maanantai 10. elokuuta 2015

Levätä laakereillaan

Muistatteko, kun kerroin heinäkuussa päärynypuun istuttamisesta saviseen maahamme?  Kun kottikärryt olivat täynnä savijöötiä, satuin lukemaan laakeripuun istutusohjeet.
Minulla oli K-raudan kanssa tehdyn yhteistyön kautta mahdollisuus kokeilla laakeripuun kasvatusta. Googlettelin netistä, että laakeripuu viihtyy savipitoisessa mullassa. Sekoittelin siis saavissa pussimultaa ja savea, jonka jälkeen salaojitin ison ruukun pohjan lecasoralla ja lisäsin päälle multa-saviseoksen. Laakeripuun istutuksen jälkeen peitin ruukun pinnan vielä kuorikatteella.
Laakeripuu pitää ohjeistuksen mukaan auringosta, mutta myös tasaisesta kosteudesta. Laakeripuu talvehtii parhaiten viileässä ja valoisassa, sillä se tarvitsee paljon valoa myös talvella. Lepokaudella riittää niukka kastelu, lehtiä sumuttamalla kasvi selviytyy talvesta paremmin. 
Kuvahaun perusteella huomasin, että laakeripuuta kasvatetaan useimmiten rungollisena versiona. Sitä voi leikellä toivotun muotoiseksi. 
Kuva täältä
Laakerinlehtiä käytetään keittojen ja kastikkeiden mausteena. Kitkeränmakusia laakerinlehtiä voi käyttää tuoreeltaankin, mutta kitkeryys vähenee kuivattuna. Ruokien maustamiseen riittää 1-2 laakerinlehteä ja lehdet poistetaan valmiista ruoasta.
Laakeripuu on otollisissa olosuhteissa ainavihanta kasvi. Juuri ikivihreytensä takia varhaiskristityt pitivät laakeripuuta paratiisin elämän puuna. Wikipedia tietää kertoa, että vainaja oli tapana asettaa lepäämään laakerinlehtien päälle ennen hautaamista. Tästä on saanut alkunsa tuttu sanonta "levätä laakereillaan". Ei ollut enää kiire, ei!
Laakerin on uskottu suojelevan myös ukkoselta ja rutolta. Laakeriseppele on lisäksi ollut antiikin maailmassa yleinen voiton ja kunnian symboli, mutta myös rauhan, ikuisuuden ja kuolemattomuuden vertauskuva. Antiikin roomalaiset uskoivat pihamaalle istutetun laakeripuun kuoleman merkitsevän talolle suurta onnettomuutta, niinpä laakeripuita kasvatettiin huolella. 
Että ei tässä mitään paineita ole. Katsotaan, miten talven jälkeen käy..!



Lähde: Wikipedia


* Postaus toteutettu yhteistyössä K-raudan kanssa

SHARE:

19 kommenttia

  1. Ihan kiva muuten, mut mihin sie ne talveksi aiot säilöä? Se on ikuisuus ongelma...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varastoon ajattelin tunkea, mieheni "iloksi":) Tosin oliivipuukin on talvet kitkutellut sisätiloissamme jo useamman vuoden, ehkäpä nuokin selviytyisivät?

      Poista
  2. Olipas kiva tietoisku! Varmaan noille käy sama talvetustila kuin pelargonioillekin, viileä ja valoisa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä pappilan lasikuistista haaveillen!:) Osan kasveista olen onnistunut talvettamaan varastossa tai meillä sisällä, se on otettava riski näidenkin kanssa. Vaikka lopputulema vähän pelottaakin..;D

      Poista
  3. Kiva tietoisku! Ihailen yhä pihaanne - niin kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Pia! Oli itse asiassa tavottaman hauskaa etsiä tietoa laakeripuusta ja törmätä tuohon sanontaan. Aika paljon sitä näköjään päästelee suustaan miettimättä sanontojen alkuperää.

      Poista
  4. Ai että, taas hyvä idea! Meillä myös savipitoinen maa ja mietinnässä istutukset takapihalle, josta "turhaa" nurmikkoa kaivetaan parhaillaan pois. Ja nyt selvis mulle sekin mistä tuo itsekkin käyttämäni sanonta "maata laakereillaan" tarkoittaa... Oppia ikä kaikki :D

    Täytyy vielä mainita, että lehtijuttu teiltä oli ihana. Tykkään sun tyylistä tosi paljon! Hauskaa on myös se, että meillä on samanikäiset tyttäret ja meidänkin koti on rakennettu vuonna 2004 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että muillakin kasvaa "turhaa" nurmikkoa:D Ja hauska yhteensattuma nuo tyttäret ja kodin rakennusvuosi! Oikein ihanaa elokuuta teille!

      Poista
  5. Olipas mielenkiintoista tietoa laakeripuusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä löytyi ihan valtavasti kaikenlaista mielenkiintoista nippelitietoa! Teki mieli kirjoittaa oikein kunnon artikkeli:)

      Poista
  6. Tosi kiinnostavia faktoja, kiitos niistä! Tuo olisi kyllä sisustukseenkin ihan oliivipuun veroinen komistus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan samaa mieltä! Jotenkin vielä oliivipuuta jämäkämpi ja tuuheampi. Tai ainakin omaani verrattuna:D Ja välillä voisi napsia lehtiä köökin puolelle, melko kätevää!

      Poista
  7. Heh! Onneksi me ei uskota tuollaisiin...ja sitä paitsi sun laakeripuusi on varmasti oikein kukoistava ensi keväänäkin!:)

    VastaaPoista
  8. Kiitos tietoiskusta. Laakeripuu rupesi nyt minuakin kiinnostamaan ja katsotaan jos tuollaisen jostakin löytäisi. Talvehtimispaikkakin olisi ehkä olemassa, ainakin osan talvesta.

    VastaaPoista
  9. Kääk, no ei joo paineita! :D Ja oli tosiaan mielenkiintoisia juttuja, enpä olisi tuotakaan sanontaa (levätä laakereillaan) arvannut! Jotenkin yhdistin sen toisenlaisiin laakereihin! :D

    VastaaPoista
  10. Jännä seurata, kuinka pärjää suomen olioissa.

    VastaaPoista
  11. Hyvin siinä käy, meillä on talvetinut pikkutalossa pelargonien ja oliivien kanssa jo monta vuotta :)

    VastaaPoista
  12. Laakereilla lepäämisestä olen kuullut, että sanonta tulee Kreikasta, jossa voittaja urheilija kruunattiin laakeriseppeleellä. Jos seuraava kisa meni huonosti. Syntyi sanonta, että "lepäsi laakereillaan"(kun ei ollut tarpeeksi harjoitellut).

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig