torstai 28. kesäkuuta 2018

Muista poistaa tomaatin varkaat!


Tomaatit ovat nauttineet alkukesän lämmöstä ja kasvaneet hurjalla vauhdilla kasvihuoneessa. Nyt kun kasvihuone alkaa taas olla pyhitetty pelkästään tomaateille, on niiden huoltaminenkin helpompaa. Kuten esimerkiksi tomaatin varkaiden poisto.
Varkaat ovat siis niitä runkotomaatin lehtihankoihin kasvavia ylimääräisiä versoja. Niitä on hyvä poistella aina sellaisen huomatessaan, mieluiten mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Varkaat on helppo poistaa sormin taittamalla. Itse olen ottanut tavaksi tarkistaa tilanteen kerran viikossa, aina maanantaisin, jolloin napsin varkaat järjestelmällisesti kaikista tomaatintaimista. Tai ainakin yritän. Aina niitä jää huomaamatta, kuten kuvista näkyy.
Varkaita voi kasvaa lehtihankojen lisäksi myös tomaatin tyvelle. Myös ne kannattaa poistaa, sillä ne ovat samanlaisia energiasyöppöjä ja tekevät tomaatin kasvustosta turhan tiheän. Tiheä kasvusto on altis taudeille ja homeelle. Erityisesti syksyn tullen, kun ilmankosteus lisääntyy. 

Miksi tomaatin varkaat pitää poistaa?


 • Ne kuluttavat turhaan kasvin energiaa. Energiahukkaa = vähemmän kypsiä tomaatteja.
 • Kasvin tukeminen on huomattavasti hankalampaa, kun se kurkottelee sivuversojaan joka suuntaan. 
 • Tiheä kasvusto altistaa taudeille.

Runkotomaateissa tiheä kasvusto ei ole hyväksi, vaan kasvi pyritään pitämään yksirunkoisena. Amppelitomaateista ja pensastomaateista varkaita ei sen sijaan poisteta. Niistä on tarkoitus saada haarautuvia ja tuuheita. 
Tänään on luvattu hellepäivää, eli luvassa on vielä mukavaa puuhastelua puutarhassa. Huomenna saakin taas kaivaa sontikan esiin. Mutta yhtään ei harmita, ei vieläkään. Kaikki vesi on tervetullutta!
SHARE:

4 kommenttia

 1. Hyvä muistutus! Mihinkäs aikaan niitä lehtiä ja latvoja piti napsia pois? Minulla ei ole vielä kyllä edes raakileita mutta kasvi"komeron" tila alkaa loppua korkeimmalta tomaatilta jo ja alalehdet ovat vähän kurtistuneet... No kaipa se kasvua rajoittaa vähän kun tulee katto vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni tuohon lehtien karsimiseen ei ole mitään yksiselitteistä ohjetta. Itse poistan sellaiset nuutuneet ja muuten rönttäisen näköiset lehdet, mutta aina vain alimpaan tomaattiterttuun asti. Ja vain muutaman lehden viikossa.

   Latvomiseen ryhdyn yleensä elokuussa, jolloin kasvarin kattokin tulee vastaan ja terttuja on jo ehtinyt muodostua hyvä määrä. Silloin kasvi keskittää energiansa jo olemassaolevien tomaattien kypsyttämiseen eikä tee enää uusia raakileita.

   Poista
 2. Hyvän näköistä tommatin kasvua sinulla. Varkaiden poistaminen ja lehtien karsiminen ovat niitä hoitopuuhia jotka ovat lapsuuden tomaattitarhalta jääneet mieleeni. Kun hoitelen tomaattejani tulee niiden voimakkaasta tuoksusta lapsuus mieleen ja kädetkin ovat vihreät kuin silloin ennen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, rakastan sitä tomaattien tuoksua ja vihertyneitä käsiä! Tomaattien hoitaminen on ihan ehdottomia lempipuuhiani puutarhassa. <3

   Poista

Blog Design Created by pipdig