perjantai 18. syyskuuta 2015

Voihan banaani!

Voihan banaani minkäs teit!

Sain alkukesästä Viherpeukaloilta yhteistyön tiimoilta kokeiltavaksi banaanin. Siis sellaisen pienen viherkasvin alun. Ajattelin kasvatella sitä kesän kasvihuoneessa ja siirtää sitten sisätiloihin. Valittettavasti en ole huomannut ottaa kuvaa lähtötilanteesta. Alla kuitenkin tämänhetkinen tilanne.
Aluksi banaani oli mukavan eksoottinen kokeilu, nopeakasvuinenkin vielä. Siellä se meni kasvihuoneessa tomaattien kaverina. Helppohoitoinen ja sitkeä, eikä kuulemma säikähdä pientä mullan kuivahtamista.
Heinäkuun lopulla banaani alkoi olla jo vähän tiellä. Banaanin takana olevia tomaatteja oli hankala kastella ja käsitellä. Veikeä keltainen ruukkukin alkoi käydä pieneksi.
Elokuun alussa banaani muutti uuteen ruukkuun terassille. Helteiden koittaessa terassi muuttui hetkeksi lomaparatiisiksi. Oli banaania, oli aurinkoa, oli riippukeinua. 

Banaani on muuten ruohovartinen kasvi, ei puu. Ja satoakin se alkaa tuottaa heti seitsemäntenä vuonna istutuksestaan (kertoo Wikipedia).
Sanoin miehelle, että enhän minä nyt voi rakkaudella kasvatettua tropiikin tuulahdusta kompostiin kipata. Sisälle tuo pitää saada, ennen lumen tuloa. Pyysin korottamaan olohuoneen kattoa ja tekemään lasikuvun, riittävän valon takaamiseksi. Mutta siippa ei suostunut. Jotenkin nuiva.

Nytpä käännyn teidän lukijoiden puoleen. Olisiko kenelläkään kokemusta banaanista huonekasvina? Miten sen saa säilymään hengissä talven yli? Luin, että banaani pitää korkeasta lämpötilasta ja kosteasta ilmasta. Siinäpä haastetta talveksi.
Uusia alkuja tulee vielä vauhdilla. Tässä kuvausapulainen yrittää juuri kiskoa irti yhtä niistä. Sivuversot voi käsittääkseni irrottaa ja istuttaa omiin ruukkuihinsa. 


Ongelmahan tämä alkaa olla, mutta positiivinen sellainen. Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan!

* Viherpeukalot yhteistyöpostaus
SHARE:

32 kommenttia

 1. Ei ole banaanista kokemuksia kuin Cittarin laarista ostettuina, mutta onpahan komea kasvi sinulla! Toivottavasti löytyy konstit talvettamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivotaan! Harvemmin on minun käsissäni joutunut murehtimaan liian nopeasta ja rehevästä kasvusta:D

   Poista
 2. Eipä ile kokemusta banaanin ksvatuksesta, mutta hurja kasvu tuolla on ollut.

  Ihana kuvausapuri. Irrottaakohan hän itselleen oman banaanin alun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta meillä on varmasti jo banaaniplantaasi! Heti 7 vuoden päästä päästään torille myymään:D

   Poista
 3. Kumman nuiva mies :D? Mutta jos tuo tuota tahtia kasvaa niin on kohta melkoisen kokoinen jötkäle.... Kokemuksia ei ole kyllä banaanin kasvatuksesta, eli neuvoja ei löydy asian tiimoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siippa heltynyt, vaikka näytin tämän postauksenkin. Mutisi vaan jotain varastosta ja autokatoksesta, jotka on mukamas täytetty kaiken maailman puutarharomppeilla. En ymmärrä mistä puhuu:D

   Poista
 4. Ei ole kokemusta, mutta pakko sanoa voihan banaani miten hauska tarina ja miten iso jyhkeä kasvi. Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että muita naurattaa, meikäläiseltä saattaa kohta päästä itku:D Taitaa ensimmäinen pakkanen hoidella tämän ongelman kohta puolestani. Pitäisiköhän tarjota kasvia vuokralle johonkin julkiseen tilaan? Ja hoivata sitä sitten aina kesäisin kotona. Hmm...liikeidea muhimaan, kun on noita alkujakin niin paljon:)

   Mukavaa viikonloppua myös sinne!

   Poista
 5. Banaani vaatii tosiaankin kosteutta ja valoa läpi vuoden, Viherhuone olisi paras vaihtoehto kasville.
  Oot kyllä saanut kasvatettua komean yksilön. Ei varmaan auta muu kuin yrittää pitää se hengissä talven yli normaalissa huoneilmassa, suihkuttelulla ja sumutuksella voi auttaa asiaa. Tai sitten lahjoittaa kasvi uuteen kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Tuota suihkuttelua ja sumuttelua mietin, sillä kookasta kasvia on melkoisen hankala siirtää suihkun ääreen. Toisaalta, paikoillaan suihkuttelemalla saa varmaan koko huoneen märäksi. Lahjoitusvaihtoehto alkaa kuullostaa parhaimmalta.

   Poista
 6. Uusi tuttavuus minullekkin. Pitkäänpä tuota satoa pitänee odotella!
  Itselläni kävi mielessä tuo julkisten tilojen hyödyntäminen. Voihan sitä aina kysyä talvihoitoon!
  Sateisen harmaata mutta niin ihanaa perjantaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija, ihanaa viikon jatkoa myös sinulle! Perhe kyllä jo vaati, että haluavat saada itse kasvatettuja banaaneja. Mutta tuon pitäminen hengissä 7 vuotta... Saattaa olla turhan kova haaste!:)

   Poista
 7. Mielenkiintoinen kokeilu sinulla. Kiva nähdä miten homma etenee. Ihana pikkuapulainen sinulla! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. :) Mulla ei oo kokemusta banaaninkasvatuksesta.
  Ajattelin juuri ehdottaa jotain katon korottamista ja lasikupua. Mutta se ehdotus on jo ilmeisesti tyrmätty. Ehkä sun tarttee ehdottaa ensin oman banaanihuoneen/talon rakentamista ja sen jälkeen katon korottaminen alkaa tuntua ihan pikku hommalta.
  Hieno se on, älä ihmeessä kippaa sitä kompostiin. Lahjoita vaikka johonkin koulun tai vanhainkodin aulaan, jos et saa sille omaa taloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tein ihan aloittelijan mokan. Olisi ehdottomasti pitänyt aloittaa tuosta banaanitalon vaatimisesta. Sen jälkeen "pelkkä" lasikatto olisi ehkä mennyt läpi:D

   Poista
 9. Mahtibanaani ja hauskakin vielä :D Adoptoisikohan joku uimahalli tai kylpylä tuon komistuksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ehdotuksista! Olisi ainakin kosteat ja lämpimät oltavat:)

   Poista
 10. Eikä, ihan mieletön! Saakohan noita banaaneja yleensä mistä? Haluan ehdottomasti tuollaisen meidän terassille ensi kesäki -ihana ihan ihana ♥
  Ja siis miehet, just tollasia aina, ne ei vaan tajua ;) Toi Tuan idea on muuten aika hyvä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä olisi nyt tarjolla 4 uutta alkua:) Ellei pikkumies ehdi irrottaa kaikkia... Oma yksilöni on Viherpeukaloiden puutarhamyymälästä ja käsittääkseni tätä on myös postimyynnissä. Kannattaa varmaan kysyä myös ihan kukkakaupoista.

   Ja kyllä, kauhean kapeakatseisia nuo miehet;D

   Poista
 11. Ps. Meillä on huonekorkeus 5 metriä -welcome! ...mutta tapan kaikki sisäkasvit aika tehokkaasti =D

  VastaaPoista
 12. Minullakaan ei ole omaa kokemusta banaanin kasvatuksesta, mutta äidilläni on ollut banaani siitä asti, kun olin pikkutyttö. En ole koskaan nähnyt sitä tuon isompana, sillä se on aina vain uudestaan ja uudestaan rupsahtanut pohjolan pimeydessä (ja kuivassa huoneilmassa) jonka jälkeen juuriverso on ottanut vallan ja kasvanut tilalle. Koskaan se ei ole kasvihuonetta nähnytkään, joten kasvu on kait ollut myös jonkun verran hitaampaa tuohon sinun yksilöön verrattuna. Pihalla se on ollut kesäisin. Ehkä tästä tarinasta olisi sulle jotain hyötyä?

  VastaaPoista
 13. Banaani on kyllä eksoottinen kasvi, mutta samalla siihen vheliääseen pätee sanonta "mikäs pahan tappaisi". Afrikkalainen naapurini kertoi heidän pihassaan kasvaneesta banaanista, jonka he halusivat hävittää. Katkomisesta, juurien ylöskaivamisesta ym. toimenpiteistä huolimatta se vain kasvoi aina uudelleen tilalle eikä siitä päässyt eroon millään. Lopulta kun kaikki muut keinot oli koetettu, kuoppaan, josta kasvi oli kaivettu pois, kaadettiin 25kg säkki suolaa. Se keino tepsi. Toki Suomessa kasvuolosuhteet ovat erilaiset ja banaanille epätavalliset, mutta edellinen tarina osoittaa, että se on sitkeä kasvi, joka valtaa paikkansa kuten sinäkin kasvihuoneessasi huomasit, kuinka se alkoi haitata tomaattien hoitamista. Kannattaa siis varautua siihen, että banaani pitää pintansa, ja päättää, mitä sen suhteen haluaa tehdä. Terv. Iiris

  VastaaPoista
 14. Ei ole kokemusta banaanista mutta olisihan se huikea saada satoa omasta banaanikasvista!

  VastaaPoista
 15. Lämmintä,valoa ja kosteutta banaani kaipaa,en ole ikinä enkä kenelläkään nähnyt noin isoa banaania.
  Toivottavasti saat jonnekin talvihoitoon.Kannattaa kysyä semmoisilta puutarhoilta,joissa on talvilämmitys tai sitten Tuan esittämästä kylpylästä,epäilen vain pahoin,että kloorin haju näännyttää koko komeuden.

  VastaaPoista
 16. Saunahan teillä varmaan on ja koska mies ei suostunut tuohon niin vaatimattomaan pikku pyyntöösi,hän kyllä varmaan talven ajan pitää saunassa banaanille sopivan lämpötilan ja kosteusmittari apunaan holehtii sopivan ilmankosteudenkin ylläpidosta..eikö? Kivaa viikonloppua;))

  VastaaPoista
 17. Vau miten upean tropiikin elävän oletkaan kasvattanut! Kuulin yhdeltä tutulta, että hän vie paikalliselle puutarhalle eksoottiset kukkansa talvehtimaan. Kannattaa kysyä tuota vaihtoehtoa.

  Kaunista syysviikonloppua <3

  VastaaPoista
 18. Mulla on ollut banaani viherkasvina, ja olenpahan päässyt niitä hoitamaan ihan sademetsässä Australiassa. En silti sano, että tietämys olisi vankka. Mutta yleensä, kun banaani on kasvanut noin isoksi, olen laittanut emokasvin menemään, ja ottanut noita pieniä alkuja ruukkuihin. Tosin ne eivät aina lähde kasvamaan, mutta jos saat tarpeeksi juuria mukaan, niin pitäisi lähteä. Itse kasvatin banaania läpi vuoden sisällä, ja huolehdin vain riittävästä kastelusta ja suihkuttelusta. Ne kyllä kasvavat nopeasti ja hyvinkin kookkaiksi. Nyt voin vain unelmoida viherkasveista, sillä meillä on niin vilkas kissa. :)

  VastaaPoista
 19. Huikean kokoinen banaanipuu! Toivottavasti säilyy talven yli.

  VastaaPoista
 20. Voi ihanuutta - banaanipuu!!

  Olen kaksi kertaa moisen itselleni hankkinut. Aluksi kasvu on ollut hanakkaa, mutta sitten molemmilla kerroilla olen saanut banskun hengiltä, joten vinkkejä ei minulta kannata ottaa vastaan ;)

  Toivottavasti saatte banskulle mukavat sisäolot, minä jään seuraamaan banaanin tarinaa <3

  VastaaPoista
 21. Ei mitään kokemusta banaanista muuten kuin työpaikan talvipuutarhassa moinen puu kasvaa ja on tuottanut satoakin. Jännityksellä seuraan mitä tuleman pitää. :)

  Poletti

  VastaaPoista
 22. Minulla on ollut banaani sisällä viherkasvina jo monta vuotta. En ole tehnyt mitään erikoistoimenpiteitä, kastellut normaalisti ja pitänyt itäikkunalla. Hyvin on menestynyt siinä vuosikaudet. En ole edes sumutellut. Banaanini on tosin noin puolet pienempi kuin sinun, mutta menestymisen suhteen ei ole ollut mitään ongelmia. Älä ihmeessä heitä sitä pois!

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig