torstai 7. kesäkuuta 2018

Kirottu kuivuus!

On tämä ollut erikoinen puutarhavuoden aloitus! Vettä ei oo, ei tuu (lapsuudesta tuttua Lea Lavenia lainatakseni.) Alkuviikosta sääennuste näytti vielä kahta täyttä sadepäivää, vaan niin nuo ovat kaartaneet ja kiertäneet jonnekin ihan muualle. Muutama pisara ei rutikuivaa puutarhaa lohduttanut.


Olen yleensä pitänyt hallaharsoja viljelylaatikoiden päällä pitkälle kesäkuuhun. Vaan nyt tuuli riepotti harsot poissaollessani pitkin poikin hyötytarhaa. Harsojen liepeet pöllyttivät rutikuivaa, sahapurunomaista multaa ja katkoivat samalla muutamat taimet. Mielenkiintoista nähdä, millaiseksi kesä kehkeytyy.


Nyt kuvia tänne ladatessani huomaan, että ruukutuspöydällä näyttää nököttävän harmaa kahvikuppi. Mietinkin viikonloppuna, mihin se oikein oli kadonnut... Tarjolla siis kylmää kahvia ja kadonneita kuppeja. Ja hartaana toiveena pari sadepäivää. Tai yötä, se olisi vielä parempi. Päivät paistetta ja yöt pitkäkestoista, tasaisen rauhallista tihkua. Tilattu tänne, kiitos!

SHARE:

18 kommenttia

 1. Kuivaa on ja sadetta kaivataan! Eilen tein poppakonsteja ja 3 mm tuli, aluksi rakeita ja sitten vettä. Muut lupaavat pilvet seilasivat ohi tippaakaan tiputtamatta. Harsot on saanut ankkuroida perusteellisesti, tuuli riepottelee niitä mielellään ja harsoja nyt tarvitaan, viime yön alin oli varmaan + 4,5 astetta.

  Lempeää sadetta öisin, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti poppakonstit löytyy kohta blogistasi! :D Meillä mustanpuhuvat pilvet seilaavat vain iloisesti vilkutellen ohitse. Mutta tuuli on pyörinyt nurkissa jo turhankin pitkään. Nyt tarvitaan kaikki keinot käyttöön!

   Poista
 2. Tännekin oli luvattu eilen vähän sadetta. Tyttäeni asuu 10 km päässä toisella laidalla kaupunkia, niin siellä saivat edes vähän vettä, mutta tässä ei tullut pisaraakaan. Kuivaa on ja siitepölyä edelleen paljon! Onko myrsky vienyt kahvikupinkin??? Mukavaa loppuviikkoa! Terv Tepa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on ollut tosi paikallisia sateita. 10 km molempiin suuntiin on saatu ukkosta ja rankkasateita, mutta meidät ovat kiertäneet kaukaa. Ja kahvikupin on täytynyt viedä myrsky. Sillä itsehän en unohda koskaan mitään mihinkään :D

   Poista
 3. On kyllä melkoista tuulisuutta ollut! Pari päivää sitten meillä sähkötkin vilkkui pitkin päivää, kun puhuri pisti parastaan. Tänään näyttää jo onneksi rauhallisemmalta - KOLME päivää kestäneiden myrskytuulien jälkeen!

  Minäkin toivoisin kovasti sateisia öitä ja aurinkoisia päiviä - olisi suoraan sanoen aika täydellistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan miten joitakin kesiä sitten rytmi oli juuri tuo. Öisin sataa tihutteli ja päivisin paistoi aurinko. Silloin sekä puutarha että puutarhuri voivat oikein hyvin:) Toivottavasti myrskytuulet jo helpottavat teillä, sähkökatkoshan tästä enää puuttuisi. Saisi taas syödä riistaa ja jäätelöä urakalla:D

   Poista
 4. Meillä oli yöllä alkanut satamaan ja on aika kylmää. Eilen ehdin juuri kylvää kasvimaalle vielä jotain viimeisiä kylvöjä. Jospa sitten vielä lämpenee nuo ilmat. Millä olet maalannut nuo kasvulaatikot mustaksi? Ovat kivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää on täälläkin, eilen kastelin kasvilaatikoita toppahousuissa(!) :D Laatikoiden pohjaväri on alkujaan ollut sellainen vähän kuultava musta, mutta käsittelin ne siihen päälle vielä Osmo Color Eco Garden öljyllä (musta).

   Poista
  2. Kiitos tiedosta. Ovat kyllä kauniit noin tummina. Toivotaan, että ilmat lämpenevät.

   Poista
 5. Puutarhasi on niin kaunis. Mutta, totta, kyllä täälläkin vettä kaipaillaan. Maa on niin kuiva, enkä ihan jokaista puskaa/kukkaa raski kastella joka päivä.
  Toivotaan että vettä tulisi vaikka viikonloppuna, ennen luvattuja helteitä ja juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! :) Meillä tuli vettä eilen muutaman minuutin, niin että puutarhapöytä kastui, terassi ei. Tämä päivä näyttää alkavan aurinkoisena, mikä tietenkin on kaunista. Mutta sitä vettä, sitä vettä!

   Poista
 6. Sama täällä, järkyn kuivaa on, edellinen sadepisara putosi 5. toukokuuta. Sadepäiviä ja -öitä on luvattu, mutta ne ovat tehneet oharit. Kasvimaalla ei ole paljon mitään itänytkään pölisevän kuivassa mullassa. Saisi sataa, tämä on toinen kesän alku putkeen, kun ei tule kuukauteen vettä! Tai vielä viimevuotistakin pahempi, kun nyt on kulunut jo yli kuukausi.
  Onneksi kahvikuppi löytyi, vaikka tuskin siitä kahvit hörppäsit :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvikuppi näyttää töröttäneen pöydällä yli helteisen viikonlopun, eli loput kahvista oli kuivunut oikein tanakaksi tahnaksi kupin pohjaan. Ehkä siitä olisi lusikalla kaapimalla saanut itselleen mojovan shotin:D

   Nuo oharit ovat kyllä olleet ikäviä, välillä on näyttänyt jo hyvinkin lupaavalta (mustat pilvit), mutta niin vaan "kauas pilvet karkaavat"!

   Poista
 7. Täällä on ollut kans kuivaa. Isäntä on kastellut yrttimaansa, muuten ei tulis porkkanoita ym. Mansikat jäävät varmasti pieneksi jos ei tuu sadetta.
  Tänään tuli eka kertaa pikkulusikallinen vettä, eipä paljon kastele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kastele ei. Meilläkin näitä lusikallisia tullut muutama. Aina kova riemu, joka on loppunut lyhyeen. Kasvimaata olen minäkin yrittänyt kastella, mutta koko puutarhaa ei millään voi vesijohtovedellä lorottaa. Peukut ovat edelleen pystyssä kunnon, pitkäkestoisen sateen puolesta!

   Poista
 8. Meillä onneksi on pieni tontti ja porakaivo jossa ei ole juomakelpoista vettä, kasteluun sen sijaan kelpaa hyvin. Puutarha on siis saanut vettä jonkin verran, mutta lisää tarvittaisiin taivaalta. Ja oikeastaan samahan se on näille omaksi-iloksi puutarhoille muttakun tuo ruuantuotannon kärsii jo myös aikatavalla. Eilen ajeltiin maakunnassa ja pellot ovat todella surkean näköisiä, harmaita kuivia joissa joku hassu vihreä laikku. Ja lehmien laitumet kuivuvat, samoin rehupellot. Mistä ruokaa ammuille ensi talvena, jos ei saa rehua tehtyä. Isoja asioita nämä kun oikein alkaa miettimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman huomasin täällä, kun peltomaisemissa ajelin. Ei ole pelkästään kotipuutarhojen vitsaus tämä sateettomuus. Uskomatonta niin kovasti kaivata sadetta viime vuoden jälkeen..!

   Poista
 9. Kummallista on kyllä. Viime vuonna ei ollut lämpöä, nyt puuttuu sade. Molemmat olisi tosi tärkeitä.

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig