitruunamelissan siemenet ruukkuun ja siinä itivät ja kasvoivat mukavasti. Syksyn tullen sen enempiä miettimättä ajattelin kokeilla meneekö talven yli ja poistin kasvin ruukusta ja laitoin sen viljelylaatikkoon. Ja siinähän tuo sinnitteli. Keväällä siinä oli elävän näköisiä lehtiä ja istutin sen takaisin ruukkuun. Meni aika kauan ennenkuin lähti kunnolla kasvamaan mutta nyt rehottaa hienosti taas ruukussansa. Ja ulkona siis on koko ajan. Kannattaa kokeilla siis :)

  VastaaPoista
 11. Minulla on sitruunamelissa ollut pihassa jo useamman talven yli. Se on edelleen ruukussa, jonka olen kaivanut maahan. Ei ole levinnyt, mutta kasvaa kuitenkin rehevästi

  VastaaPoista
 12. Sitr.melissan talvehtiminen on käsiteltykin aika hyvin aiemmissa kommenteissa, eli kyllä se talvehtii, mutta muuttuu vuosien varrella mielestäni jotenkin puumaiseksi. Laitan sitr.melissaa usein kalan mausteeksi, kuin myös kanan marinointiin eli sellaisiin juttuihin, mihin käytetään myös sitruunaa. Jos on viitseliäs, voi lehtiä jäädyttää talven varalle jääpalamuoteissa veden kanssa ja vesikannuun saa mukavan näköisiä jääpaloja.

  VastaaPoista
 13. Sitruunamelissa on vallannut koko kasvulaatikon, johon sitä siemenestä aikanaan laitoin kasvamaan. Kaunis ja rehevä. Hyvin on talvehtinut lasin alla. On ain ensimmäisten joukossa keväällä vihertymässä. Terveisin Tuija

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig