perjantai 25. syyskuuta 2015

Ilta-auringossa

Ilta-aurinko värittää kesähuoneen kauniisti. Syksyn säteissä on aivan oma, viipyilevä tunnelmansa.
Etupihan kukkapenkeissä kesäkukat jatkavat sinnikkäästi loistoaan. Halusin kuitenkin kesähuoneen portaille jo syksyisempää ilmettä.
En muista milloin viimeksi olisin ostanut kellokanervoja! Jostakin syystä viime vuodet ovat kuluneet callunoiden parissa. Liekö nostalgiakaipuuta lapsuuteen vai mitä, mutta nyt lankaköynnöksen kaveriksi pääsi perinteiset kellokanervat.
Sekä neliönmalliset kukkaruukut että lankaköynnökset ovat yhteistyön kautta K-raudasta saatuja. Nämä ovat olleet etuterassillamme, kesäkukkien kera. Lankaköynnös on kasvanut kesän aikana näyttävän reheväksi. Riitti, kun vaihtoi kanervat kesäkukkien tilalle ja kaunis syysistutus oli valmis. Sekä kellokanerva että lankaköynnös korostavat kivasti toistensa värejä.
Kannoin ruukut kesähuoneen portaille, sillä ne sopivasti mukavasti siellä jo ennestään oleviin harmahtaviin ruukkuihin. Tuollaista samaa, karua henkeä. Tasoittavat juuri passelisti kesähuoneen söpöilyä.
Voisin muuten kirjoittaa vaikka ylistysrunon lankaköynnökselle! Se on muodoltaan siro ja olemukseltaan herkkä, mutta ulkotiloissa mahdottoman sinnikäs. Pärjää vähällä vedellä, kestää kuumuutta, sietää kohtuullisesti kylmää, sopii monen kasvin kaveriksi, mutta on näyttävä myös yksinään. Pari kertaa olen erehtynyt ostamaan lankaköynnöksen sisätiloihin. Siellä onnistun lakastuttamaan sen ennätysajassa. 

Olen myös yrittänyt talvehdittaa lankaköynnöksen maassa, sillä kuulin jonkun onnistuneen moisessa. Itselläni se ei lähtenyt uuteen kasvuun keväällä, havusuojauksesta huolimatta. Onko teillä kokemusta aiheesta?

* Yhteistyöpostaus K-raudan kanssa.
SHARE:

17 kommenttia

 1. Ihana tunnelma ja valo!
  Lankaköynnös on todella kaunis, mutta mulla on myös epäonnistuneita kokeiluja sisällä. Sisällä tuppaa olemaan liian kuivaa ja kuumaa. Täytyykin kokeilla sitä ulkona.
  Mä tykkään yleensä valkoisista callunoista, mutta jotenkin nyt kaipaa väriä. Suunnittelin myös, että hankin tänä vuonna suurimmaksi osaksi ihan peruskanervia.

  VastaaPoista
 2. Ihana yhdistelmä tuo lankaköynnös ja kanervat.
  Mulla on ollut lankaköynnös mökillä ulkona kesän ja nyt meinaankin kokeilla sen säilyvyyttä katetulla, mutta yhdeltä seinältä avonaisella terassilla. Viime talvena siellä talvehtivat muratit ja ovat nyt rehevämpiä kuin koskaan.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Onpa kauniit syyskukat! Tänä viikonloppuna olisi tarkoitus itsekin istuttaa kellokanervia ruukkuihin. Tykkään kun ne helisevät :)

  VastaaPoista
 4. Kauniita asetelmia! Minä tyhmä kun olen aina luullut, että kellokanervat ja callunat ovat sama juttu. Aina sitä oppii uutta:) Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kanervien nimijuttu onkin niin sekava, että ei ihme. Erica-suvun kanervat ovat kellokanervia, mutta monet puutarhaliikkeet ja kukkakaupat mainostavat niitä kanervina. Kanervia taas mainostetaan Calluna-nimellä, kaiketi siksi, että takavuosina oli myynnissä vain kellokanervia, joita sanottiin yksinkertaiseti kanerviksi. Nyt tavallisten Calluna-suvun kanervien tultua myyntiin, niitä pitää kutsua eri nimellä. Loogisinta olisi tietysti puhua joko Ericoista ja Callunoista tai kanervista ja kellokanervista.

   Poista
 5. Ihana syksyinen valo! Kesähuone kanervineen ja kesähuoneelle kulkeva polku istutuksineen aiheuttaa myös ihastuneita huokailuja ruudun tällä puolella! WAU!

  VastaaPoista
 6. Kauniit istutukset :).koivutkin ovat niin kauniissa syysvärissä taustalla. Ostn viikko sitten lankaköynnöksen ja olimme viikon poissa ja olihan tuo kukka lakastunut :)

  VastaaPoista
 7. Kauniit istutukset :).koivutkin ovat niin kauniissa syysvärissä taustalla. Ostn viikko sitten lankaköynnöksen ja olimme viikon poissa ja olihan tuo kukka lakastunut :)

  VastaaPoista
 8. Kauniit istutukset :).koivutkin ovat niin kauniissa syysvärissä taustalla. Ostn viikko sitten lankaköynnöksen ja olimme viikon poissa ja olihan tuo kukka lakastunut :)

  VastaaPoista
 9. Ai kuinka kaunista! Mites eka kuvan kosmoskukat, oletko esikasvattanut ne itse vai miten ovat noin mahtavan rehevät? Lankaköynnöstä olen arastellut varmaan ihan turhaan, pitääpä kokeilla joku kerta!

  VastaaPoista
 10. Lankaköynnös on minunkin suosikkini. Sen voi istuttaa tosi aikaisin keväällä ja se pysyy kauniina melkein jouluun. Ulkona en ole saanut talvehtimaan, vaikka muratti kyllä talvehtii. Tänä syksynä ajattelin ottaa muutaman köynnöksen talveksi sisälle ja katsoa kuinka käy.

  VastaaPoista
 11. Kesähuoneen sisääntulo on todella kutsuva.

  Lankaköynnös on myös minun suosikki. Olen saanut köynnökseni pidettyä talven yli hengissä sisällä. Kyllähän se kärsii ja raaskuuntuu talvella. Se kestää hyvin leikkaamista, joten olen keväällä reippaasti leikkanut sitä ja taas työntää uutta versoa. Parastahan olisi, jos sen voisi säilyttää talven yli n. +10° C lämmössä. Lankaköynnöstä voi lisätä pistokkaista tai jakamalla. Omani on jo sellainen pehko, että jos vielä keväällä hengissä otan siitä jakotaimet kesäkukkaistutuksiin.

  Toivottavasti saat omat köynnöksesi säilymään, ovat niin komeat! :)

  VastaaPoista
 12. Kyllä on kaunista, tahtoo samanmoisen kesähuoneen isututuksineen kaikkineen ;)

  Ja lankaköynnös on meikäläisen suosikkilistalla.

  *Kirsikka*

  VastaaPoista
 13. Lankaköynnös on todella kaunis kasvi. Olen yrittänyt pitää sitä sisällä huonoin tuloksin. Kiva kuulla, että se viihtyy hyvin ulkona.

  VastaaPoista
 14. Ihania istutuksia!

  Mulla kasvaa sisällä lasiamppelissa lankaköynnös. Ostin vuosi sitten kaksi taimea joista toinen kuoli noin kuukauden kuluttua ostosta, vaikka kastelu oli molemmilla samanlaista. Henkiinjäänyt yksilö viihtyy oikein hyvin amppelissa. Multaa ei ole paljoa, kastelen melko usein jotta ei kuivu liikaa ja sumuttelen silloin kun on kuumaa. Ne kun tuppaavat nuukahtamaan jos sisäilma on liian kuiva. Mutta ajattelin ostaa taas uuden ja katsoa miten se pysyy hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei oikein ole tuuria sisällä kasvatettavien lankaköynnösten kanssa. Täällä pärjäävät vain vähällä vedellä selviytyvät :D Mutta mahtavaa kuulla että sisälläkin viihtyvät, kunhan saavat hellää hoitoa. Ovat varmasti todella kauniita lasiamppelissa!

   Poista

Blog Design Created by pipdig