tiistai 24. toukokuuta 2016

Mummolasta moderniin

Yhteistyössä Kauniisti Kotimainen / Kauppapuutarhaliitto ry 

Mahtaako mikään muu kukka viestiä yhtä paljon ihanaa mummolatunnelmaa kuin pelargoni? Jos kuvittelet mieleesi vanhan puutalon lasikuistilla, mikä kasvi kukoistaa sen leveillä ikkunalaudoilla? Tai punaisen mökin ristikkoikkunoilla? No pelargoni tietenkin! Myös pelargonin toinen nimi pielikki viittaa ihan selvästi vanhaan pappilaan tai mustavalkoiseen Suomi-filmiin.
Pelargoni on ehdottomia kesäkukkasuosikkeja ja ihan mahdottoman monipuolinen. Omista mielikuvistani huolimatta tämä kaunokainen sopii monenlaiseen ilmeeseen ja istutusastiaan, mummolatyylistä moderniin. Pelargonin kanssa on helppo yhdistellä muita kasveja, kuten kaunislehtistä murattia, rentovartista lumihiutaletta, harmahtavaa hopeaputousta, erivärisiä riippupetunioita. Vain ostopaikan tarjonta on rajana.
Minä lähdin kesäkukkaostoksille mielessäni valkoiset pelargonit ja herkkä lankaköynnös. Ja tulin takaisin näillä. 
Olen kesäkukkien suhteen melkoinen impulssiostaja. Mieleen kirjoitettu ostoslista unohtuu saman tien ja kerään kassiin kukkia kulloisenkin mielialan mukaan. Nyt oltiin selvästi värikkäällä tuulella. Kotona sitten pähkäilen, että millaiseen astiaan nämä taas istutan ja mitä sinne yhdistelen. Usein tämä vaatiikin uuden ostosreissun. Ja tietäähän sen, miten siinä käy...
Kukkakaupoilta päästyäni ystäväni soitti ilmoittaakseen poikkeavansa pihakaffelle. Joten ei muuta kuin pikasomistusta kehiin.
Asettelin kukkaostokset isolle tarjottimelle ja kesähuoneen ruukutuspöydälle. Nopea kastelu ja kahvit pöytään. 
Kukkaloistoa oli mukava ihailla myös kesähuoneen sisäpuolelta.
Viikonlopun koittaessa pääsin vihdoin istutuspuuhiin. Käyttämäni ruukut olivat umpinaisia, joten salaojitus (esimerkiksi ruukkusoralla) on äärimmäisen tärkeää. Tällöin juuristo ei lillu vedessä. Istutin kukat kesäkukkamultaan, sillä siinä on mukana kastelukiteitä, jotka imevät vettä itseensä. Kiteet ylläpitävät tasaista kosteutta ja pidentävät kasteluväliä, kun kastelukiteet luovuttavat vettä kasville tarpeen mukaan. Kasteluntarve selviää parhaiten työntämällä sormensa multaan. Jos multa tuntuu kostealta, vettä ei vielä tarvita.
Kesäkukkia lannoittamalla varmistat pitkän ja kauniin kukinnan. Kasteluveteen lisättävää kesäkukkalannoitetta käytetään noin kerran viikossa. Voit myös valita kasvualustan sekaan laitettavia lannoiterakeita, jotka vapauttavat lannoitetta kasvin juurien käyttöön.
Pelargonit rakastavat lämpöä ja aurinkoa. Multa saa jopa vähän kuivahtaa kastelukertojen välillä. Lisää tietoa pelargoneista ja niiden hoidosta löydät täältä.
Sirkkalehtimerkki on kotimaisten kukkien laatumerkki. Joko sinä olet ostanut kesäkukat? Valitsitko jokavuotisen tuttavuuden vai kokeiletko aina uutta? Tarjonta ainakin on monipuolisimmillaan juuri nyt.

SHARE:

12 kommenttia

 1. Kauniita istutuksia. Pelargoni on kyllä kaunis ja sopii hyvin modernimpaankin tyyliin. Meillä istutukset vielä hiukan kesken, jospa tänään ehtisi hakea lisää kukkia. Aurinkoista tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lisäilen näitä kesäkukkaistutuksia pikku hiljaa. Ei näytä kukkamäärä ihan niin hurjalta, kun ei kerralla rysäytä kaikkea:D Ja on ihana syy käydä monta kertaa kukkaostoksilla!

   Poista
 2. Heh, sama juttu minullakin, suunnitelmat muuttuvat nopeasti kukkaostoksilla. Kotona ihmettelen mihin saan kaiken mahtumaan???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä taitaa olla aika monta samaa sorttia.. Ihanan impulsiivisia kesäkukkaostoksia siis! :D

   Poista
 3. Pelargoniat ovat niin käteviä ruukuissa, onnistuu kasvatus vaikka ei ihan viherpeukalo olekkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nämä ovat kyllä kestäviä kaunottaria. Ihan täydellisiä tällaiselle laiskalle kastelijalle.

   Poista
 4. Kaunista katseltavaa.
  Joka vuosi on rohkaistava ostamaan jotain uutta. Vaihtoehtoisesti kokeiltava uutta väriä sen perinteisen tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Vaihtelu virkistää ja sattumalta voi löytää ihan uusia suosikkeja.

   Poista
 5. Mistä olet hankkinut kauniit viimeisen kuvan ruukut?

  VastaaPoista
 6. Ihania kukkia. Mistä olet löytänyt nuo ihanat isot harmaat ruukut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Isot mustat ruukut ovat Elhon pure cone -mallistoa. Hankin ne viime kesänä ja hyvin kestivät talven ulkona!

   Poista
 7. Upeita ruukkuja! Minullakin on ollut jo pari vuotta Elhon parvekelaatikoita terassilla ja ovat kestäneet siellä talvet. Pidin tummanharmaasta väristä terassin lattialla.
  Voi, kun olisikin enmmän aikaa laittaa noita kasveja, niin hienot sinulla!
  T. hannian

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig